SKUPŠTINA 17. STUDENOG

Doznajemo: Dinamov Svetina preuzima ZNS od Vrbanovića

05.11.2013., Zagreb - Direktor GNK Dinamo Tomislav Svetina. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Tomislav Svetina
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Tomislav Svetina
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
15.04.2014., Zagreb - Izbornik GNK Dinamo Zoran Mamic i direktor Tomislav Svetina odrzali su konferenciju za novinare. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
05.11.2013., Zagreb - Direktor GNK Dinamo Tomislav Svetina. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
24.03.2014., Zagreb - Konferencija za medije GNK Dinamo o organizaciji utakmice HNK Hajduk Â? GNK Dinamo koja je zavrsila pobjedom Dinama 2:0. Tomislav Svetina. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
27.10.2017.
u 15:22
Svetinina pozicija u hrvatskom nogometu značajno je ojačala u trenutku kada je Zdravko Mamić pritisnut Uskokovim optužnicama bio prisiljen povući se na pričuvni položaj Dinamova savjetnika i sve ovlasti predati svome direktoru.
Pogledaj originalni članak

Zagrebački nogometni savez 17. studenoga okupit će svoje delegate na prvom zasjedanju Skupštine toga županijskoga saveza usklađenom sa Zakonom o sportu i tom zgodom najvjerojatnije izabrati novoga predsjednika.

Tako saznajemo da bi dosadašnjega prvoga čovjeka ZNS-a Damira Vrbanovića, inače izvršnoga direktora HNS-a, koji je na Županijskom sudu u Osijeku na optuženičkoj klupi zbog navodnoga izvlačenja novca iz Dinama, trebao zamijeniti Dinamov direktor Tomislav Svetina, trenutačno dopredsjednik ZNS-a (zajedno s Tomom Kačinarijem i Perom Karatovićem).

Svetinina pozicija u hrvatskom nogometu značajno je ojačala u trenutku kada je Zdravko Mamić pritisnut Uskokovim optužnicama bio prisiljen povući se na pričuvni položaj Dinamova savjetnika i sve ovlasti predati svome direktoru. Svetina je tako postao najistaknutiji Dinamov dužnosnik i njegov prvi operativac, što mu je priskrbilo rast rejtinga u hrvatskom nogometu. Njegove ambicije neće se, naravno, zaustaviti na preuzimanju ZNS-a, nego će on u novome sazivu biti član Izvršnog odbora HNS-a.

Ta kadrovska rošada na čelu Zagrebačkog nogometnog saveza neće donijeti revolucionarne promjene u funkcioniranju toga županijskog saveza, jer on je organizacijski besprijekorno posložen, ali jedna od točaka dnevnoga reda sjednice Skupštine vrlo bi lako mogla dobiti epitet – povijesna.

Naime, na tom zasjedanju Skupštine ZNS-a 17. studenoga pada odluka i o tome tko će biti jedini ZNS-ov delegat na Skupštini HNS-a koja će se održati u prosincu. Ne predloži li ZNS Davora Šukera, to znači da je era Zlatne kopačke na čelu hrvatskog nogometa – završena. Kako Šuker ima prebivalište u Zagrebu, samo ZNS može biti njegova izborna baza, i tehnički gledano, više ni na koji način ne bi mogao sudjelovati u radu HNS-a.

To je, dakako, najcrnji scenarij za Šukera, čija je ionako klimava popularnost doživjela još jedan nagli pad nakon smjenjivanja izbornika Čačića pa i grešaka u koracima pri imenovanju Zlatka Dalića. Kada bismo sudili osluškujući bilo javnosti, Šuker bi već odavno bio bivši predsjednik, ali kako ga je njegova “instinktivna inteligencija” uortačila s gazdom Mamićem, još se uvijek drži u sedlu.

 

Datum održavanja Skupštine ZNS-a, 17. studenoga, trebao bi ići naruku Šukeru jer dolazi pet dana nakon uzvratne utakmice s Grcima, u kojoj Hrvatska može izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo, što bi predsjedniku bio najjači argument za novu kandidaturu. No, što ako, nedajbože, ne uspijemo otići u Rusiju? E, to bi onda zaista bila i Šukerova “oproštajna utakmica”.

U međuvremenu saznajemo da Šuker i dalje kadrovira u Hrvatskom nogometnom savezu. Tako će od sljedećeg mjeseca HNS tražiti novoga čovjeka za posao tajnika mladih reprezentacija, funkciju koju trenutačno obnaša mladi i perspektivni administrativac Josip Tomaško, koji je bio projekt-menadžer nedavnoga Europskog prvenstva igrača do 17 godina. No, budući da je Tomaško u HNS-u etiketiran kao Jozakov kadar, najbliži suradnik bivšega direktora HNS-a, koji sa Šukerom nije imao idiličan odnos, pročulo se da Tomašku neće biti produljen ugovor u HNS-u.

Pogledajte na vecernji.hr