VATRENO NA POLJUDU

Doznajemo! Vida ne dolazi u Hajduk, ali spominje se drugi vatreni: Bijeli kreću u lov na dva velika talenta

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Foto: nph/NORDPHOTO
Foto: STANISLAV KRASILNIKOV/NEWSCOM
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
03.06.2022.
u 12:23
U iduću sezonu HNL-a Hajduk će ući sa svim stožernim igračima koji su mu ove godine donijeli trofej. Marko Livaja, Nikola Kalinić, Lovre Kalinić, Lukas Grgić i Filip Krovinović ostaju na Poljudu. Sada se pokrivaju "rupe" u obrani i na lijevom krilu, a prema informacijama kojima raspolaže Večernji list senzacije u Splitu uskoro neće nedostajati. Domagoj Vida ipak neće doći, ali spominje se jedan drugi reprezentativac i dva talentirana igrača.
Pogledaj originalni članak

Čini se da je Hajduk pod Lukšom Jakobušićem ozbiljno utabao stazu koja nakon desetljeća rezultatske suše jamči povratak u vrh domaćeg nogometa.

Bijeli su nakon devet godina osvojili prvi trofej, nacionalni Kup, koji se u Splitu proslavio uz čudesnu i rijetko viđenu erupciju slavlja koja je podsjeća na atmosferu iz Latinske Amerike. 

Navijači još uvijek strahuju da je riječ o instantnom uspjehu koji će rezultirati osipanjem momčadi uoči početka nove sezone. No sada je jasno da se to neće dogoditi.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Igrači Hajduka s navijačima proslavili osvajanje Kupa

Stožerni igrači, poput Marka Livaje, Nikole Kalinića, Lovre Kalinića i Lukasa Grgića, sigurno ostaju na Poljudu bez obzira na ponude koje  će uskoro nesumnjivo početi pristizati.

Dobro upućeni izvori kažu da u momčadi ostaje i "dečko s Knežije" Filip Krovinović, igrač koji je "eksplodirao" u Hajduku te je od Zlatka Dalića zavrijedio pretpoziv za reprezentaciju. On je navodno na meti Herthe iz Berlina koja je spremna platiti i do pet milijuna eura za njega.

Međutim, izvjesni ostanak Krovinovića navodno je njegov osobni odabir. Želi ostati u Splitu gdje među pukom i igračima vlada nevjerojatna atmosfera i želja za  titulom u HNL-u.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: S 4:0 Hajduk uvjerljivo pobijedio Lokomotivu

Međutim, veliki je misterij kako će Hajduk riješiti pitanje obrane koja je protekle sezone nekoliko puta filmski kiksala. Stoper Nikola Katić stigao je na posudbu iz škotskog Rangersa do kraja sezone. Slična je situacija i s Ferrom, igračem Benfice za kojeg nije sigurno hoće li i iduću sezonu ostati u Splitu. Neslužbeno se može doznati da bi 24-godišnji stoper, za kojeg se nekad otimao i Real Madrid, ostao samo ako bijeli izbore europsku jesen.

Stoga se u medijima proteklih dana pojavilo ime Domagoja Vide kojem s krajem lipnja istječe ugovor u turskom Bešiktašu. Međutim, od dobro upućenih ljudi doznajemo da se o tome nikad nije govorilo niti su ikakvi pregovori u tom smislu vođeni. Vjerojatnije će biti da menadžeri medijskom pompom o nadmetanju podižu cijenu prvotimcu reprezentacije koji uskoro ostaje bez  kluba.

Ipak, ostaje kristalno jasno da Hajduk hitno treba riješiti pitanje barem jednog kvalitetnog stopera, dok su se bekovi Dino Mikanović i Dario Melnjak pokazali kao pun pogodak. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius na tome predano radi još od posljednjeg kola HNL-a, ali konkretnih imena još uvijek nema. No, informacije koje imamo sugeriraju da će zvučnih pojačanja svakako biti. 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek i Hajduk sastali se u 29. kolu HT Prve lige

Još  jedna "goruća rupa" koju Hajduk treba pokriti nalazi se u veznom redu, točnije na lijevom krilu, a gleda se i u smjeru "desetke" koja bi rasteretila Marka Livaju u sredini  terena i dala mu potpunu slobodu u vrhu napada s Nikolom Kalinićem. Uglavnom, na Poljudu tragaju za brzim i polivalentnim ofenzivcem koji bi se trebao ustoličiti na mjestu 19-godišnjeg talenta Stipe Biuka. On je na prodaju, a Jakobušić ga neće dati dok ne dođe izdašna ponuda. Očekuje se da bi ga Hajduk pustio za iznos od 7 do 9 milijuna eura, što bi klubu donijelo financijsku stabilizaciju, ali i otvorilo mogućnost dovođenja novih jakih imena.

