NOGOMET - IGRAČI

Igor Štimac prestaje igrati

13.04.2002.
u 00:00
* Dr. Paladino potvrdio je da moja kralježnica više ne može podnijeti napore profesionalnog igranja nogometa, kaže Štimac, koji je odigrao 53 utakmice za reprezentaciju, a branio je boje Metkovića, Hajduka, Cibalije, španjolskoga kluba Cadiza te engleskih klubova Derby Countyja i West Hama
Pogledaj originalni članak

SPLIT - Jučer je i službeno objavljeno - Igor Štimac u 35. godini oprašta se od igranja nogometa. Nakon 18 godina duge karijere, hrvatski nogometni reprezentativac jučer je odlučio kazati zbogom nogometu.

Od Metkovića do Hajduka i Cibalije preko Cadiza, Derby Countyja, West Hama i ponovo Hajduka, prošlo je punih 18 godina. Brojni nalazi specijalista u Hrvatskoj i širom Europe pokazali su da Štimčeva kralježnica više ne može podnijeti napore profesionalnoga nogometa. Ionako je predugo trpio bol i igrao.

- Poznati zagrebački liječnik, specijalist dr. Paladino potvrdio je, nakon svih prispjelih nalaza, da je moja kralježnica u vrlo lošem stanju. S kralježnicom imam problema posljednjih osam godina, ali me na travnjak vraćao Stanislav Peharec. Njemu mogu zahvaliti za dugu nogometnu karijeru - kazao je Igor Štimac.

Nismo primijetili da je Štimac utučen, neraspoložen ili mrzovoljan zbog toga što prestaje igrati.

- Već sutra čeka me novi posao, zajedno s Aljošom Asanovićem reorganizirat ću Hajdukovu nogometnu školu. Prestankom igranja postajem punopravni član klupskog Upravnog odbora. Ponosim se karijerom i svime što sam učinio. Upoznao sam krasne ljude koji su mi pomogli da se afirmiram kao čovjek i vrhunski nogometaš. Svi su oni na neki način obogatili moj osobni i sportski život - reći će Štimac i napomenuti da ostaje u Hajduku, uz koji je uvijek bio i dušom i tijelom.

Koliko su pojedini treneri zaslužni za njegovu karijeru, nije se htio odrediti:

- Moram reći da je Miroslav Blažević (Štimac je odigrao 53 utakmice za hrvatsku reprezentaciju, nap. a.) snažno utjecao na moju igru i nogometni ugled, ali i Mirko Jozić, koji me je odmah podržao i nije mijenjao svoje mišljenje, premda je bilo pritisaka da me kao nogometaša i čovjeka izolira.

Oproštaj nije mogao proći a da Štimca ne pitamo tko će biti novi trener Hajduka.

- Imamo trenera Slavena Bilića. Borit ću se za to da Nane ostane trener i nakon svršetka prvenstva i ne vidim zašto bismo tražili drugog trenera - jasan je bio Štimac te potom najavio da već ima ideju za oproštajnu utakmicu, ali o pojedinostima nije želio govoriti:

- Vjerujem da će se oproštajna utakmica održati između 5. i 10. svibnja, zbog čega ću nastaviti s laganim vježbanjem. Osim što će biti oproštajna, utakmica će biti i humanitarna.

Hoće li Štimac jednog dana biti trener, o čemu se prije pozitivno izjasnio.

- Nisam upisao Akademiju bez razloga. Mislim da mogu biti trener, ali ne trenutačno. Neću žuriti, moram steći veće trenersko znanje i tek onda razmišljati o vođenju momčadi - rekao je na kraju Štimac i novinarima podario majice klubova za koje je igrao u proteklih 18 godina.

F. Jelinčić

Pogledajte na vecernji.hr