koncentracija talenata

I Cibona i Cedevita 'osuđene' na prodaju najvećih dragulja

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
I Cibona i Cedevita 'osuđene' na prodaju najvećih dragulja
24.12.2014.
u 11:31
SUPERTALENTI: Pitanje dana je kada će "kolonizatori" poput Barce i Reala pokucati na vrata i pitati koliko koštaju Žižić, Zubac, Nikić, Mazalin, Arapović...
Pogledaj originalni članak

Istovremeno s poraznom istinom da nam je košarkaški jug posustao s proizvodnjom dragulja, sve više košarkaškog talenta koncentrira se u Zagrebu. Najnadareniji klinci dolaze ili u Cibonu, koja se zbog neimaštine, silom prilika, okrenula mladima, ili u Cedevitu koja nudi najbolje uvjete.

Stižu nemoralne ponude

U idealnom svijetu, kakav ovaj nije, za koju godinu gledali bismo derbi za sladokusce. U Ciboni Skoknu (17), Slavicu (18), Buljevića (17), Nikića (15), Popića (16), Zubca (17) i Žižića (17), a s druge strane Jordana (16), Musu (15), Mazalina (17), Arapovića (18) i Žganeca (19). Nažalost, oni najnadareniji otići će s prvim brijanjem, a ostat će oni koji neće uspjeti ostvariti današnje prognoze.

– Kada dobijemo nemoralnu ponudu, moramo pustiti igrača. Kada mladcu veliki klubovi uđu u glavu, on više ne shvaća zašto je dobro još ostati. Mi smo i zbog toga pustili Nurkića u NBA jer bismo imali revoltirana igrača – kaže Cedevitin sportski direktor Matej Mamić.

S istim poteškoćama, i još većim, susreće se i Cibonin direktor Domagoj Čavlović koji razbija glavu time kako se zaštititi od "kolonizatora" poput Barcelone i Reala.

– To je za sve klubove iz regije veliki problem. Bogatim klubovima dati odštetu od 500 tisuća eura smiješan je novac, a nama u Ciboni život znači, proračun za cijelu prvu momčad. Nažalost, nitko se od ovdašnjih klubova, uključujući i Cedevitu, ne može do kraja zaštititi od zova milijuna. Štoviše, vi danas, ako s maloljetnikom i potpišete profesionalni ugovor, on vam sa 18 godina više ne vrijedi jer Fiba to proslijedi na arbitražu i tamo se odredi odšteta koju bogati kupac mora platiti.

I Mirko Novosel, počasnik iz Kuće slavnih, ne vidi drugog rješenja nego u proizvodnji i prodaji talenata.

Novosel oduševljen

– To je jedini način opstanka naših klubova. Traženje klinaca i organizirani dril s njima, ali uz zaštitu rada. Cedevita je napravila fantastičnu stvar gradnjom trening-centra, no još nema rezultata. Gledao sam juniore Cibone i vidio da taj klub ima fantastičan materijal, u kojem su i četiri supertalenta. Recimo, taj Zubac fantastično je građen za centra.

>> Cibona nadoknadila 16 razlike i pobijedila Olimpiju, poraz Zadra

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar rajon rondo
rajon rondo
14:41 24.12.2014.

ne kužim zašto se bunite ?????, pa desetljećima uzimate najtalentiranije klince po dalmaciji za 0 kn i prodajete ih kasnije za milijunske iznose. tko je ovdje lud ??????... split se raspao, zadar pred raspadom, a Vaši skautiraju turnire po dalmaciji i hercegovini i samo GRABE talente. i jos se bunite što će ih onda barca i real kupiti za super lovu.