POLUFINALE KUPA

Dinamo se napromašivao i minimalnom pobjedom pružio Rijeci šansu u uzvratu!

Foto: GNK Dinamo
Dinamo
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Marko Lešković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Marko Lešković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Marko Lešković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Marko Lešković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Marko Lešković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Marko Lešković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Marko Lešković
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Rijeka - Dinamo
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Rijeka - Dinamo
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Rijeka - Dinamo
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Rijeka - Dinamo
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Rijeka - Dinamo
Foto: Petar Galebov/Pixsell
Dinamo - Rijeka
Foto: Petar Galebov/Pixsell
Dinamo - Rijeka
Foto: Petar Galebov/Pixsell
Dinamo - Rijeka
08.04.2015.
u 19:52
Lešković je zabio pogodak za Rijeku u šestoj minuti, a u 70. je Machado izjednačio i u 81. je pobjedu donio Henriquez. Treba napomenuti i da je Burno Marić oštetio Rijeku za jedanaesterac
Pogledaj originalni članak

Dinamo je ispunio cilj i pobijedio Rijeku u prvoj utakmici polufinala Hrvatskog nogometnog kupa pred 4500 gledatelja. Bilo je 2:1, ali sve skupa ispalo je teže od očekivanog prvenstveno jer su modri promašili dobrih desetak sjajnih prilika i do 70. minute bili u rezultatskom minusu.

Zbog toga je momčad Matjaža Keka itekako u "igri" jer 1:0 bi im na Kantridi bilo dovoljno za prolaz u finale Kupa. A da su bili nešto hrabriji u Zagrebu, možda bi iskoristili Dinamov loš pucački dan. Ipak, sve osim pobjede modrih bila bi sportska nepravda jer Rijeka je od šeste minute, kad je zabio Marko Lešković, jednostavno stala i odlučila se braniti do kraja susreta. No tu ipak veliku ulogu ima i Dinamo jer igrali su stvarno odlično, brzo i sve bi bilo za "desetku" da taktika s tri obrambena nije baš bila najbolja. Svaka iole smislena akcija Rijeke činila je probleme Dinamovoj obrani.

Ali moglo je sve biti drugačije da u trećoj minuti Henriquez ne bi promašio sam ispred Vargića jer akciju poslije zaprijetila je Rijeka, izborila prvi korner i "plela mrežu" te nakon trećeg ubačaja iz kuta Lešković ostaje potpuno sam i zabija za vodstvo. Ubacio je Dinamo potom u "petu brzinu", pritiskao i stvarao priliku za prilikom, ali Vargićeva mreža nije se zatresla.

Već napad nakon što su krenuli s centra Pivarić s pet metara pogađa prečku, zatim u 15. Machado ubacuje, a prvo Šimunović pogađa stativu s nekoliko metara, a s jednog metra udaljenosti odbijenu loptu Henriquez ne uspijeva pospremiti iza gol linije jer mu je Mitrović izbija glavom. Nije na tome stalo, modri su nastavili s napadima. Već u 23. minuti Pjaca na širokom prostoru prolazi Radoševića i njegov prizemni ubačaj Vargić izbija u korner.

Rijeka je mogla do prilike samo nakon pogreški modrih, a to im je umalo omogućo Šimunović u 26. minuti jer je preslabo vraćao loptu Ježini. Brzo se Dinamo "oporavio" i u 29. Henriquez ponovno ima čistu situaciju, ovaj put na šest metara, ali puca preko gola. Bio je vidno frustriran. Malo se ritam potom smirio, a da si priskrbi kritike kako uvijek sudi u korist Dinama, sudac Bruno Marić postigao je tako što je svirao indirektan udarac Vargiću.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Objašnjenje takve nevjerojatne i nebulozne odluke jest u tome što je Vargić predugo držao loptu u rukama jer prema pravilima mora ju ispucati u roku deset sekundi. Problem je u tome što je na centru Bradarić ležao i vratar je upućivao na to. Umjesto toga, na 15 metara su modri dobili indirektan udarac, Machado je dodao prema Pjaci i Rijeka se jedva obranila. Kao što se obranila kad je Pjaca slabo s 11 metara pucao potpuno sam, ali iz okreta. I tek u 42. minuti Rijeka prelazi konkretnije centar i prijeti te dolazi do novog kornera, ali ništa nije bilo od toga i na odmor Dinamo odlazi sa zaostatkom.

U drugi dio ušlo se jednako žestoko, od strane modrih. U 53. sa 16 metara slabo puca Henriquez i trener Mamić nije više mogao čekati, uveo je umjesto Hodžića majstora Soudanija. Tad se sve promijenilo i napadi su postali još konkretniji, a Alžirac je ujedno pokazao da nije izvan forme.

Zanimljivo, "zicera" više nije bilo, ali prijetili su modri konstantno, da bi nakon sjajne akcije Machado pokazao kako se zabija i od 70. minute je 1:1. Pritisnuo je potom Dinamo još i više, ali u prvi plan dolazi Rijeka, kao i Bruno Marić. Tomečak ulazi u kazneni prostor, Pjaca ga ruši i klasični jedanaesterac daruvarski sudac nije odlučio suditi. Sve je vidio, ali iz nepoznatih razloga odlučio je pustiti da se igra dalje.

To je ujedno bio kraj prijetnji Rijeke, koja je tek nakon primljenog gola malo počela igrati prema naprijed i pokazala da nije loša u tome, ali svejedno nije tako dobra kao Dinamo. Jer, prvo je u 78. Ćorić bio sam pred Vargićem i udarac mu je "skinut", da bi u 81. nakon ubačaja iz auta Taravel prebacio glavom za Henriqueza, a Čileanac napokon zabio i donio pobjedu Dinamu. Do kraja je moglo biti 3:1 da su Soudanijevi ubačaji bili "milimetar" precizniji, ali i ovako je pravda zadovoljena, a Riječani će svoju priliku tražiti na Kantridi. I tog 22. travnja morat će napasti, a ne se nadati da će ih pomaziti sreća, posebno jer Dinamu se dvaput ne može dogoditi ovakav dan...

DINAMO - RIJEKA 2:1 (Machado 70', Henriquez 81'/Lešković 6')

DINAMO: Ježina - Šimunović, Sigali, Taravel - Pinto, Ademi, Machado, Pivarić (od 71. Ćorić) - Pjaca - Henriquez (od 87. Goncalo), Hodžić (od 56. Soudani). Trener: Zoran Mamić.

RIJEKA: Vargić - Tomečak, Lešković, Mitrović, Leovac - Radošević, Bradarić (od 82. Ivančić) - Jugović (od 63. Vešović), Močinić, Sharbini (od 74. Mišić) - Balaj. Trener: Matjaž Kek.

>> Ivan Vargić: Dinamo je moćan, ali Rijeka ide u finale Kupa

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

LI
livezg
18:42 08.04.2015.

koji je ovoj novinar nebuloza. pa ne moze golamn u rukama drzati loptu vise od 10 sekundi

Avatar cluesblues
cluesblues
21:22 08.04.2015.

Kaj se tog navodnog penala tice, evo sam tomecak korektno izjavjuje da nije bilo faula za penal a ovaj dinamrzac i kvazi novinar pise da je rijeka ostecena ...pa valjda tomecak zna bolje od dezelica dal je bilo faula nad njim...danas stvarno svako moze pisat za novine....

LO
ledo.ostrihon
20:06 08.04.2015.

Dinamo zasluženo pobijedio! Jedino dobro u ovoj utakmici za Rijeku je aktivan rezultat za uzvrat.