Australian Open

Hrvat sigurno u finalu, Jurak napravila čudo

Hrvat sigurno u finalu, Jurak napravila čudo
16.02.2021.
u 22:03
Darija dosad nikad nije prošla dalje od trećeg kola na Grand Slam turnirima u ženskim parovima
Pogledaj originalni članak

Najmanje jedan hrvatski tenisač, a možda i dvojica, igrat će u finalu konkurencije muških parova na Australian Openu. To znamo zato što će se u polufinalu sučeliti hrvatska kombinacija Nikola Mektić/Mate Pavić i hrvatsko-slovačka Ivan Dodig/Filip Polašek. Rezultat je to četvrtfinalnih dvoboja u kojima su sva trojica Hrvata, kao i njihov prijatelj Slovak, odlično igrala.

A posebno je značajna Nikolina i Matina pobjeda jer su je, u najtežem ispitu ove sezone, postigli protiv višestrukih Grand Slam pobjednika, francuske kombinacije Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut, i to sa 6:4, 4:6, 7:6 (10:3).

I tako su došli do 12. pobjede u isto toliko mečeva u 2021. godini. Dodig i Polašek također su morali igrati tri seta, sa 6:4, 2:6, 6:2 bili su bolji od Australaca Matthewa Ebdena i John-Patricka Smitha.

Paviću ide u polufinalu

Pavić će šesti put igrati u polufinalu muških parova na Grand Slam turnirima, a iz svih pet dosadašnjih nastupa izašao je kao pobjednik. Na Australian Openu 2018. trijumfirao je u paru s Austrijancem Oliverom Marachom, osvojio je još i US Open u rujnu prošle godine s Brazilcem Brunom Soaresom, a pobijeđen je u finalu Wimbledona 2017. te Roland Garrosa 2018. i 2020.

Mektiću će ovo biti peti nastup u polufinalu muških parova nekog Grand Slam turnira. Dosad je jednom došao do finala, u rujnu prošle godine na US Openu je s Nizozemcem Wesleyem Koolhofom izgubio upravo od Pavića i Soaresa, dok je u Wimbledonu 2017. te u Roland Garrosu 2018. i 2020. izgubio u polufinalu.

Iskusnom 36-godišnjem Dodigu ovo će biti deveti polufinale muških parova na Grand Slam turnirima, dosad je osvojio Roland Garros 2015. s Brazilcem Marcelom Melom, a s istim je partnerom došao i do finala Wimbledona 2013.

Unatoč značajnom uspjehu, sva trojica naših tenisača zasad ostaju na pozicijama na kojima su bila i prije turnira (Pavić je treći, Mektić peti, a Dodig 16. na ATP listi igrača parova), no zato sjajno stoje u ovogodišnjoj utrci za završni Masters: Mektić i Pavić su prvi s 1220, a Dodig i Polašek drugi s 960 bodova.

A u polufinale ženskih parova ušla je naša veteranka Darija Jurak (36).

Zagrepčanka je u 37. godini postigla uspjeh života nakon što su ona i 24-godišnja Srpkinja Nina Stojanović napravile novo čudo nadjačavši srpsko-talijansku kombinaciju Aleksandra Krunić/Martina Trevisan sa 6:7 (3), 6:3, 6:2.

Darija dosad nikad nije prošla dalje od trećeg kola na Grand Slam turnirima u ženskim parovima, a u borbi za veliku završnicu čekaju ih treće nositeljice, Čehinje Barbora Krejčikova i Katerina Siniakova.

Darija je ulaskom u polufinale napravila skok od čak 10 mjesta na WTA listi igračica parova, s 49. doći će na 39. mjesto. Stojanović manje igra u paru (na Australian Openu je u singlu u drugom kolu poražena od Serene Williams), pa će biti 60. na svijetu (+26).

Karacev najveća senzacija

No, najveća senzacija turnira je 27-godišnji ruski kvalifikant Aslan Karacev koji je ušao u polufinale svladavši Bugarina Grigora Dimitrova s 2:6, 6:4, 6:1, 6:2. Momak iz Vladikavkaza (Sjeverna Osetija) u devet je dana na Australian Openu zaradio već 661.827 USD, više nego u cijeloj prethodnoj karijeri – 618.354 USD. Uoči turnira bio je 114. na svijetu, a sada je već 42. (+72). Još jedan dokaz da se snovi (uz veliki trud i malo sreće) mogu ostvariti.

Petra Martić ostala je u Melbourneu i nakon ispadanja na Australian Openu i igra ondje na još jednom WTA 250 turniru. Stigla je već do četvrtfinala, u osmini finala je domaćoj predstavnici Kimberly Birrell (625. na WTA listi) prepustila samo četiri gema, svladavši je sa 6:1, 6:3. Za polufinale će se boriti protiv Ruskinje Darije Kasatkine, 75. tenisačice svijeta.•

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.