BILI U BUGARSKOJ

HHO: ''Navijači'' su u Razgradu formirali slovo U

Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
HHO: ''Navijači'' su u Razgradu formirali slovo U
19.07.2012.
u 16:51
HHO je pokrenuo projekt prevencije navijačkog nasilja, a prvu akciju imali su na susretu Ludogoreca i Dinama.
Pogledaj originalni članak

Njihov promatrač tamo je ustvrdio da je 59 "navijača" plavih vrijeđalo članove uprave. Kažu da je njihov pokušaj da se spuste bliže Kelavi spriječila bugarska policija te da su pri kraju utakmice tijelima formirali slovo U.

Iako mediji ne žele ne davati pažnju navijačkim incidentima, HRT-u su to zamjerili i kažu da je to "vjetar u leđa" divljacima.

Izjavu koju potpisuje Ivan Zvonimir-Čičak u cijelosti možete pročitati ovdje:

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pokrenuo je projekt ''Izravna prevencija navijačkog nasilja''. Ovim projektom želimo se pridružiti onim društvenim grupacijama koje se žele suprotstaviti nasilju na našim športskim terenima, a poglavito na nogometnim stadionima. HHO će u sljedećih godinu dana pratiti sve međunarodne utakmice hrvatske reprezentacije te sve međunarodne utakmice hrvatskih klubova, Dinama, Hajduka, Osijeka i Slaven Belupa.

Kad je riječ o domaćem prvenstvu HHO i promatrači pratit će nogometne klubove Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka.

U sklopu projekta, 18. srpnja naš je promatrač bio nazočan na utakmici 2. pretkola nogometne UEFA Lige prvaka u Razgradu, Bugarska, između nogometnog kluba ''Ludogorec'', prvaka Bugarske, i hrvatskog NK ''Dinamo''.

Temeljem osobnog uvida i prikupljenih informacija od relevantnih nogometnih institucija i sigurnosnih službi, konstatiramo sljedeće:
Usprkos postignutom dogovoru nogometnih klubova ''Ludogorec'', Razgrad i ''Dinamo'', Zagreb, o recipročnom neprihvaćanju gostujućih navijača na dvjema utakmicama spomenutog pretkola, 59 hrvatskih državljana, ''navijača'' Dinama, nazočilo je utakmici u Razgradu. Ulaznice su nabavljene preko jednog bugarskog državljanina, a prema informacijama dobivenima od bugarske policije na putu prema Razgradu, policija im je pretresom oduzela određenu količinu pirotehničkih sredstava, čija je uporaba na nogometnim utakmicama, prema odredbama nogometne organizacije UEFA, strogo zabranjena na nogometnim utakmicama. Hrvatski tzv. navijači smješteni su na sredinu  potpuno ispražnjene sjeverne tribine, pod paskom bugarske policije .

Tijekom cijele utakmice ''navijači'' su iskazali ponašanje uobičajeno u posljednje vrijeme na utakmicama Dinama, hrvatske reprezentacije i drugih klubova, neprimjereno športskim događanjima. Tijekom cijele utakmice, skandirali su rasističke parole poput : ''Mamiću (izvršni direktor Dinama), pederu'', ''Mamiću, cigane'', ''Mamiću, jebemo ti mater u usta'', ''odlazi iz svetinje'', ''Barišiću (predsjednik GNK Dinamo), jebemo ti mater u usta''. Istim ovakvim skandiranjem počastili su i suprugu gospodina Barišića, Ivana Vrbanovića (izvršni predsjednik HNS-a), te Tomislava Marčinka (direktor za odnose s javnošću GNK Dinamo). Pokušaje ''navijača'' da se spuste bliže golu vratara Dinama Kelave spriječila je bugarska policija. Pri kraju utakmice, ''navijači'' Dinama poslali su i ideološko-političku poruku formirajući svojim tijelima slovo ''U'', simbol profašističke države NDH iz II. svjetskog rata, što su potvrdili i predstavnici policije.

U sklopu međusobne suradnje hrvatske i bugarske policije, u Bugarskoj je boravilo i šestoro hrvatskih policajaca čiji je boravak financirao HNS.

HHO izražava svoj prosvjed zbog nepotpunog izvještavanja hrvatskih medija s utakmice u Razgradu, a pogotovo HRT-a koji je prenosio utakmicu direktno. Smatramo da je najveći interes jednog društva pravo da bude do kraja objektivno informirano o svim elementima događanja poput svega onoga što se događalo na utakmici u Razgradu. Bilo kakvo guranje pod tepih ili zanemarivanje činjenica zapravo je objektivno davanje vjetra u leđa ekstremnim divljačkim skupinama koje ruše ugled hrvatskog športa, hrvatskog društva i hrvatske države u svijetu. Stoga pozivamo medije da ubuduće što objektivnije izvještavaju o svim pojedinostima ovakvih utakmica, vjerujući da će se tako konačno stvoriti kritična masa i politička volja da se jednom za svagda takvim pojavama stane na kraj.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

SN
SnV41
17:22 19.07.2012.

Bravo navijači! :D

OB
-obrisani-
17:24 19.07.2012.

Koja paranoja vlada U nekim glavama i kakvi sve čUdaci UbirU novce za NIŠTA. Ma zamislite, molim vas, P(č)ičak i HHO, šteta što nije U na kraju pa da bude HHU. Kod nekih je bolest uzela maha i neizlječiva je. U to ime evo vam slovo U.

IV
IvanZGB
17:00 19.07.2012.

da navijači su krivi kaj je dinamo jučer bio nadigran i kaj je trebao primit 4 komada... a duje ćop je novi messi...