Doveo Cleytona

Hucika za Max!: Nitko Dinamu nije uzeo novac, znali su koga dovodim

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Hucika za Max!: Nitko Dinamu nije uzeo novac, znali su koga dovodim
01.05.2014.
u 15:02
– Naša procjena bila je da je Cleyton pojačanje za Dinamo. Tako radimo u svim poslovima. Pokušavamo preporučiti igrača za kojeg smatramo da bi bio pojačanje. To je normalan princip
Pogledaj originalni članak

Kada je prije tri mjeseca Brazilac Alexandre Cleyton (30) došao u Dinamo, Zoran Mamić slavodobitno je uskliknuo: "Pronašli smo zamjenu za Sammira!". Brazilac je iz Kayserispora došao kao slobodan igrač, s odličnim referencijama koje je "potpisao" i njegov bivši trener Robert Prosinečki. Kada takva institucija kao Prosinečki kaže "taj je dobar", ponadali smo se da je u Dinamo uistinu stiglo pravo pojačanje za Ligu prvaka.

Brazilac je u svom prvom intervjuu kazao da nije za noćne izlaske i da je obiteljski čovjek. No nakon samo dva mjeseca odletio je iz kluba nakon incidenta baš u noćnom izlasku. Po dobrom starom hrvatskom običaju nije dugo trebalo da se zakotrlja priča kako je riječ o još jednom menadžerskom manevru da se na brzinu zaradi nešto ispod stola. Branko Hucika, prvi čovjek menadžerske agencije HBR sport, doveo je Brazilca u Dinamo.

– Naša procjena bila je da je Cleyton pojačanje za Dinamo. Tako radimo u svim poslovima. Pokušavamo preporučiti igrača za kojeg smatramo da bi bio pojačanje. To je normalan princip. Cleyton je po dosadašnjoj karijeri kvalitetom trebao zadovoljiti Dinamove kriterije. U Dinamu su na sve moguće načine provjerili njegove kvalitete. Pregledali su dovoljno materijala. Između ostalih, preporučio ga je i Robert Prosinečki, što je dovoljno dobra preporuka jer ga je trenirao u Kayserisporu. Do dolaska u Dinamo Cleyton nije imao apsolutno nikakvu mrlju u karijeri kada govorimo o njegovu ponašanju izvan terena – počeo je Hucika za sportski tjednik Max!

Sve je upućivalo na to da će biti pojačanje?

– U Antalyji je njegov svaki potez upućivao da će biti pojačanje. To vam mogu potvrditi svi u Dinamu, od igrača do uprave kluba. Propust u pripremi Cleytonova dovođenja nije napravljen.

I onda je došao u Dinamo i počela je posve drugačija priča. Od igrača koji je trebao biti pojačanje malo smo toga vidjeli. Ispostavilo se da je prije svega nespreman.

– Nije to druga priča. Cleyton je sa svojim klubom imao ugovor još šest mjeseci. Pregovarao je s Kayserijem o produljenju te mjesec dana trenirao s drugom momčadi. Dva mjeseca prije dolaska u Dinamo imao je ponudu iz Dubaija. No procijenio je da je puno bolje da ostane u Europi. Plan je bio da igra Ligu prvaka s Dinamom. A po ponudama iz Azije i Dubaija mogao je zaraditi puno veći novac nego u Dinamu.

Što se promijenilo nakon njegova dolaska u Zagreb?

– Neosporno je da nije bio na razini kada govorimo o njegovoj fizičkoj spremi. No u Dinamu su apsolutno sve znali o tome. Program u Dinamu nije ni predviđao da on bude spreman za prvo kolo proljetnog dijela prvenstva, što je i logično. Trebao je nositi Dinamovu igru u Ligi prvaka. No on nije reagirao na zahtjeve Dinama kao što bi trebao reagirati. To je igrač poteza, a logično je da je Dinamo tražio igrača koji će to ponavljati 90 minuta. Ma gledajte, on je u posljednjih godinu i pol dana u Kayseriju odigrao pedeset utakmica u turskoj ligi koja je kudikamo jača od hrvatske. Tamo je bio jedan od najboljih igrača svoje momčadi.

Je li mu možda nešto smetalo izvan nogometa?

– Ma on je imao nekih privatnih problema, ali to ne bi trebalo u tolikoj mjeri trebalo utjecati na njegovu izvedbu.

Kakvih privatnih problema?

– Ne bi zaista bilo korektno da u njegovo ime govorim o takvim stvarima. On je godinama igrao pred punim stadionima i na puno višoj razini. Možda se i to reflektiralo na njega. Sigurno mu je trebalo više vremena da se privikne na nove uvjete, blatnjave terene i prazne tribine. No vrlo mu se brzo sudilo i završilo je raskidom ugovora.

Zašto ga se odmah tako seciralo?

– To je Hrvatska. No nisu odmah krenule kritike. Odigrao je dobro protiv Istre i asistirao Čopu za Dinamov preokret. Ali ne sjećam se da je neki igrač Dinama zadnjih godina zamijenjen u prvom poluvremenu kao što je Cleyton zamijenjen protiv Rijeke već nakon 40 minuta igre, a u Dinamu i oko kluba sam od svoje desete godine.

Pa dobro, ne možete sada kriviti trenera. Možda je onda nešto zaštekalo na relaciji igrač – trener?

– Ne krivim trenera i nije bilo nikakvih trzavica. Stalno mi je govorio da bi htio igrati 90 minuta i da kroz veću minutažu dođe do potrebne razine forme. Nije postojalo apsolutno ništa što mu je smetalo u tom smislu.

Što kažete na teorije da je cijela priča o Cleytonu zapravo poslužila da bi netko zgrnuo novac na njegovu transferu i potom ga se riješio?

– To je opet klasična hrvatska priča. Lako je provjeriti sve moje poslove. Radio sam s puno hrvatskih klubova i odvodio igrače iz HNL-a, što je puno teže. Mene bi takve stvari pogodile da su na realnim osnovama. Lako se provjeri tko je taj igrač. On deset godina ima kvalitetnu karijeru u Europi. Možemo postaviti pitanje zašto je on svugdje bio dobar, a u Dinamu nije to potvrdio. Razgovaralo se sa svim njegovim bivšim trenerima. Pa i on je na kraju priznao da je pogriješio zbog tog incidenta. Ali Dinamo nije jednostrano raskinuo ugovor s njim. Cleyton niti bilo tko drugi nije ukrao novac Dinamu i ne možemo govoriti o prijevari. On je imao ugovor s Dinamom na još godinu i osam mjeseci i kazao je da ne želi uzeti ni euro više od onog što je proveo u Dinamu. Ne sjećam se da je to netko napravio u Dinamu. Žao mi je da nije pokazao kakav je igrač. Siguran sam da ga se olako prekrižilo.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Znači on je klubu oprostio dio novca koji mu je pripadao prema ugovoru?

– Tako je...

O kojem iznosu govorimo?

– Ne mogu vam to kazati, iz poštovanja prema Cleytonu i Dinamu, a i zbog moje profesionalne odgovornosti. No, za taj novac Dinamo može dovesti jedno dobro pojačanje – ističe Hucika.

Koliko je točno Brazilac oprostio Dinamu? Ako je točna informacija da je u Turskoj godišnje zarađivao oko 800 tisuća eura, sigurno je da u Dinamo nije došao za puno manji iznos.

– On je htio do ljeta ostati besplatno i da klub nakon toga procijeni je li taj incident realna slika njegove osobnosti. Cleyton je iz svakog kluba otišao s pozitivnim imidžem, tako je htio i iz Dinama. No, jasno je da je Zoran Mamić htio zaštititi posao i spriječiti da se takve stvari ponavljaju. Što je i logično – kaže Hucika.

Što je Cleyton rekao za incident?

– Priznao je da je to bila njegova pogreška. Bio je vani i pri povratku doma dobio je udarac. Nije nikoga provocirao i nije točno da je bio bezobrazan. Nije bila nikakva tučnjava. Nije znao što da napravi drugi dan jer mu se prvi put takva situacija dogodila u životu. On je sam došao u klub dan nakon incidenta i sam je priznao što se dogodilo – kaže Hucika.

A Cleyton je, nakon odlaska iz Zagreba, odmah dobio ponudu kluba s Cipra, no odlučio je pričekati do ljeta. Naime, zbog sporazumnog raskida izvan prijelaznog roka nema pravo nastupa u tekućoj sezoni za novi klub. Ovakva priča sigurno nije dobra za vaš ugled u nogometnim krugovima?

– Ovim se poslom bavim sedam godina. I lako možete provjeriti da je 90 posto igrača čije sam ja transfere koordinirao standardno u svojim klubovima. Mislim da je to dovoljna preporuka da svoj posao ne radim šarlatanski. No, mogu se dogoditi takve situacije. U Dinamu su se događale i puno gore stvari. Pa griješe i veliki svjetski klubovi u transferima. Žao mi je što se tako negativno iskustvo dogodilo dva kilometra od mog doma. Žalosno bi bilo da si na taj način zatvaram vrata. Posao bi mi bio kratkog vijeka, a ja ovo želim raditi još dvadesetak godina.

Cleyton nije jedini vaš igrač koji je u kratkom roku raskinuo s Dinamom. Raskinuo je i vratar Sandomierski?

– Kad sam dovodio Cleytona i Sandomierskog, ta dvojica igrača u tom su im trenutku bila najzanimljivija na tržištu. Da je bilo kvalitetnijih, Dinamo bi sigurno od nekog drugog menadžera uzeo igrača. I to je sva priča. Ne bježim ni od čega. Mislim da sam preporučio dva kvalitetna igrača. Nitko u Dinamu ne može reći da Sandomierski nije kvalitetan vratar, no neke stvari se nisu poklopile. Prvih pet utakmica nije branio, pa je pet branio, pa opet deset nije, a poklopila se i ozljeda koljena... Dinamo ga je doveo na posudbu s mogućnošću otkupa, no budućnost će pokazati tko je on. Bio je na EP-u kao reprezentativac Poljske, ima tek 24 godine. Na europskom tržištu njihova vratarska škola je vjerojatno najbolja. Vidjet ćemo je li Dinamo pogriješio jer riječ je o iznimnom profesionalcu i kvalitetnoj osobi. Tako se možemo pitati je li 1,9 milijuna eura, koliko ga je Genk platio kao reprezentativca Poljske, također prijevara – zaključio je Hucika.

>>Dinamo bez milosti: Zbog pijanstva i tučnjave Cleyton potjeran!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.