legendarna priča

Evo objašnjenja: Tko je na transparentu kojim je Torcida dočekala Dinamo?

Evo objašnjenja: Tko je na transparentu kojim je Torcida dočekala Dinamo?
30.04.2023.
u 19:06
- Transparent je nastao tako da su splitska dica, tadašnja avangarda navijačkog pokreta u Jugoslaviji, ista ona mladost koja je pokrenula Torcidu godinu prije, ukrala na Gripama zastave Jugoslavije i Socijalističke Republike Hrvatske koje su visjele na jarbolima ispred dvorane.
Pogledaj originalni članak

Veliki derbi Dinama i Hajduka na krcatom Poljudu započeo je spektakularnom koreografijom Torcide o kojoj će se ponovo izvještavati. U uigranoj akciji Sjevera podignut je preko cijele tribine veliki transparent s likom Borislava Jelavića Uše, nedavno preminule navijačke legende.

Ušo je bio autor prvog udarnog transparenta grupe ‘Torcida - vaša vira, vaš spas‘, napravljenog pred utakmicu Hajduk - Stuttgart, koja se igrala na Poljudu 16. rujna 1981. godine. Transparent je sašiven od zastava skinutih s jarbola na današnjem Parku mladeži,

Smislio je Ušo i najlegendarniji slogan splitskog kluba -  'Hajduk živi vječno', a priča o tome kako je nastao također je ušla u legendu. Naime, jednog ljetnog dana početkom osamdesetih trojica navijača Hajduka - Borislav Jelović Ušo, Vele Baković i Tonći Prlac Prle, raspraspravljali su o fotografiji navijača Intera iz Milana koja je bila na zidu Ušine sobe, a objavljena je u kultnom Tempu, časopisu za navijačku kulturu, godinu dana prije. Na fotografiji je zabilježena velika bakljada, a u dimu se nazirao transparent s porukom Inter vinci per noi. Nitko od torcidaša sa strani jezicima nije se dobro služio, Ušo je krivo preveo transparent i izgovorio Inter živi vječno. Zvučalo je toliko moćno da dileme nije bilo, odmah se krenulo u izradu transparenta Hajduk živi vječno koji je istaknut a Sjever Poljuda, a iste riječi tu stoje i danas.

- Transparent je nastao tako da su splitska dica, tadašnja avangarda navijačkog pokreta u Jugoslaviji, ista ona mladost koja je pokrenula Torcidu godinu prije, ukrala na Gripama zastave Jugoslavije i Socijalističke Republike Hrvatske koje su visjele na jarbolima ispred dvorane. Ušo je iskidao zastave pa od crvenog i plavog platna sašio transparent, a od bijelog materijala slova koja su stvorila legendarnu parolu. Danas je to najstariji sačuvani transparent na području bivše Jugoslavije, a vjerojatno i šire - ispričao je Tonći Prlac Prle, objavio je Dalmatinski portal.

Transparent su 2016. godine predali mlađoj ekipi Torcide u Klubu navijača Hajduka. Obvezali su ih da ga čuvaju za buduće generacije, s napomenom da ga se na 'svjetlo dana' vadi samo na velikim Hajdukovim utakmicama ili Torcidinim obljetnicama.


 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
20:07 30.04.2023.

Koga briga?

Avatar babinjak1984
babinjak1984
20:05 30.04.2023.

Vječni drugi..

UJ
ujna
20:34 30.04.2023.

Nafiksana dica. Kakve nebuloze oni izvode pa je to prestrašno.