PORAZ U DERBIJU

Glasnogovornik Osijeka opleo po Strahonji: Prisjetimo se kakav je bio sudac

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: HT Prva liga, 33. kolo, HNL Osijek - Istra 1961
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Hajduk i Osijek sastali se u 16. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Mario Strahonja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Nenad Bjelica novi je trener Osijeka
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Studenti Akademije za umjetnost i kulturu na praksi u NK Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: NK Osijek održao konferenciju za medije uoči utakmice protiv NK Varaždin
07.11.2022.
u 10:25
Raspravljalo se o kaznenom udarcu Hajduka i situaciji u kojoj su ga Osječani tražili i nisu dobili. Mihić se dotaknuo sudačkog gosta iz emisije Stadion te ga ironično nazvao 'majstorom' i 'ekspertom'.
Pogledaj originalni članak

Hajduk je u derbiju 16. kola SuperSport HNL-a na Poljudu slavio nad Osijekom s 3:1.

Predmet rasprave bio je kazneni udarac u 71. minuti, iz kojeg su Splićani zabili za 2:1, ali i situacija iz prvog dijela, kada je Lukas Grgić u kaznenom prostoru domaćih povlačio igrača Osijeka. Gosti su tražili udarac s bijele točke, nisu ga dobili.

Sudački ekspert Marijo Strahonja komentirao je odluke u emisiji Stadion. Obje su procjene po njegovom mišljenju bile dobre - i Grgićevo povlačenje za dres, i penal kojeg je realizirao Marko Livaja. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Hajduk i Osijek sastali se u 16. kolu SuperSport HNL-a

- Nije bilo elemenata za penal. Dogodilo se obostrano povlačenje. Kako napadač radi korak unazad i za nijansu ranije pušta obrambenog igrača, izgleda kao povlačenje, ali napadač je taj koji je inicirao povlačenje. Nema kaznenog udarca jer napadač nije išao prema lopti, nego od igre i provocirao je povlačenje kad je shvatio da ga Grgić drži za dres. Ni VAR intervencija ni kazneni udarac. Ako ovo izvučete kao fotografiju, onda izgleda kao kazneni udarac, ali ako pogledamo cijelu situaciju, onda je jasno da penala nema - objasnio je.

Svaka ruka iznad ramena je kažnjiva, dodao je vezano uz dosuđenu najstrožu kaznu.

- Potpuno ispravna intervencija VAR sobe jer sudac ovo nikako nije mogao vidjeti. Ruka se nalazi iznad podignutog ramena, a prema pravilima, od 1. srpnja je svaka ruka iznad ramena kažnjiva. Je li Livaja podigao ruku obrambenog igrača ili obrambeni igrač? U ovom duelu prekršaj je radio obrambeni igrač i njegova podignuta ruka je apsolutno kažnjiva penalom - zaključuje Strahonja.

Glasnogovornik Osijeka Mario Mihić nije se složio sa Strahonjom te isprovociran odlučio reagirati objavom na društvenim mrežama.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Nenad Bjelica novi je trener Osijeka

- Sudački ekspert Strahonja. Kako nas lijepo podučava iz vikenda u vikend o intenzitetu nekog kontakta u 16 metara, (ne)prirodnom položaju nečije ruke, visokom žutom kartonu i sličnim nogometnim floskulama, ajmo se malo prisjetiti kakav je on bio sudac...

Igrali su Varaždin i Osijek 18. 02. 2006., a glavni je akter, zanimljivo, bio baš "ekspert" iz TV emisije. Prenosim tadašnje izvješće iz medija (nacionalnih, ne osječkih), citirajući:

U susretu 19. kola HNL Osijek je u Varaždinu svladao Varteks 1:0. No, utakmicu je obilježila bizarna odluka suca Strahonje iz 76. minute. Prvo je dosudio penal za Osječane, a nakon što je Milardović zabio s bijele točke, Strahonja je poništio gol i naredio da se utakmica igra dalje! Bila je to nevjerojatna situacija, budući da je sudac iz samo njemu poznatih razloga donio neobjašnjivu odluku.

I sada nam takav majstor dijeli lekcije o tomu što je kazneni udarac, između ostaloga - napisao je Mihić. 

Hajduk je na tablici drugi s 34, dok je Osijek treći s 27 bodova. 

Standings provided by Sofascore

>> Potukli se Boysi i Torcida

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar white socks
white socks
15:05 07.11.2022.

Lijepo je navijač hajduka objasnio "napadač je inicirao je povlačenje kad je shvatio da ga Grgić drži za dres." Grgić ga drži za dres a napadač inicira povlačenje?!? Pametnom dosta.

ST
sttipe
11:48 07.11.2022.

Livaja se saginje, čeka taj bačin dobro procijenjujući da će ih priskočit, i da će se nać oči u oči s golmanom, okreće se prema golmanu, glava Osijekovog igrača je malo dalje od putanje baluna, i još mu se Livaja gradi dozvoljeno ga gurajući tijelom.. Balun odskače i prolazi, zapinje za ruku Osjekovog igrača, koja je iznad Livajine glave, a igrač NIJE U SKOKU!!! Kako osječki lumen opisuje situaciju?? Božija ruka??? Šta neko u Var sobi triba napraviti?? U 1. Poluvrijemenu je Osjekov igrač igra rukom u svom šesnaestercu, Cipranin je ISPRAVNO, procijenio da nije bilo namjere igre, i da nije bilo proširenja volumena tijela. Nije zaustavio dodani balun da ide u izglednu situaciju... Taj penal "lega" ne spominje.. A donija bi 2:0, i dobili bi 5 golova do kraja utakmice...

DU
Deleted user
11:00 07.11.2022.

NK Osijek se zadnjih godina ugurao među velikane HR nogometa (Dinamo,Hajduk,Rijeka) i stalno im nedostaje korak,dva do najvišeg mjesta. Stoga su mi Slavonci baš simpatični. Ali ne treba pretjerivati. Utakmicu u Splitu izgubili su jer ih je Hajduk u 2.poluvremenu posvema nadigrao . Nije tu kriv ni sudac, a ni komentator suđenja Strahonja. Krivi su sami jer nisu ponovili odličnu igru iz 1.poluvremena.