TRENERI Dva suparnika s karizmom

Ferguson čeka na osvetu Joseu dugih pet godina

24.02.2009.
u 11:12
Pogledaj originalni članak

Jedini trener kojega branitelj naslova Alex Ferguson nije priželjkivao u ovom dijelu natjecanja je famozni Jose Mourinho. Iako mu je Portugalac zadao nekoliko teških udaraca i s njim ima negativan učinak, Alex nikada nije krio da ga simpatizira. Škot voli uspješne, drske, mlade trenere, čvrstoga karaktera, a ne one koji cvile nakon svakog poraza, poput Wengera.

Ipak, Alex je bio najsretniji kada je Jose dobio nogu u Chelseaju jer mu je ta nemoć protiv Portugalca već jako išla na živce. Odigrali su međusobno jedanaest utakmica, a Ferguson je dobio samo - jednu.

Dva naslova zaredom
Mourinha je upoznao u proljeće 2004. godine kada ga je Jose s Portom izbacio u osmini finala Lige prvaka (2:1, 1:1), a u sljedeće tri godine pred nosom mu je odnio i tri engleska trofeja. Chelsea je s Mourinhom, 2005. i 2006. godine, bila jedini klub, uz Manchester United, koji je od osnutka Premijerne lige (1993. godine) engleski naslov osvajala dva puta zaredom.

A 2007. godine Jose je pobijedio Alexa i u finalu FA kupa. Usput, Mourinhov naslov europskog prvaka s Portom, 2004. godine, jedini je koji je u Ligi prvaka od 1995. godine (Ajax) osvojio klub izvan tzv. liga petice.

To može samo veliki trener i Alex to dobro zna. Za njega je Inter finale prije finala. Ovaj dio natjecanja donosi i sudar dvojice velikih španjolskih trenera, Beniteza i Ramosa.

Dugotrajno suparništvo
Njihovo suparništvo traje još iz Primere kada su se najviše susretali u okršajima Betisa (Ramos) i Valencije (Benitez). Posljednji međusobni sraz dobio je Benitez, pobijedivši Ramosa u Tottenhamu (2:0), u svibnju prošle godine.

Talijanski treneri i dalje su najtrofejniji u Ligi prvaka, s devet naslova, slijede ih Englezi i Španjolci sa po sedam. U osmini finala najbrojniji su Španjolci (uza spomenutu dvojicu, tu su još i Guardiola u Barci i Resino u Atleticu), zatim Portugalci, koji imaju Mourinha u Interu, Benta u Sportingu i Ferreiru u Portu. Englezi nemaju ni jednoga predstavnika na klupi u Ligi prvaka.

Njihov posljednji čovjek s naslovom bio je Joe Fagan s Liverpoolom još prije 25 godina.

Pogledajte na vecernji.hr