JEDNOSMJERNI DERBI

Euroligaška Cibona pokazala zube Zadranima

Foto: Antonio Bronić/Pixsell
Euroligaška Cibona pokazala zube Zadranima
12.05.2010.
u 19:45
Cibosi su sa 91:68 u derbiju 13. kolu Lige za prvaka protiv Zadra podsjetili na euroligaške predstave te prije doigravanja pokazali snagu.
Pogledaj originalni članak

Dok je Zadar u Draženovu domu izgledao bolje nego protiv Zagreba, cibosi su pobjedom većom od šest razlike došli u poziciju da pobjedom u posljednjem kolu protiv Zagreba osiguraju "jedinicu", odnosno prednost domaćeg terena u doigravanju.

Jusup bezuspješno pokušao iznenaditi

Zadarskog trenera Danijela Jusupa najviše je živcirao njegov vlastiti igrač, Marko Car, koji je "carinio" loptu po 15 sekundi i da nije bilo Hrvoja Perića susret bi bio odlučen vjerojatno već na poluvremenu (41:30). Pokušao je Jusup iznenaditi cibose zonskom obranom i visokom postavom, ali nije naišao na "odziv" svoje momčadi.

Dominaciju pod obručima Dalibora Bagarića (14 koševa) u prvom, upotpunio je Lukša Andrić (12 koševa) u drugom dijelu i zajedno s Jamontom Gordonom (9 koševa, 8 skokova, 9 asistencija) odveo Cibonu na 51:32 u 24. minuti.

– Premda smo mi vanjski igrači imali loš pucački dan, visoko smo pobijedili Zadar jer smo ga slomili energijom. Igrali smo odličnu obranu, a naši centri su dominirali. A kada oni tako igraju, pritisak je na vanjskoj liniji manji. Bagarić je odigrao utakmicu sezone, moramo ga što više koristiti jer ga u ove tri momčadi nema tko čuvati – prokomentirao je cibos Marko Tomas.

Amerikanac je ostavljao zadarske braniče na krivoj nozi i s lakoćom se zabadao u reket za polaganja ili asistencije suigračima.

Nervoza zbog nekoliko dvojbenih sudačkih odluka donijela je Ciboni tehničku pogrešku inače mirnog Roberta Trohe te privremeni povratak Zadra na 51:38.

Cibosi dominirali pod obručima

Ipak, centarska linija Andrić-Radošević-Bagarić nastavlja dominirati i odvodi vukove na nedostižnu prednost koju Zadar sa samo raspoloženim Perićem nije mogao sustići.

Kada je izvana počeo pogađati i Bojan Bogdanović, Zadrani su dobili podsjetnik na težak poraz u prošlom kolu kod Zagreba. Maksimalnu razliku (75:47 i 81:53) smanjili su Perić i Ružić te je Zadar izvukao častan poraz.

Loša forma dvojca Stipčević - Car, glavni je razlog zašto Zadrani ni na gostovanju kod Cibone nisu ozbiljnije zaprijetili, a zadarski stručni stožer morat će se pozabaviti tim problemom prije početka doigravanja. Glavni šuteri Jusupove momčadi za tri poena kombinirano su šutirali mizernih 0/11, dok je Perić promašio oba šuta izvan crte 6,25m, a Ružić zabio sve tri zadarske trice.

– Odigrali smo vrlo loše, u napadu bez protoka lopte, a u obrani nismo ulazili u meso. Ne znam otkuda toliki respekt prema Ciboni, kao da smo je se malo prepali – iskreno je kazao najbolji gostujući igrač Perić (23 koša).

Kod Cibone raspoložen je bio Leon Radošević sa 20 koševa, Bagarić je dodao 14, dok je Zadrane predvodio Perić sa 23 koša.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
mirUsvijetu
20:55 12.05.2010.

Bravo Cibona, publika dobra, ali moralo je biti dosta više ljudi. Zaslužili su...