napuštali repku

I Igor Bišćan otišao je zbog Bugara, ali on prije utakmice

9.10.1999. stadion Maksimir, Zagreb, Hrvatska - Hrvatska nogometna reprezentacija odlucujucu kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2000 protiv Jugoslavije odigrala je nerijeseno 2:2 te nije izborila sudjelovanje na EP u nogometu. Igor Biscan i Dejan Savicevic.
29.05.2012., Bad Tatzmannsdorf, Austrija - Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Danijel Pranjic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
09.10.2013., stadion Maksimir, Zagreb - Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci kvalifikacijske utakmice za SP 2014. protiv Belgije. Eduardo da Silva, Ognjen Vukojevic. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
12.10.2014.
u 15:28
Jelavićev odlazak sliči onom iz 2003. kada je torbe iz kampa pokupio stoper Liverpoola
Pogledaj originalni članak

U novije doba reprezentacije, odnosno u ovih godinu dana otkako je Niko Kovač izbornik, Nikica Jelavić treći je igrač koji je neočekivano napustio reprezentaciju Hrvatske. Ljetos su novinske stupce punili Ognjen Vukojević i Eduardo da Silva, koji su se, nezadovoljni statusom kod Kovača, oprostili od reprezentacije. Nije bilo biranih riječi.

– Vukojević nigdje i ne igra, a Eduardo je bio negativno nastrojen – obrazložio je Niko Kovač nakon njihovih intervjua u kojima su se dosta žestoko "očešali" o izbornika.

Pogleda prema unatrag vraća nas na Danijela Pranjića, koji je još u doba Slavena Bilića potjeran iz reprezentacije. Pranjić nije sam otišao, ali kao da je to i učinio kad je nakon utakmice u Dublinu protiv Irske odbio pružiti ruku Biliću. Poslije se ispričao za svoj postupak. U reprezentaciju je Pranjića vratio Igor Štimac, no bio je "unutra" tek jednu utakmicu, onu premijernu. Za start kvalifikacija za SP bio je ozlijeđen, pa je kazao da neće igrati za reprezentaciju ako Sammir bude pozvan. Kovač ga je reprezentaciji priključio čim je preuzeo izborničku funkciju, a Pranjić je ipak pogazio to što je rekao. U Brazilu je bio u sastavu zajedno sa Sammirom, naravno pravdao se da je bio krivo interpretiran.

Za Bilićeva mandata nije bilo drugih odlazaka, više je bilo njegovih eliminacija. Poput one Darija Srne, Ivice Olića i Boška Balabana, koji su u gluho doba noći zaglavili u narodnjačkom klubu, pa Domagoja Vide, Ivice Križanca i Josipa Šimunića.

Ovo napuštanje kampa reprezentacije Jelavića može se mjeriti s onim Igora Bišćana u doba Otta Barića. Isto je Bugarska bila u pitanju, također j riječ bila o terminu u listopadu, bilo je to 2003. godine, samo što je Bišćan kamp napustio prije utakmice s Bugarskom, a Jelavić nakon utakmice s istim protivnikom. Usto, Bišćan je jednostavno otišao, Jelavić se barem javio izborniku.

– To je velika mrlja u mojoj karijeri, ali nepravdu nisam mogao podnijeti. Možda sam to mogao izvesti diplomatskije, ali nisam – puno godina kasnije prepričavao je Bišćan.

Tada je Disciplinska komisija HNS–a kaznila Bišćana šestomjesečnim neigranjem u reprezentaciji, a tadašnji predsjednik HNS–a Vlatko Marković zakleo se da za on više neće igrati za reprezentaciju.

>>Kovaču se nema što prigovoriti, najmanje to što je povrijeđena nečija taština

>>Kovač o Jelaviću: Nisam želio njegovim ulaskom u igru riskirati produljenje utakmice

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DU
Deleted user
17:03 12.10.2014.

Kovač je za cistu njemačku 5.

CI
cinbenik
17:21 12.10.2014.

Vise se ocekivalo od Kovaca....Sada se ispostavlja da su mu omogucili Hrvatsku rep.. da se uci trenerskim manirima i stjece iskustvo......Trebo je otici poslije sramote u Brazilu.....Izgleda da je izbornik samo zato sto je iz HDZe regije porijreklom..........Drugih zasluga nema da bi ostao na izbornickom mjestu,ali kod nas je sve moguce pa i drvena pec u glavama "pravih Hrvata"......

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
16:39 12.10.2014.

pitajte biscana zakaj je otisel!