BRIATOREU ZABRANA RADA

FIA odlučila - Renaultu uvjetna kazna od dvije godine

Foto: AFP
FIA odlučila - Renaultu uvjetna kazna od dvije godine
21.09.2009.
u 14:35
FIA nije imala milosti prema Renaultu zbog namještanja na Velikoj nagradi Singapura 2008. godine i odredila je uvjetnu kaznu za momčad na dvije godine.
Pogledaj originalni članak

Bivši šef momčadi Flavio Briatore ne smije obnašati nikakve funkcije u formuli doživotno, dok je bivši direktor Pat Symonds isključen na pet godina iz svijeta oktana.

Upravo su Briatore i Symonds 2008. godine tražili od Nelsona Piqueta Jr. na Velikoj nagradi Singapura da namjerno izazove nesreću, kako bi do pobjede došao njegov momčadski kolega Fernando Alonso.

- Plan da izazovemo nesreću bila je njihova ideja - rekao je na saslušanju pred FIA-om mlađi Piquet, koji je prije nekoliko tjedana dobio otkaz u Renaultu .

Briatore i Symonds su sa svojih mjesta u Renaultu odstupili prošloga tjedna kada su se pojavile optužbe.

Svjetsko moto-sport vijeće optužilo je Renault da je kršio Međunarodni sportski kodeks i sportska pravila.

- Vijeće smatra da je Renault ugrozio integritet sporta, ali i živote gledatelja, dužnosnika, drugih gledatelja i Nelsona Piqueta Jr. osobno. Osuđuju se postupci pojedinaca i odlučili smo odrediti uvjetnu kaznu momčadi Renaulta do kraja sezone 2011. godine.

Fernando Alonso, koji je itekako dobro iskoristio sigurnosno vozilo nakon nesreće i došao do pobjede, oslobođen je svih optužbi.

U Renaultu su svjesni što su napravili, a u ime momčadi ispričao se predsjednik Renaulta Bernard Rey.

- Ispričavamo se ispred Svjetskog moto-sport vijeća. Preuzimamo punu odgovornost za ono što smo učinili i nadamo se da ćemo imati puno bolje dane u budućnosti - rekao je Rey.

U Renaultu su se nadali da bi Briatoreov i Symondsov odlazak iz momčad možda mogao značiti pomilovanje ili blažu kaznu (do 50 milijuna funti), ali FIA je odredila uvjetnu kaznu u trajanju od dvije godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
22:02 22.09.2009.

U usporedbi sa Mclarenom kazna je smijesno mala. Namjerno izazivanje nesrece ugrozava zivote, i kazna je treba to reflektirati.