JANICA KOSTELIĆ

Dr. Hochmeister preuzima brigu o Janičinu koljenu

06.02.2004.
u 00:00
Iz njezina koljena izvađena je stanica hrskavice koja će biti poslana u SAD na razmnožavanje
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - U četvrtak ujutro u austrijski Schruns, u kliniku dr. Christiana Schenka stigla je Janica Kostelić u pratnji svoga oca Ante i Vedrana Pavleka. Schruns je bio samo međustanica na putu u Bad Ragaz, mjesto u kojemu ordinira dr. Rolf Hochmesiter. Dr. Schenk obavio je magnetsku rezonanciju Janičina desnog koljena, s posebnim zadržavanjem na bolnoj hrskavici. Nakon Schrunsa mala hrvatska ekspedicija pošla je k dr. Hochmeisteru - koji je sličan problem uspješno riješio Sonji Nef, Martini Ertl, Marlies Schild - i u Bad Ragazu injekcijom izvadio jednu stanicu iz hrskavice Janičina desnog koljena. Nju će poslati u SAD, gdje će se ta stanica u sljedeća tri tjedna razmnožavati. Za četiri tjedna dr. Hochmeister će takve razmnožene stanice injekcijom vratiti u Janičinu hrskavicu. Taj postupak, tvrde upućeni, spasio je karijeru Švicarke Sonje Nef.

Međutim, tijekom petka, dok se Janica bude vraćala zajedno s bratom Ivicom iz Basela u Zagreb, dr. Schenk i dr. Hochmeister zajedno će dokučiti treba li naša skijašica u međuvremenu ići i na jednu laganu operciju prilikom koje bi se na desnom koljeno zagladila hrskavica. Tu bi operciju, bude li potrebno, obavio sljedeći tjedan u Schrunsu dr. Schenk.

- Bez obzira bude li potrebna ta operacija, posve je sigurno da će se hrskavica tretirati metodom dr. Hochmeistera. Napokon, za četiri tjedna će dr. Hochmeister tek u koljeno ubrizgati razmnožene stanice. Realno je očekivati da se Janica nađe na skijama u svibnju ili lipnju. No, sigurno je da će biti na stazi tek kad se potpuno oporavi - javio je iz Švicarske Vedran Pavlek.

TVRTKO PULJIĆ

Pogledajte na vecernji.hr