U SABORSKOJ PROCEDURI

Gjurković: 'Lex Mamić' se nikoga ne tiče osobno. Zabrana ne bi bila retroaktivna, već izabrani bi ostali

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Gjurković: 'Lex Mamić' se nikoga ne tiče osobno. Zabrana ne bi bila retroaktivna, već izabrani bi ostali
07.03.2015.
u 13:38
Zdravko Mamić ima pravomoćnu presudu i zabranu pristupa splitskim stadionima
Pogledaj originalni članak

Posljednjih tjedana u mnogim sportskim krugovima spominje se novi prijedlog Zakona o sportu. Hrvatska narodna stranka i SDP jučer su u saborsku proceduru uputili prijedlog izmjena Zakona o sportu koji su oporbeni zastupnici već nazvali "lex Mamić".

Unaprijediti sport

Taj je neslužbeni naziv zakon dobio jer uvodi zabranu biranja na bilo koju funkciju u sportu osobama koje su pravomoćno prekršajno osuđene po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i imaju izrečenu mjeru zabrane pristupa stadionima. A spomenuti Zdravko Mamić, podsjetimo, ima pravomoćnu presudu i zabranu pristupa splitskim stadionima zbog tučnjave s bivšim Hajdukovim nogometašem Ivanom Begom za gostovanja Dinama na Poljudu.

HNS-ovac Srđan Gjurković koji nam je jučer rekao kako je zakonski prijedlog upućen u proceduru odbacuje kritike oporbe da se zakon pisao samo zbog Mamića.

– Nikoga se ne dotiče osobno. Komentari o "lex Mamiću" nelogični su jer se zabrana ne bi primjenjivala retroaktivno. To znači da već izabrani čelnici klubova i saveza ne bi mogli biti smijenjeni – uvjerava Gjurković.

Predlagatelji zakona ovo ne vide kao prestrogu mjeru pa ističu primjer bivšeg vlasnika Los Angeles Clippersa Donalda Sterlinga koji je zbog rasističkog komentara izrečenog u privatnom razgovoru kažnjen doživotnim izbacivanjem iz košarke te još sa 2,5 milijuna dolara.

– Namjera je zakona etički i s aspekta transparentnosti financiranja unaprijediti sport – kaže Gjurković te dodaje da bi se zakon mogao donijeti do kraja ožujka.

Zahtjev Torcide nije prošao

Tako se uvodi obveza svih sportskih klubova da objave financijska izvješća, dakle traži se apsolutna transparentnost, a posebno jasno mora biti na što odlazi novac iz gradskog i državnog proračuna te iz drugih javnih izvora. Sljedeća novost tiče se načina odlučivanja u sportskim savezima pa bi tako težina glasa nekog kluba ovisila o tome u kojoj ligi igra, dakle ne bi isto vrijedio glas Dinama i nekog kluba iz treće lige. Taj je prijedlog na tragu ideje Torcide, no nije prihvaćen njihov zahtjev da se omogući prijenos upravljačkih prava u sportskim klubovima s gradova na udruge navijača.

>> Zoran: Zdravko i ja se potukli? Ništa od toga, pa bili smo skupa na fešti

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

MA
matan91
17:07 07.03.2015.

Predlažem nadopune zakona tako da: 1.Hajduk bude najmanje jedanput u tri godine prvak ili proglašen prvakom; 2. Hajduku trba dosuditi minimalno jedan penal i protivničkoj ekipi crveni karton najmanje jedanput u dva kola za redom. Molim podršku kluba zastupnika HNS-a i SDP-a. Hvala.

DU
Deleted user
15:24 07.03.2015.

Mamić je "taki", "vaki" i "naki". Što mu se sve ne radi, samo kako bi ga se omelo da od našeg GNK Dinama napravi veliki klub. Tipična, balkanska priča. Sve se prašta, osim uspjeha. Ah, ovo je još samo još jedan u nizu poteza jalnuša koji nikako ne mogu zaustaviti Njega-Zdravka Mamića. Mi smo čuvari Dinama. Mi smo Dinamo.

MA
MagnusJohnson
18:20 07.03.2015.

Presmiješno.....o moralu pričaju članovi kluba koji ne može niti u svojoj Dalmaciji zagospodariti lokalnim savezom, kluba iz grada u kojem su građani prisiljeni plaćati režije u milijunskim iznosima jer sam klub to nije sposoban. Da taj Gjurković ima morala tražio bi uvođenje zakona gdje klub koji duguje minimalno 30 milijuna kuna nema pravo nastupa u prvoj ligi. No, svi znamo da u tim ljudima nema trunke morala.