Legenda u Čečeniji

Gullit: Došao sam zbog novca, a prijatelji se boje doći mi u posjet

Foto: 'STRINGER/RUSSIA'
Gullit: Došao sam zbog novca, a prijatelji se boje doći mi u posjet
08.06.2011.
u 10:35
Nemam posla s predsjednikom Kadirovom jer me ne plaća on nego sponzori. Tako se mogu distancirati od politike
Pogledaj originalni članak

Nizozemski trener i Milanova igračka legenda Ruud Gullit, na veliko iznenađenje mnogih, kruh zarađuje u Čečeniji. Trener Tereka iz Groznog suočava se s najvećim izazovom u životu.

– Prvo sam mislio da nema šanse da dođem ovamo. Neću vam lagati, došao sam zbog novca, ali i zbog avanture. Naravno da sam se u početku bojao kada sam vidio da ljudi uokolo hodaju s oružjem, nose ga čak i poštari! Nakon nekog vremena ipak sam se naviknuo – priča Gullit.

Terek iz Groznog osnovan je 1946., a prije tri godine sagrađen je novi stadion sa 30.000 mjesta. Na prvoj utakmici klub je sretnog gledatelja nagradio novom Ladom. Predsjednik kluba Ramzan Kadirov ujedno je i predsjednik Čečenije.

– Nemam posla s Kadirovom jer me ne plaća on nego sponzori. Tako se mogu distancirati od politike – kaže Gullit.

Kada je u veljači došao u Grozni, shvatio je da nije pogriješio. Njegovo ime bilo je na svakom uglu. Od njega se ove godine očekuje da Terek dovede među osam najboljih u ruskom prvenstvu.

– Nemamo pomoćno igralište, a trenirati moramo na tuđim stadionima. Baza nam je u Kislovodsku, pa na domaće utakmice moramo putovati 150 kilometara. Ali, nema mjesta žaljenju. Čečenska epizoda zasad se sviđa Gullitu, no priznaje kako je usamljen. Najveći problem je jezik.

– Nedostaju mi prijatelji. Gdje god sam dosad živio, uvijek su mi dolazili u posjet, ali ovdje nitko ne želi doći. Zato mi je ponekad dosadno, nemam s kime otići ni na piće.

Ipak, naglasio je da je u Čečeniji zadovoljan, osobito kad se sjeti najgoreg razdoblja karijere, boravka u Los Angelesu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SE
senior
11:08 08.06.2011.

Oprosti Ruud, kada prvi put navratim u Čečeniju pozvati ću te na jednu dobru, nezaboravnu pijanku. Još jednom, oprosti.

JO
joshua
17:56 08.06.2011.

Los Angeles grozniji od Groznog...