Eduard Abazi o ždrijebu

"Savjetujem Hajduku da se smjeste izvan grada zbog fanatičnih navijača"

"Savjetujem Hajduku da se smjeste izvan grada zbog fanatičnih navijača"
19.07.2022.
u 18:46
U slučaju prolaska drugog pretkola, Osijek će igrati protiv pobjednika iz susreta bugarskog Botev Plovdiva i ciparskog Apoela, dok Rijeka čeka boljeg iz sraza Sepsi Sfantu Gheorghea iz Rumunjske i ljubljanske Olimpije
Pogledaj originalni članak

Ždrijeb u Nyonu donio je Hajduku moguće protivnike u trećem pretkolu Konferencijske lige. Splićani će u toj fazi natjecanja čekati boljeg iz susreta portugalske Vitorije SC i mađarske Puskás Akadémije. Prva utakmica igrat će se 4. kolovoza u Splitu, a uzvrat 11. kolovoza u Guimarãesu ili Felcsútu, ovisno o tome hoće li dalje proći Portugalci ili Mađari. Vitoria je prošle sezone završila na šestoj poziciji portugalske lige, a Puskás Akadémia bila je treća momčad mađarskog prvenstva. Vitoria se nakon dvije godine pauze vraća u Europu, 2020. godine ispala je u grupnoj fazi Europa lige, a Mađare je prošle godine s ukupnih 5:0 izbacio latvijski RFS.

Hajduk je u ovom ždrijebu prošao jako dobro jer je izbjegao najjače protivnike, Anderlecht i Young Boys.

Kao i Torcida...

– Guimaraes je grad udaljen 40 kilometara od Porta. Živ, vatren grad koji obožava Vitoriju i tu bih ljubav usporedio s ljubavi Splita prema Hajduku. Imaju i oni vatrene navijače, kao Torcida, samo se zovu White Angels. Međutim čini mi se da su zločesti, ondje su svim portugalskim klubovima najteža gostovanja i Hajduku neće biti lako. Savjetujem Hajdukovim igračima, kad budu dolazili, da se smjeste negdje izvan grada, prema Portu, a ne u samom Guimaraesu... – kazao je Eduard Abazi, bivši igrač Hajduka koji trenutačno živi u Portugalu. Abazi je u Hajduku igrao u prvoj polovici devedesetih godina.

Vitoria je lani bila šesta u prvenstvu.

– Stalno imaju nekih problema, nedavno su mijenjali trenera i tamo se uvijek nešto događa. Dvije godine nisu bili u Europi, ali su 2020. igrali u skupini Europske lige. Sad su najboljeg igrača prodali u Sporting.

Abazi naglašava:

– Slično je kao u Splitu, vatreni su, južnjaci... Cijeli grad obožava klub i baš su fanatični navijači. To je opasnost za bijele, ali uvijek vjerujem da Hajduk može proći, zašto ne?!

Osijek će u slučaju prolaska drugog pretkola u kolovozu igrati protiv pobjednika iz susreta bugarskog Botev Plovdiva i ciparskog Apoela. Prvi susret će prema ždrijebu Osječani igrati u gostima, a drugi u Gradskom vrtu. No prvi ispit im je kazahstanski Kizilžar iz Petropavla ovog četvrtka. Igrači Osijeka taj će dvoboj igrati u Astani (14 sati) jer se zbog sigurnosnih mjera ne može igrati u Petropavlu.

Momčad Nenada Bjelice uzvratnu će utakmicu u drugom pretkolu igrati 28. srpnja u Osijeku. Zanimljivo je da u obje momčadi Osijekovih potencijalnih suparnika igraju bivši igrači NK Osijek. Kod Boteva je to Martin Sekulić koji je nastupao za Osijek II, dok je u Apoelu napadač Anton Maglica. Transfermarkt vrijednost Apoela procjenjuje na 15 milijuna eura, odnosno 22 milijuna manje u odnosu na vrijednost Osijeka, a najskuplji igrač ciparske momčadi je Gruzijac Giorgi Kvilitaia (2 milijuna eura).

Apoel je najveći uspjeh u zadnjih pet sezona ostvario 2017. godine kada je izborio Ligu prvaka i osvojio dva boda u okršajima s dortmundskom Borussijom. Prije toga je 2013. godine izgubio četvrtfinale Lige prvaka od Reala (2:8).

Rijeka otišla najdalje

Rijeka ovog četvrtka u drugom pretkolu Europske lige najprije igra protiv švedskog Djurgardensa na Rujevici (20.30 sati), a uzvrat je, kao i Osječanima, na rasporedu tjedan dana poslije, 28. srpnja.

Ako prođu švedsku momčad, Riječani će u trećem pretkolu kao jedini hrvatski nositelj igrati protiv Sepsi Sfantu Gheorghea iz Rumunjske ili slovenske Olimpije iz Ljubljane. Podsjetimo, prošle sezone Rijeka je u pretkolima Konferencijske lige najdalje stigla, do četvrtog pretkola (play-off). Tada je Riječane izbacio PAOK, nakon što su prošli Gziru United i Hibernian.

Osijek je prošle sezone prvo prošao poljski Pogon u drugom pretkolu, a zaustavila ga je CSKA Sofia u trećem pretkolu, dok je Hajduk zapeo odmah u drugom pretkolu protiv kazahstanskog Tobola.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.