Kaznili ga ukorom

HOO: Mamić je povrijedio načela olimpizma i naštetio sportu!

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
HOO: Mamić je povrijedio načela olimpizma i naštetio sportu!
22.07.2013.
u 16:50
"Inače, ukor je osim upozorenja jedina mjera koju Skupština može izreći kada nije riječ o članici HOO-a ili osobi koja je član nekog tijela HOO-a"
Pogledaj originalni članak

Hrvatski olimpijski odbor ukorom je kaznio izvršnog predsjednika Dinama zbog javnog vrijeđanja ministra Željka Jovanovića. Priopćenje HOO-a donosimo vam u cijelosti:

"Skupština Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na 35. sjednici održanoj 22. srpnja 2013. u hotelu Four Points Panorama u Zagrebu prihvatila je preporuku Etičkog odbora HOO-a te izrekla mjeru ukora Zdravku Mamiću za neprimjeren i neprihvatljiv govor u javnosti, čime su povrijeđena temeljna načela olimpizma, prije svega očuvanje dostojanstva pojedinca i nanesena šteta ugledu hrvatskog sporta.

Na temelju podnesene prijave za pokretanje postupka protiv Zdravka Mamića zbog povrede temeljnih načela olimpizma, podnesene od Splitskog kluba olimpijaca 20. ožujka 2013., Etički odbor u sastavu Katica Ileš (predsjednica), Darko Ćuvurija, Mirna Rajle Brođanac, Željko Drakšić i Renato Živković, utvrdio je da je Zdravko Mamić svojim govorom u javnosti 15. ožujka na radiju Soundset Plavi, govoreći o ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću upotrebom neprimjerenih, uvredljivih i neprihvatljivih riječi povrijedio temeljne vrijednosti i načela olimpizma, prije svega očuvanja dostojanstva pojedinca, te time nanio štetu cjelokupnom hrvatskom sportu. Splitski klub olimpijaca u svojoj je prijavi između ostalog naveo kako je Zdravko Mamić dosadašnjim ispadima, postupcima i ponašanjem u javnosti stvorio percepciju osobe koja ne može biti primjer mladim sportašima, a zbog povrede temeljnih načela olimpizma ne može pripadati olimpijskom pokretu čiji su članovi i FIFA, HOO te Hrvatski nogometni savez. Osobito su se pozvali na načela koja glase „cilj olimpizma je stavljanje sporta u službu skladnog razvoja čovječanstva radi stvaranja mirnog društva koje nastoji očuvati ljudsko dostojanstvo“ te „diskriminacija u bilo kojem obliku na osnovi rase, vjere, politike, spola ili drukčije nespojiva je s pripadnošću olimpijskom pokretu“. Inače, ukor je osim upozorenja jedina mjera koju Skupština može izreći kada nije riječ o članici HOO-a ili osobi koja je član nekog tijela HOO-a, kao što je to u slučaju Zdravka Mamića.

Članovi Skupštine usvojili su izmjene i dopune proračuna HOO-a za 2013. godinu. Ukupno planirani prihodi i rashodi se uvećavaju za 600 tisuća kuna te sada iznose 124,264.654 kuna. Usvojena je i prenamjena unutar rashoda kojom se uvećavaju sredstva za povećanje temeljnog kapitala HOO TV d.o.o. Predložene prenamjene neće utjecati na redovne programe nacionalnih sportskih saveza, razvojne programe za sportaše i trenere, programe lokalnog sporta i olimpijski program."

>>Mamić: Srbin Jovanović mrzi sve hrvatsko, uvreda je za mozak

>>Mamić: Osudite me, svoje pogreške moram platiti

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.