3886 gledatelja po utakmici

I njemački seoski klubovi imaju veći posjet od Dinama

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
I njemački seoski klubovi imaju veći posjet od Dinama
20.05.2014.
u 10:45
Jeste li ikada čuli za IK Start, Haugesund, Sarpsborg, AAelosund? E, to su norveški nogometni prvoligaši, u usporedbi s Dinamom potpuni Liliputanci, no imaju veću gledanost od hrvatskog prvaka.
Pogledaj originalni članak

Nogomet se od pamtivijeka igrao zbog navijača, kibica, drukera, no u Dinamovu slučaju to, nažalost, već godinama nije tako. Na maksimirskom stadionu navijača jednostavno nema. Potvrđuju to i brojke gledanosti ove sezone – na 17 utakmica Prve HNL plave je u Maksimiru prosječno pratilo mizernih 3886 gledatelja. Od 27 europskih liga čiji prvaci, odnosno vodeći klubovi imaju uvedene brojače za ulaznice, Dinamo je na 23. mjestu.

Gori od Dinama samo su prvaci nogometnih zemalja trećeg reda – Islanda, Irske, Slovačke i Slovenije. Ispred su čak i Finci, Danci, Bjelorusi, Mađari, Austrijanci. Razlog što je čak i Debrecen gledaniji od Dinama možda su popularne debrecinke, no sumnjamo da bi većem posjetu u Maksimiru pomogle i najbolje kobasice na svijetu... A znamo što sigurno odmaže – navijačima je sigurno odbojno što ih se na ulazu na tribinu (i to samo istočnu) skida praktički do gola, a postoji čak i šator za rektalni pregled!

Ispred čak 13 Norvežana

Predsjednik HNS-a Davor Šuker rekao je da su hrvatski navijači u rangu sa srpskim, no i tu se djelomično prevario, barem što se tiče masovnosti odlaska na stadione. Naime, prvaka Srbije Crvenu zvezdu ove su sezone prosječno po utakmici gledala 13.293 navijača, triput više nego Dinamo.

Jeste li ikada čuli za IK Start, Haugesund, Sarpsborg, AAelosund? E, to su norveški nogometni prvoligaši, u usporedbi s Dinamom potpuni Liliputanci, no imaju veću gledanost od hrvatskog prvaka. Zanimljiv, ali i šokantan podatak je da čak 13 klubova norveške lige ima veću gledanost od maksimirskog kluba.

Nažalost, takvih je primjera u nogometnoj Europi još puno. Dinamo je na toliko niskim granama da ga “šiša” čak i najlošiji klub njemačke 2. lige Sanhausen. Njegov prosjek gledanosti je 5570, podosta veći od Dinamova (3886), unatoč činjenici što taj klub dolazi iz sela sa 14.000 stanovnika, a ove je godine bio uvjerljivo najlošiji te ispada u treću njemačku ligu.

Šokota: Znamo tko je kriv!

Koji su razlozi mizerna posjeta na Dinamovim utakmicama? Neki će reći komfor, no ništa bolji nije na Poljudu pa je utakmice Hajduka ove sezone prosječno gledalo čak 10.528 gledatelja. Jesu li razlog huligani na tribinama ili pak otpor prema velikom šefu maksimirskog kluba Zdravku Mamiću?

– Infrastruktura je na stadionima loša, komfor za gledatelje nije na nekoj razini, no dobro, znamo tko je i što je glavni razlog za to što navijači ne dolaze na tribine. Nažalost, ti vodeći ljudi u Dinamu ne shvaćaju da nogomet bez navijača nema smisla – kaže Tomo Šokota, bivši nogometaš Dinama koji zna kako je to igrati derbije ili europske utakmice na Maksimiru pred 35.000 ljudi.

>> 'Slavonija će se očistiti, ali vi iz mulja nikada nećete isplivati'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

RA
rafael13
15:34 20.05.2014.

Navijači krivi za malo posjećenost?A tih istih navijača iliti BBB nije bilo godinu i pol na utakmicama, a prosjek bio isti ako ne i manji. Pametnom dosta.

Avatar franjo1990
franjo1990
12:07 20.05.2014.

Sve dok dio društva percipira Mamića kao normalnost ili prihvatljivu pojavu u društvu, do tad smo osuđeni na Balkan, na primitivnost, na kriminalce u javnost i njihovo štovanja ko da su Isus Krist ... vođenje Dinama prikazuje sve što ne valja u jednom društvu...

AN
AntiMamić
11:45 20.05.2014.

Kakvih 3 000 gledatelja??? Pa prosjek je možda 1000 , jel ovaj novinar bio kad na Maksimiru?