Foto: nph/NORDPHOTO
GETAFE CF TRAINING SESSION.

Establišment splitskog kluba rado bi vratio svoju mladu nadu, 22-godišnjeg Antu Palaversu. Njega je, podsjetimo, Hajduk 2019.  prodao Manchester Cityju za 6 milijuna eura, no engleski velikan odmah ga je poslao na posudbu u Getafe i potom u belgijski Kortrijk. Palaversa se nije uspio nametnuti sukladno očekivanjima pa u Splitu vjeruju da bi se rado vratio kući, postupno razvijao i postao jedan od stupova novog Hajduka.

Špekulira se još i o Nikoli Mori, splitskom djetetu kojeg je Hajduku pred nosom "oteo" Dinamo i prodao ga prije dvije godine imenjaku iz Moskve za oko 10 milijuna eura. 

Ipak, treba reći da je Moro u moskovskom Dinamu jedan od ključnih igrača i da u financijskom smislu vjerojatno premašuje okvire Hajduka. Ali nikad se ne zna... Nitko se do prošle godine nije nadao da ćemo na Poljudu gledati Kalinića i Livaju.

Foto: STANISLAV KRASILNIKOV/NEWSCOM
Russian Football Premier League: Dynamo Moscow vs Zenit St Petersburg

Što se napada tiče, Hajduk tu najbolje stoji: Nikola Kalinić, Jan Mlakar, Samuel Eduok, Emir Sahiti... Eduoka su cijelu sezonu mučile ozljede, ali svi se sjećaju njegovih sjajnih partija u bijelom dresu. Na njega se navodno računa i u idućoj sezoni. U medijima se spominjala prodaja Slovenca Jana Mlakara i kosovskog reprezentativca Emira Sahitija.

Međutim, ponude još nisu stigle i Hajduku se u tom smislu ne žuri. Pogotovo kad je riječ o Emiru Sahitiju. On je eksplozivan, strahovito brz i agresivan igrač koji je u drugom dijelu sezonu doslovno ostavljao srce na terenu. Njegova tržišna vrijednost iznosi oko milijun i pol eura, ali doznajemo da ga Hajduk svakako ne bi puštao ispod četiri ili pet milijuna eura na stolu.

U kontekstu Hajdukovog napada spominjao se ovih dana i Seth Paintsil, 26-godišnji ganski napadaš austrijskog Hartberga koji je u 20 utakmica zabio četiri gola i  svojim igrama spasio klub od ispadanja u niži rang natjecanja.

Međutim, ništa od toga. Pouzdani izvori kažu da on nikada nije ni bio želja Hajduka niti se o njemu ikad ozbiljnije govorilo.

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Trening nogometnih reprezentativaca prije utakmice s Austrijom

Ipak, navijačima golica maštu Nikola Vlašić, čovjek kojeg se West Ham doslovno odrekao, ali to ne znači da nije riječ o iznimnom talentu i reprezentativcu pred kojim je sjajna karijera.  Poznato je da je riječ o Splićaninu i velikom hajdukovcu koji je s Poljuda otišao u Everton za nešto manje od 10 milijuna eura. Ako nije došlo "vrime" za Perišića, je li onda za Vlašića?

Navijači sanjaju, a Nikoličius će očito opet priređivati infarktna iznenađenja uoči nove sezone u kojoj su si Splićani kao cilj zadali napad na HNL i ulazak u skupinu Konferencijske lige.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

ZA
zagi101
13:11 03.06.2022.

ajme o čemu na Poljudu maštaju a 26 milja kuna u minusu, kad prodaju Biuka doći će na nulu, pa nebi valjda ovi igrači došli igrati za jogurt i japanke, dajte se okanite romantike u profesionalnom nogometu

SP
Stari_proleter
12:47 03.06.2022.

Vlašić jedino može igrati u Hajduku i reprezentaciji kod Dalića. Za svaki drugi ozbiljniji klub je jednostavno preloš.

UN
unknown11
14:01 03.06.2022.

Ne mogu vjerovat da Vida ne dolazi u Hajduk, šokiran sam