Danas u Barceloni počinje europsko prvenstvo

Djevojke, red je na vašu prvu medalju!

Foto: AFP
Djevojke, red je na vašu prvu medalju!
27.07.2010.
u 08:15
Danas u Barceloni počinje Europsko atletsko prvenstvo, na kojem prvi put imamo kandidate za čak dvije medalje. Nije tajna da ih očekujemo od atletičarki – Sandre Perković i Blanke Vlašić.
Pogledaj originalni članak

Obje su trenutačno druge na svjetskim listama u svojim disciplinama. Blanki će to biti treće, a Sandri prvo europsko natjecanje.

– Nadam se da će u povijesti hrvatske atletike pisati da sam upravo ja osvojila prvu žensku medalju na europskim prvenstvima. Ne bježim od uloge favoritkinje za osvajanje medalje. Kakvog će biti sjaja? Nije važno, može za početak i brončana, samo da bude medalja – rekla je Sandra Perković koja će danas ujutro nastupiti u kvalifikacijama bacanja diska.

– Moram ozbiljno pristupiti kvalifikacijama. Imam samo tri pokušaja da bacim više do norme, koja ne bi smjela biti duža od 60 metara – rekla je Sandra koja je samo jednom ove sezone bacila manje od te dužine.

Hrvatska je trenutačno na 37. mjestu po broju osvojenih medalja u povijesti europskih prvenstava. Prvu europsku medalju od osamostaljenja osvojio je Branko Zorko 1994. godine kada je u Helsinkiju bio treći u utrci na 1500 metara.

Nakon njega je medalju osvojio još samo Siniša Ergotić koji je bio drugi u skoku u dalj 2002. godine u Münchenu. Blanka Vlašić je dvaput bila blizu medalje. Na EP-u 2002. godine po jakoj kiši bila je peta, a četiri godine kasnije u Göteborgu četvrta s preskočenih dva metra. Tada je ušla u povijest kao prva visašica koja je na europskim prvenstvima preskočila dva metra, a nije osvojila medalju.

U Barceloni će nastupiti 12 hrvatskih atletičara i atletičarki. Najbrojnija je bacačka skupina - imamo tri diskaša (Varga, Marić, Premeru), dvije diskašice (Perković, Begić), te po jednog kuglaša (Mulabegović) i kladivaša (Haklits).

U tehničkim disciplinama nastupit će Blanka Vlašić i Ana Šimić u skoku u vis. Imamo i jednog sprintera - Darka Horvata, te dvoje na preponama - Nikolinu Horvat (400 m prepone) i Juricu Grabušića (110 m prepone). Uz Blanku i Sandru, a prema trenutačnoj formi, neće daleko od finala biti Roland Varga, Andras Haklits, Marin Marić i Nedžad Mulabegović.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.