NOGOMET - HAJDUK

Fantastični rekordi Stipe Pletikose

26.04.2003.
u 00:00
Od 9. studenog prošle godine vratar Hajduka nije na Poljudu primio pogodak
Pogledaj originalni članak

SPLIT - Kakva godina za Stipu Pletikosu. Čudesna, nema vratara u Europi koji u 2003. godini ima takav niz. Hajdukov i reprezentativni vratar u veljači, ožujku i travnju branio je u 15 utakmica, te u 1305 minuta primio samo četiri pogotka. Drugim riječima, Stipe Pletikosa prima pogodak svakih 326 minuta, što iznosi 0,27 pogodaka po utakmici. Očaravajući niz ostvario je na tri fronte, u reprezentaciji (45 minuta susreta s Makedonijom te utakmice s Poljskom i Belgijom), u Hrvatskom kupu (po dva puta Cibalia i Varteks), te u prvenstvu (Slaven Belupo, Pomorac, Zadar, Osijek, dva puta Zagreb, Kamen Ingrad i Dinamo). A kada se uđe malo dublje u Pletikosine brojke, stanje je još rekordnije. Od ta četiri primljena pogotka, dva je primio iz jedanaesteraca (Makedonija i Cibalia), a dva iz igre (oba u susretu sa Zagrebom u Kranjčevićevoj), što znači da iz igre pogodak prima svakih 652,5 minuta.

Trenutačno je Pletikosa u pohodu na dva rekorda. U Poljudu je posljednji put svladan 9. studenoga 2002. godine (Šibenik, Danko Jović u 83. minuti) i bilježi 727 minuta (kup, prvenstvo i reprezentacija) bez primljenog pogotka. Ako se gleda niz bez primljenoga gola, i u tome je Hajdukov vratar jak. Posljednji je put svladan u 2:1 porazu od Zagreba, u 15. minuti utakmice.

Nakon toga Pletikosa je nanizao Kamen Ingrad, Dinamo, dva puta Varteks, te Zagreb i pritom sakupio 525 minuta bez primljenog pogotka.

- Ja ga zovem mladi starac. Odavno nisam vidio tako mladog vratara koji brani kao da ima stogodišnje iskustvo. Pletikosa je trenutačno u samom vrhu svjetskih vratara i prava je šteta što nije na vratima neke od najboljih europskih momčadi. Naravno, meni je drago što brani za Hajduk, ali on se davno obranama izdigao iznad kvalitete hrvatskog nogometa - reći će trener Hajduka Zoran Vulić.

Ozren Maršić

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr