KAKVA ŠTETA

Do jučer sjajan talent Premiershipa zbog srca naprasno objavio mirovinu!

Foto: IAN HODGSON/PRESS ASSOCIATION
Do jučer sjajan talent Premiershipa zbog srca naprasno objavio mirovinu!
10.10.2022.
u 13:57
Pred bivšim suigračem Haalanda tek su bili najbolji dani, ali Brighton i Zambijac nisu imali izbora
Pogledaj originalni članak

Enock Mwepu objavio je kraj nogometne karijere. Dojučerašnji veznjak engleskog prvoligaša Brightona, jedna od najvećih uzdanica kluba koji nerijetko ugodno iznenađuje rezultatima na Otoku proteklih sezona, saznao je užasnu vijest.

Dijagnosticirana mu je nasljedna srčana mana nakon što mu je pozlilo na okupljanju reprezentacije, zbog koje je - koliko god to ružno zvučalo i za klub, i za igrača - jedina razumna odluka bila proglašenje mirovine i oproštaj od navijača. A još je do prije mjesec dana bio u svim planovima, igrao u šest utakmica od početka sezone i počeo hvatati natjecateljski ritam. Tek su mu 24 godine.

Brighton & Hove Albion oprostio se od igrača izjavom na stranicama kluba.

- Enock Mwepu bio je prisiljen prekinuti svoju igračku karijeru nakon dijagnoze nasljednog srčanog oboljenja. Stanje, koje se s vremenom može pogoršati, izložilo bi Enocka izuzetno visokom riziku od potencijalnog smrtonosnog srčanog udara ako bi nastavio igrati natjecateljski nogomet - objavili su.

 

Zambijac, kojeg je Transfermarkt do jučer cijenio na 18 milijuna eura, karijeru je započeo u rodnoj Lusaki, gdje je igrao za klub Napsa Stars, a kasnije prešao u Kafue Celtic. Ondje su ga u ljeto 2017. uočili skauti austrijskog Lieferinga, druge momčadi Red Bull Salzburga, u kojoj je po odlasku iz Lokomotive prve inozemne korake napravio i naš Roko Šimić.

Počeo se dokazivati, za Liefering u 23 službena nastupa postigao šest pogodaka i dodao četiri asistencije pa ubrzo zaradio promociju i došao u svlačionicu prvaka tamošnje Bundeslige, a postao i stalan član zambijske reprezentacije.

Uslijedilo je najplodonosnije razdoblje njegove karijere, postao je uzdanica Salzburga kako u domaćim, tako i u europskim natjecanjima. Izdvojimo, primjerice, susret Lige prvaka na Anfieldu iz listopada 2019., kada su Austrijanci Liverpoolu pružali žestok otpor i zabili im tri pogotka u susretu kojeg su, doduše, na kraju s 4:3 ipak dobili Redsi.

Pazite imena: Dominik Szoboszlai, Patson Daka, Takumi Minamino, čak i Erling Haaland... Svi su oni tada još bili u Salzburgu, a asistenciju za jedan od pogodaka udijelio je Mwepu. Kroz tri je godine u klubu u više od 100 nastupa zabio 18 golova i dodao 20 asistencija.

Brighton je prošlog ljeta za njega odlučio iskeširati 23 milijuna eura i to je izgledalo kao početak jedne lijepe priče jer je u listopadu 2021. dodao za pogodak protiv Manchester Cityja da bi tjedan kasnije svoj prvi zgoditak zabio upravo protiv - Liverpoola. Kada su iz Malija stigli rezultati dodatnih pretraga, sve je palo u vodu.

- Neki snovi ipak dođu svom kraju pa s velikom tugom objavljujem da moram objesiti kopačke o klin zbog medicinskih savjeta koje sam dobio. Ovo, međutim, nije kraj moje uključenosti u nogomet, planiram ostati inolviran u nekoj funkciji - javio se Zambijac putem Twittera.

 

Mwepuu, koji je u pet godina za reprezentaciju u 24 nastupa stigao do šest pogodaka, zadnja će utakmica u karijeru ipak ostati u lijepom sjećanju. Brighton je u rujnu na domaćem terenu dočekao Leicester i uz njegovu asistenciju bivšeg prvaka Engleske svladao s visokih 5:2.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.