Novi vratar plavih

Eduardo: Da, vičem tijekom utakmice, želim da držimo koncentraciju

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Eduardo: Da, vičem tijekom utakmice, želim da držimo koncentraciju
08.07.2014.
u 13:10
Eduardo želi što prije upoznati suigrače, tražio je sva imena i prezimena te nadimke plavih igrača
Pogledaj originalni članak

U vrijeme kad se u Lisabonu igrao finale Lige prvaka, sportski direktor i trener Dinama završavao je posao s Eduardom. Iako je njegova Braga pokušavala otežati taj posao, Eduardo je odlučio, potpisao je za Dinamo prije odlaska na Svjetsko prvenstvo. I tražio šutnju o tome kako bi u Brazilu imao mir.

I Migliore učio hrvatski

Dinamo je doveo vrhunskog golmana, reprezentativca Portugala, ali i profesionalca, čovjek je doletio iz Brazila u Portugal i odmah produžio u Sloveniju kako bi se što prije priključio svojoj novoj momčadi. Ali, doveo je i vrlo autoritativnog čovjeka u svlačionicu i na terenu. U vrijeme derbija protiv ukrajinskog Karpatyja Eduardo je vikao cijelu utakmicu. Slagao igrače, tjerao ih da zajedno napadaju suparnika, da rade kao momčad.

– To je moj način igranja, komunikacije pa i koncentracije, a cilj je pomoći momčadi da bude organiziranija, fokusirana na utakmicu u svakom trenutku – kazao je Eduardo i dodao:

– Sad hitno moram naučiti nužne hrvatske riječi za igranje nogometa jer postoje trenuci u igri kad moramo komunicirati, moramo se razumjeti.

Novi golman Dinama tražio je popis svih igrača, imena i prezimena te nadimke kako bi ih što prije upamtio. S te je strane podsjetio na Migliorea, i on se nametao kao vođa, on je na pripreme išao s nekoliko papira na kojima su bili napisane važne riječi i učio je hrvatski. A onda je "zapalio", vratio se u Argentinu.

No, Eduardo je Portugalac, profesionalac koji u Dinamu vidi priliku za igranje u Ligi prvaka.

– Želimo ostvariti taj cilj. Prva je stvar da moramo vjerovati da to možemo, a onda za to teško raditi.

Očito silno želi uspjeh pa je odmah došao na pripreme.

– Što sam drugo mogao. Nakon što je Portugal ispao sa SP-a, želio sam odmah doći u svoju novu momčad jer znam da odmah igramo važne utakmice. Za odmor će biti vremena. I sretan sam što sam ovdje, jako sam motiviran. I zahvalan suigračima koji su me prihvatili i pomažu mi.

Pritisak kakav nije osjetio

Po mnogima je upravo Eduardo najveće pojačanje Dinama.

– Ne gledam to tako, svaki je igrač jednako važan, jedni bez drugih ne možemo.

Protiv Karpatya nije imao mnogo posla, suparnici su imali tri prilike, jednom, kad ga je ukrajinski igrač prošao, plave je spasilo zaleđe, drugi put je Jerko Leko izbacio s crte, a treći put je Eduardo sjajno obranio u situaciji jedan na jedan.

Kako je Zoran Mamić rekao za cijelu momčad – istinu će reći službene utakmice – isto vrijedi i za Eduarda. Stigao je s najvišim referencijama, s 35 nastupa za portugalsku reprezentaciju, s iskustvom iz Portugala, Italije i Turske. No, u svim tim klubovima, izuzev u reprezentaciji, vjerojatno nije imao takav pritisak kad jedna lopta može odrediti cijelu sezonu. No, iskusan je i zacijelo će se znati nositi s time.

Eduardo ne bi trebao imati problema s prilagodbom. Ionako je promijenio u karijeri nekoliko klubova, a ovdje su ga već dočekala tri Portugalca.

– Naravno da to sve olakšava, sve ih znam otprije. S Machadom sam prijatelj, i izvan nogometa, a Gonçala i Pinta poznam iz portugalske lige. Riječ je o jako dobrim igračima i uvjeren sam da ćemo pomoći Dinamu da ostvari svoje ciljeve. A isto tako vjerujem da će i Dinamo pomoći meni, da ću ovdje dobro braniti i izboriti se da opet budem prvi golman portugalske reprezentacije, što sam dugo i bio. I čuo sam se s Machadom prije nego što sam došao u Dinamo, i on a i svi ostali kod kojih sam se raspitivao rekli su mi sve najbolje i o klubu i o gradu – kazao je Eduardo, još jedan u nizu kod čijeg je transfera sudjelovao menadžer Danko Đikić.

Datum i mjesto rođenja: 19. rujna 1982., Mirandela, Portugal

Visina i težina: 187 cm, 84 kg

Nastupi za reprezentaciju: 35 utakmica za A reprezentaciju, 2 za U21

Klubovi: Braga, Beira Mar, Setubal, Genoa, Benfica, Istanbul

>> Često vičem na zadnju liniju, a više sam penala obranio nego primio!

Igračka pozicija: vratar

Procijenjena vrijednost: 3,9 milijuna eura (Transfermarkt)

Vrline: karakter, iskustvo, profesionalnost, odlično brani jedanaesterce...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

VU
vupora8
14:14 08.07.2014.

Eduardo je upravo ono što je falilo Dinamu proslih godina..ne ocekujem od njega da obrani nemoguce samo neka obrani ono sto se " mora" i to ce vec biti enormno pojacanje u odnosu na prosle sezone..

DR
draxy
15:51 08.07.2014.

Dinamo slaže odličnu momčad ali za nešto više treba dovesti trenera sa stavom i iskustvom.

MT
mladen.turcic
07:44 09.07.2014.

izgleda da cemo imat dobrog golmana