Kalkulacije

Hrvatskoj za drugi krug dovoljna "samo" pobjeda nad Grčkom

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Hrvatskoj za drugi krug dovoljna "samo" pobjeda nad Grčkom
04.09.2011.
u 22:51
Izabranici Joke Vrankovića propustili su porazom od BiH (80:92), teniskim rječnikom rečeno, prvi meč loptu za prolazak u drugu fazu natjecanja.
Pogledaj originalni članak

No, stvari se ne čine tako crnima, kako su izgledale na prvi pogled. Uz jednu pretpostavku, Grčka (ponedjeljak, 17 sati) se mora pobijediti! Naime, u slučaju našega poraza u posljednjoj utakmici skupine C Europskog košarkaškog prvenstva, nikakvi ostali rezultati ne mogu nas spasiti. Imali bismo omjer pobjeda i poraza 2-3, Grčka bi bila prva s omjerom 4-1, a utakmica Makedonija - BiH ne bi ništa odlučivala. Barem što se nas tiče. Jer, pobjedom Makedonije, oni bi došli do omjera 4-1, a BiH bi imala omjer 2-3 kao i mi, ali pobjedu u međusobnom susretu. U slučaju pobjede BiH, obje reprezentacije imale bi skor 3-2. Dakle, porazom od Grčke, sva naša nadanja prestaju.

No, postoje i druga dva scenarija. Dakle, ispunimo li prvi preduvjet prolaska u drugi krug (pobjeda nad Grčkom), dva su moguća raspleta. Najjednostavnije bi bilo da Makedonci dobiju BiH. Tada bi Makedonci bili prvi u skupini C s omjerom 4-1, a mi i Grci imali bismo 3-2. BiH bi ostala na 2-3. Dakle, dobitna kombinacija za naše košarkaše.

I najkompliciraniji scenarij, barem na prvi mah, bile bi pobjede Hrvatske i BiH. Tada bi se u krugu našle četiri reprezentacije s omjerom 3-2. No, Fibin pravilnik je jasan. Ako dođe do toga, u slučaju naše skupine dvije bi reprezentacije u tom krugu imale međusobni skor pobjeda i poraza 2-1 (Makedonija i BiH), odnosno četiri boda i one bi automatizmom išle u sljedeću fazu natjecanja. Hrvatska i Grčka imale bi omjer 1-2 u tri susreta s momčadima koje su zatvorile krug i imale bi dva boda. Prema Fibinom pravilniku, o tome tko će u drugi krug u tom slučaju, Hrvatska ili Grčka, odlučivat će njihov međusobni susret. Tada bi to bili Tomić, Popović i društvo. No, treba pobijediti Grčku...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

JO
jolly
23:04 04.09.2011.

treba nešto i odigrati. Grci su prva \"ozbiljna\" reprezentacija s kojom igramo, a Vranković i dalje širi ruke i čudi se.

JA
JackRussell
23:22 04.09.2011.

A kako da pobijedimo Grčku? Ovaj lakrdijaš od trenera opet neće uopće koristiti Baraća, zatim će Tomića ostaviti pola utakmice na klupi dok će Markota opet dobiti 35 minuta igre. Šanse da pobijedimo Grčku su nam minus 99 posto....katastrofa, ponedjeljak će donijeti kraj ove lakrdije, najgoreg nastupa u povijesti hrvatske košarke, \"veliko hvala\" Radiću i Vrankoviću na tome.

BR
broketa
23:15 04.09.2011.

Nema šanse!!!!Bolje spomirrit sa sudbom kakva je da je.