TRENERI Pod vodstvom Nizozemca Barca postala momčad kojoj plješću i najveći suparnički navijači

Frank Rijkaard - u Milanu će čekati ako treba i 10 godina

Foto: import
Frank Rijkaard - u Milanu će čekati ako treba i 10 godina
22.04.2006.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

San Siro je napustio uzdignute glave. Njegova Barcelona pokazala je ponovo briljantno izdanje i dokazala da igra najljepše na svijetu. Iako je Milan nakon niza od 13 europskih utakmica bez poraza (12 pobjeda), u svom nogometnom hramu poražen (1:0), sretnici (velika većina Milanovih navijača) koji su prisustvovali uživo polufinalnom susretu Lige prvaka zapljeskali su.

Dio toga pljeska bio je upućen i Franku Rijkaardu, treneru katalonske momčadi koji je tvorac Barcelone kojoj i suparnički navijači najvećih nogometnih klubova plješću i upućuju ovacije. Nizozemac je ostvario jednu od najvećih pobjeda u trenerskoj karijeri. U gradu u kojem je proživio najveće i najljepše igračke dane, protiv kluba kojeg je obožavao, s kojim je osvojio najveće europske trofeje, rušio rekorde nepobjedivosti u talijanskoj ligi, bio dio obrane koja je postala dio Milanove povijesti... Sudbina ga je ponovo odvela na mjesto sreće, koja ga je pomilovala i taj dan.

Neki će reći da se Rijkaardov nogometni život toliko isprepleće sa životom Milana da će jednom i on doći na klupu talijanskog diva. Zapravo je ponudu već i dobio... - Ne, hvala. Imam ugovor s Barcelonom do 2009. i odradit ću ga do kraja. Ovi ljudi vjeruju u mene i ne želim ih razočarati - rekao je Rijkaard u siječnju ove godine kada je postalo jasno da ga čelni čovjek crveno-crnih Berlusconi želi u svojoj momčadi.

Frank je odbio ponudu, no klupa u Milanu ga čeka i nije važno hoće li se njegov prelazak dogoditi za godinu ili deset godina. Berlusconi ga želi, ni navijači ne bi imali ništa protiv da ga vide na San Siru i da sa sobom ponese dio atraktivnosti koja danas zrači iz Barcelonine igre. Mnogima ni danas nije jasno kako je od samozatajnog stopera čiji je glavni cilj bio zaustaviti protivničkog napadača, Rijkaard postao trener koji želi da mu momčad igra izrazito napadački. Bez obzira na protivnika.

- Vjerujem u svoje dečke. Nećemo se nikomu prilagođavati. Igrat ćemo svoju igru - kaže često prije utakmica. I uvijek je iskren. Bez obzira na ime protivnika. Barca igra nogomet kakav svi želimo.


Tri Kupa prvaka

Nizozemac je nosio dres Ajaxa, Milana, Zaragoze i Sportinga iz Lisabona. U tom razdoblju osvojio je pet puta naslov nizozemskog prvaka, tri puta nizozemski kup, tri puta Superkup, dva puta naslov prvaka Italije, zatim talijanski kup, dva puta talijanski superkup, tri puta bio je pobjednik Kupa prvaka, jednom Kupa kupova, osvojio je dva europska Superkupa, dva Interkontinentalna kupa, a 1992. dobio je nagradu za najboljeg igrača talijanske lige. Po mišljenju mnogih najbolji nogometaš svih vremena, brazilski virtuoz Pele izabrao je Franka Rijkaarda među 125 najboljih igrača u povijesti nogometa. (dst)


S Nizozemskom prvak Europe

Za nizozemsku reprezentaciju, za koju je debitirao 1981., igrao je 73 puta i postigao 10 pogodaka. Na krov Europe popeo se 1988. u Njemačkoj kada su Nizozemci u finalu s 2:0 pobijedili Sovjetski Savez. Dva puta sudjelovao je na svjetskom nogometnom prvenstvu. U Italiji je njegova reprezentacija poražena u osmini finala od Njemačke (2:1), a Rijkaard je isključen u 22. minuti susreta zajedno s njemačkim napadačem Völlerom, dok su 1994. u četvrtfinalu tulipani ispali porazom od Brazila (3:2). Na oba SP-a reprezentacija koja je izbacila iz natjecanja Nizozemsku postala je svjetski prvak. (dst)

Pogledajte na vecernji.hr