PORAŽAVAJUĆE

HNL i klubovi zakazali su zbog gorućeg problema Hrvatske. Sustav nije našao rješenje 13 godina

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
HNL i klubovi zakazali su zbog gorućeg problema Hrvatske. Sustav nije našao rješenje 13 godina
26.09.2024.
u 07:00
Tu bezuspješnu potragu za desnim braničem teško možemo podvesti pod Dalićev poraz, jednostavno zato što Hrvatska desnoga beka za A reprezentaciju – ni u domaćim ni u inozemnim klubovima – nema.
Pogledaj originalni članak

Prema popisu imena na Dalićevu popisu za utakmice Lige nacija sa Škotskom (12. listopada) i Poljskom (15. listopada), može se zaključiti kako će izbornik ostati dosljedan sustavu igre s trojicom u obrani i četvoricom ili petoricom u veznom redu. To bi značilo kako stručni stožer u proteklome razdoblju nije pronašao adekvatnu zamjenu za poziciju desnoga braniča, ispražnjenu nakon ozljeda Stanišića i Juranovića, pa će se povratak na "četvoricu u liniji" dogoditi tek kad se netko od ovoga dvojca oporavi. Najvjerojatnije tek na proljeće.

Tu bezuspješnu potragu za desnim braničem teško možemo podvesti pod Dalićev poraz, jednostavno zato što Hrvatska desnoga beka za A reprezentaciju – ni u domaćim ni u inozemnim klubovima – nema. Pogledajmo načas kako stoje stvari u perjanicama hrvatskog nogometa: u Dinamu je pozicija desnoga braniča rezervirana za Makedonca Ristovskog, alternativa je Francuz Pierre-Gabriel. U Hajduku je prvi izbor Marokanac Moufi, zamjena za njega bio je Kanađanin Sigur, a po novome desnoga beka igra ljevak Melnjak.

Solidni Ličanin

U NK Osijeku standardni desni branič je 21-godišnji mladi reprezentativac BiH Nail Omerović, prvi do njega je Brazilac Guedes, a tek u Rijeci dolazimo do solidnoga desnoga braniča s hrvatskom putovnicom: Ličanina Ivana Smolčića, 24-godišnjaka koji je zapravo originalno – centralni branič.

I tako dolazimo do poražavajućega podatka: stručno-selektivni procesi hrvatskih prvoligaša i HNS-a, svi silni izbornici i treneri, još od vremena Šime Vrsaljka, rođenoga 1992. godine (a za vatrene debitirao 2011.), nisu proizveli niti jednoga desnoga braniča za A reprezentaciju! Ne, nisu – jer srebrni iz Rusije Tin Jedvaj bio je stoper pretvoren u beka, brončani iz Katara Josip Juranović zapravo je vezist pretvoren u desnoga braniča, k tome nikada nije igrao u mlađim selekcijama HNS-a jer je kao tinejdžer bio trećeligaški igrač, dok je desni branič Bayerna Josip Stanišić njemački, a ne hrvatski proizvod.

I do čega smo onda došli, odnosno kakva nam je perspektiva za sljedeće kvalifikacijske cikluse? Ne baš ružičasta. Naime, na popisu izbornika selekcije U-21 Ivice Olića za listopadske utakmice s Andorom i Grčkom nema niti jednoga desnoga braniča! Za tu poziciju u rujanskim akcijama bio je pozvan 17-godišnjak iz Dinama Noa Mikić – jedini obećavajući desni branič trenutačno na horizontu – no on je doživio neku bizarnu ozljedu pa već mjesec dana ne igra. Tako je kod Olića desnoga braniča igrao ljevak Šimun Hrgović. Na žalost, i kada se Mikić oporavi, on još neko vrijeme neke imati kontinuirani seniorski podražaj budući da je još uvijek član Dinamove juniorske momčadi, a Dinamo već neko vrijeme nema filijalu, kao što ju je nekada imao u Sesvetama, Interu ili Lokomotivu. Tako je i Mikićev progres u ovoj sezoni upitan. Inače, Noa Mikić rođen je 27. siječnja 2007. godine, što znači da je 11 mjeseci stariji od sad već standardnoga igrača prve momčadi Hajduka Brune Durdova.

U Maksimiru raste "Salgado"

Na temu desnoga braniča još i ovo: u selekciji do 19 godina na toj poziciji izbornik Oreščanin ima dvojicu igrača; jedan je proizvod Stuttgarta, zove se Dorian Migalić, a drugi je Hajdukov dragulj Luka Hodak. U momčadi U-17 izbornik Budimir nominalno ima Nikolasa Matića iz Stuttgarta, dok je Petar Zvonimir Kostelac iz Lokomotive branič samo na papiru, jer u svome klubu igra u veznom redu. Također, već sada se puno lijepoga govori o 15-godišnjaku iz Dinama Lovri Trupčeviću kao maksimirskom "Salgadu". Naravno, sve ove momke za sada možemo samo svrstati u talente, a ne u kategoriju igrača koji bi jednoga dana mogli biti oslonci A reprezentacije.

VEZANI ČLANCI:

Vratimo se sada na početak ove priče. Kad već nema Juranovića i Stanišića, izbornik Dalić opet će na bokovima koristiti Jakića ili Pjacu (desno) te Sosu, Perišića, možda čak i Oršića (lijevo). Olakšavajuća okolnost za izbornika je što su u u pitanju utakmice Lige nacija, sa slabijim suparnicima, pa i ovaj prisilan odabir igrača i sustava igre ne može rezultatski naškoditi reprezentaciji niti ugroziti vitalan interes Saveza, a to je plasman na veliko natjecanje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BS
Berekin ST
07:36 26.09.2024.

Ima je Dalic priliku sa Sigurom koji na desnom beku igra fantasticno ali ga nije zva i mali se odlucija za drugu domovinu.