VEOČIĆ PRVAK EUROPE

Zlatni Gabrijel: Prednost je kada ti je vlastiti otac trener, možeš trenirati kada poželiš

Foto: sasa miljevic
Gabrijel Veočić postao prvak Europskog prvenstva U-22 u Poreču
Foto: sasa miljevic
Gabrijel Veočić postao prvak Europskog prvenstva U-22 u Poreču
Foto: sasa miljevic
Gabrijel Veočić postao prvak Europskog prvenstva U-22 u Poreču
Foto: sasa miljevic
Gabrijel Veočić postao prvak Europskog prvenstva U-22 u Poreču
23.03.2022.
u 21:21
U finalu Prvenstva Europe do 22 godine u Poreču, Veočić je i po četvrti put nadjačao Bugara Kiwana, ovaj put podijeljenom odlukom sudaca (4:1).
Pogledaj originalni članak

Boksačko Prvenstvo Europe do 22 godine zatvoreno je intoniranjem "Lijepe Naše" i to u čast Gabrijela Veočića, borca koji je u posljednoj borbi turnira, u finalu nadjačao Bugara Kiwana (4:1). Bila je ovo njihova četvrta međusobna borba i četvrta Hrvatova pobjeda, ovaj put izborena nešto teže.

- U prva ti naša dvoboja pobjeđivao sam jednoglasnom odlukom sudaca, no svaki put je bilo sve teže. No, ostvario sam svoj cilj, odlično sam odradio prve dvije runde i malo popustio u trećoj. Bio mi je ovo na ovom Prvenstvu četvrti meč i četvrta pobjeda. Ide mi sve bolje, na seniorskom Svjetskom prvenstvu sam bi peti pa se nadam da mogu osvojiti medalju na seniorskom Prvenstvu Europe - kazao je novopečeni prvak kojem je zlatnu kolajnu dodijelio ozareni predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Poreč: Europsko prvenstvo u boksu do 22 godine, Gabrijel Veočić - Sam Hickey

Ovaj 21-godišnji Brođanin boksati je počeo još kao dječarac, a poticaj su mu bili mečevi i treninzi njegova oca Pere, koji je i sam bio hrvatski reprezentativac. U jednom našem prijašnjem razgovoru o tome nam je kazao:

- Trenirao sam ja i odbojku i nogomet, no kao klinac sam bio hiperaktivan pa je otac procijenio da je najbolje tu energiju usmjeriti u boks pa sam već u petom razredu nastupio na mlađekadetskom prvenstvu države.

S obzirom da je tata ostao u boksu kao trener, i da je u tom sportu već tri desetljeća, kao najveća muška nada hrvatskog boksa, Gabrijel je zapravo obiteljski proizvod. Pitali smo ga tada je li to prednost kada ti je vlastiti otac ujedno i trener?

- Velika je to prednost jer u tom slučaju možete trenirati i kod kuće, kad god uhvatite vremena. Mogu trenirati kad god poželim, a to se posebno pokazalo prednošću za vrijeme epidemiološki obustavljenih treninga zbog pandemije koronavirusa. Tada smo u našoj obiteljskoj kući rezervirali jednu sobu samo za boks, a kada god je bilo lijepo vrijeme trenirali smo vani.

U ovom trenutku Gabi se natječe u često "najprometnijoj" srednjoj kategorii (do 75 kg) u kojoj je svoj prvi, od četiri, svjetski profesionalni naslov osvojio njegov veliki uzor Roy Jones Junior.

- On mi je uzor po načinu, tehnici, boksanja. Pa čovjek je bio svjetski prvak u srednjoj, supersrednjoj, poluteškoj i teškoj kategoriji.

Gabrijelu je zasad najveći skalp bio tada aktualni seniorski prvak svijeta Rus Gleb Bakshi kojeg je u listopadu 2020. pobijedio na zagrebačkom Grand Prixu za koju pobjedu je kazao:

- Taj meč mi je tada bio kao da sam se probudio iz sna jer sam imao 19 godina i tek sam počeo boksati seniorske mečeve. Nisam mogao vjerovati da sam pobijedio svjetskog prvaka, koji doduše nije došao u najboljoj formi, pa sam čak i suzu pustio.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Poreč: Europsko prvenstvo u boksu do 22 godine, Gabrijel Veočić - Sam Hickey

Za tu pobjedu, kao i ostali pobjednici na turniru, Veočić je dobio 1000 eura što je džeparac za nagradu koju je mogao osvojiti godinu kasnije na Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Naime, da se ondje domogao bronce pripalo bi mu 25.000 USD, no imao je peh da je u borbi za medalju naletio na kasnijeg svjetskog prvaka Kubanca Hernandeza.

No, Veočić je na tom SP-u bio jedini hrvatski predstavnik koji se domogao četvrtfinala pa je i tako potvrdio - baš kao i sa onim svim mlađeuzrasnim medaljama - da je velika hrvatska boksačka nada. A svoju trofejnu vitrinu, prije ove porečke kolajne, ukrasio je sa tri europske medalje - kadetskom broncom (2016.), juniorskim srebrom (2017.) te mlađeseniorskom broncom (2019.) na što se referirao i njegov otac Pero:

- Gabrijelu je ovo četvrta europska medalja i na pravom je putu da jednog dana bude osvajač olimpijske medalje

A sve to, pa tako i oko 130 mečeva u mlađim uzrastima iz kojih je rijetko izlazio pobijeđen, navodi nas na pomisao da će jednog dana završiti u profesionalcima, s dobrim izgledima za uspješnu karijeru.

- Moj cilj je nastupiti na Olimpijskim igrama i tek onda bih išao u profesionalce. Pogrešno je neiskusne borbe usmjeravati u profesionalni boks, bolje je u to krenuti sa što većim amaterskim iskustvom. Neki žure jer žele što prije zarađivati od boksa, no ja sam svoju karijeru drugačije zacrtao.

Tako je Gabrijel govorio u listopadu 2020., a nadamo se da i dalje tako razmišlja jer Olimpijske igre u Parizu su za tek nešto više od dvije godine.

>>> Hrvatica oduševila boksački svijet

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.