SJAJNI SLAVEN BILIĆ

Hrvat osvaja Otok? Ne, već ga je osvojio, a za to mu nisu potrebni trofeji

Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Slaven Bilić
09.04.2016.
u 10:28
– Sezona se bliži kraju, i ova utakmica jednako je važna i nama i Arsenalu. Svi se za nešto borimo: mi za mjesto u Europi, oni za naslov prvaka. Na papiru još imaju šanse. Ulog je zaista velik – naglasio je Bilić.
Pogledaj originalni članak

Slaven Bilić našao se u sličnoj situaciji kao West Hamov genijalni izvođač slobodnjaka Payet.

– Toliko je pogodaka postigao iz slobodnih udaraca ove sezone da sada svi od njega očekuju da zabije svaki. Čak i na treningu, radnici na igralištu gledaju ga kako puca i očekuju loptu u gornjem kutu. I ako Dimitri ne pogodi, svi smo razočarani – kaže pomalo rezignirano najomiljeniji čekićar Bilić, kojemu je ponovno izmaknula nagrada za trenera mjeseca. Dodijeljena je Ranieriju. Budućem prvaku.

Nema pravo na kiks

Ali, nisu samo u Payeta uperena svjetla reflektora istočnog Londona. Zamislite kako je Biliću: nakon što je s West Hamom rušio Arsenal, Manchester City, Liverpool, Chelsea i Tottenham, odjednom više nema pravo na “promašeni slobodnjak” u sudarima s velikanima.

Splitski si je vojskovođa tako, nesvakidašnjom serijom kolosalnih trijumfa, sam zakomplicirao život. I proživljava sve isto što i Payet kad stane pred živi zid: ne dobije li topnike danas na Boleyn Groundu (13.45, Sportklub 1), bit će mnogo razočaranih.

Međutim, nije samo Arsenal na Bilićevu meniju. Iza ugla, već u srijedu, s Manchester Unitedom tući će se za prolaz u polufinale FA kupa. Bilić pred vratima kultnoga Wembleya, kao prvi naš trener u završnici najstarijega kupa. Tjedan velike kušnje i golemog pritiska. Najuzbudljiviji tjedan Slavenove klupske trenerske karijere.

– Sezona se bliži kraju, i ova utakmica jednako je važna i nama i Arsenalu. Svi se za nešto borimo: mi za mjesto u Europi, oni za naslov prvaka. Na papiru još imaju šanse. Ulog je zaista velik – naglasio je Bilić.

Sedam kola do kraja sezone West Ham drži šesto mjesto s 51 bodom, ispred njega su Manchester United s 53 i Manchester City s 54. Preskakanje ovoga dvojca bila bi prvorazredna senzacija, prvi plasman čekićara u Ligu prvaka, čime bi Bilić već u prvoj sezoni na Otoku nadmašio sva očekivanja.

Uoči sraza s Arsenalom u prilog mu ide činjenica kako je Boleyn Ground neosvojiva tvrđava već 13 utakmica zaredom, ali istodobno i Bilić je u nizu od tri utakmice bez pobjede. Ne dobije li topnike, iznenada će se naći na tankom ledu, jer već sljedeće subote gostuje kod gotovo nedodirljivog Leicestera.

Pobjede bez slučajnosti

Slaven Bilić, šarmantan, karizmatičan, provokativan, zabavan. Karika koja nedostaje, ono što legitimira velikoga trenera, još uvijek je – trofej. Ono što mu je izmaknulo u Hajduku, Lokomotivu i Beşiktaşu, klubovima koji su osvajali titule ili su im nadomak odmah u sljedećoj sezoni nakon što je Slaven Bilić otišao.

Ipak, niz je nepobitnih dokaza da na pojavu Slavena Bilića u engleskom nogometu treba gledati kao zadivljujući fenomen i kao, uz Pocchetina, najveći trenerski bljesak najzahtjevnijeg klupskog natjecanja na svijetu.

Slaven ne samo da je prvi pravi, vrhunski menadžer Premijerne lige istočno od Beča (Zajec je u Portsmouthu trajao samo pet mjeseci), nego je njegova ostavština u istočnom Londonu već sad dojmljiva i opipljiva. U njegovim pobjedama nad engleskim gigantima nema ni prstohvata slučajnosti. One su u Bilićevu laboratoriju pedantno, disciplinirano, minuciozno planirane i neumoljivo provedene.

Hrvat osvaja Otok? Ne, već ga je osvojio, a za to mu, u prvoj sezoni, i nisu potrebni trofeji. 

>>Everton zainteresiran za Tudora, a Hajduk uspostavio suradnju s West Hamom

>>Bilić je bio u pravu, FA poništio crveni karton igraču West Hama!

ŽELE IH KRSTITI NA KOSOVU

Svi se čude obitelji Đoković, njihovoj djeci strogo je zabranjeno nešto što svi obožavaju

‒ Svi smo u kosovskim samostanima i crkvama palili svijeće za žive i pokojne, za zdravlje i mir. Svijeća je simbol nesebične žrtve, ona gori da bi drugima dala svjetlost i sjaj. Ona je simbol života i prosvjetljenja, otklanjanja strahova i mračnih misli iz našeg uma i srca i predavanju svjetlosti Boga. Kako smo onda usvojili tradiciju slavljenja rođenja života tako što gasimo svijeću na torti dok zamišljamo želju?!

Pogledajte na vecernji.hr