Iva Borović:

Neka se Vrdoljak ne ljuti, opravdala sam poziv na EP

Foto: FIBA
Neka se Vrdoljak ne ljuti, opravdala sam poziv na EP
17.06.2015.
u 13:25
'Prvi sam put pozvana u seniorsku reprezentaciju. Kada sam krenula na pripreme, potajno sam se nadala da bih mogla biti među 12 djevojaka.'
Pogledaj originalni članak

Iva Borović (27), košarkašica zagrebačkog Medveščaka, nije ni sanjala da će upravo ona biti ta koja će odvesti hrvatsku reprezentaciju u drugi krug na Europskom prvenstvu koje se održava u Mađarskoj. U dvije odlučujuće pobjede, protiv Letonije i Velike Britanije, bila je ključna igračica. Protiv Letonije je u završnici postigla tricu i dva slobodna bacanja za pobjedu 67:63, a protiv Velike Britanije (76:70) ubacila je 23 koša.

Prvi koraci u Zadru

– Prvi sam put pozvana u seniorsku reprezentaciju. Kada sam krenula na pripreme, potajno sam se nadala da bih mogla biti među 12 djevojaka. Jer, iza mene je jedna sjajna sezona u kojoj sam s klubom osvojila prvenstvo i kup. Opet, na mojoj poziciji na početku priprema bile su Mišura, Lelas, Zellous i Vrdoljak. Kada su zbog ozljeda otpale Mišura i Lelas, a Zellous nije dobila putovnicu, otvorila su mi se vrata – rekla je Iva.

Uoči puta u Mađarsku javno ju je prozvala Matea Vrdoljak koja se silno razočarala što je umjesto nje na EP otišla Iva Borović.

– Ne bih to komentirala. Neka se Matea ne ljuti, mislim da sam svojim igrama opravdala poziv izbornika.

Iva je rodom iz Zadra gdje je i napravila prve košarkaške korake.

– Igrala sam u generaciji s Marijom Režan. Osvojile smo kadetsko prvenstvo Hrvatske. Kako sam upisala Kineziološki fakultet, preselila sam se u Zagreb gdje sam prvo igrala za Croatiju, potom za Agram i posljednje četiri sezone za Medveščak – istaknula je Iva.

Poznata je po tome što je precizna u tricama.

– Rekord mi je šest trica u jednoj utakmici. To mi je uspjelo u domaćoj ligi protiv Rijeke i Zadra. Na Europskom prvenstvu sam postigla tri protiv Velike Britanije. Volim šutirati trice i, kada se pruži bilo kakva prilika, šutnem. Za sada me ruka sluša.

Hrvatsku u Györu, u drugom krugu, čekaju Španjolska, Litva i Slovačka.

– Znam da nam matematički trebaju dvije pobjede za četvrtfinale. Protiv Španjolske će ići jako teško, ali ćemo se boriti do kraja protiv Litve i Slovačke. Sa Slovakinjama smo igrale prijateljsku utakmicu u Lučkom i pobijedile, ali smo bile kudikamo kompletnije. Tada su igrale Ivezić i Zellous. Dobro, postoji velika mogućnost da se Jelena Ivezić, naša kapetanica, oporavi od ozljede zgloba. To bi nam puno značilo i bile bismo sigurno puno jače – rekla je Iva.

Profesorica košarke

Jedan ste cilj, a to je plasman u drugi krug, ispunili. Onaj drugi bit će malo teže ispuniti?

– Drugi cilj je bio plasman na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Riju 2016. godine. Da bismo otišle na taj turnir, moramo prvo proći u četvrtfinale, a onda na kraju biti među prvih pet sastava. Da smo kompletne, to vjerojatno ne bi bio problem. Ovako će to biti jako, jako teško – rekla je Iva.

Kako su je prihvatile iskusnije igračice poput Ivezić, Ivanković, Slišković, Ciglar, Mazić...

– Normalno. Nisam osjetila ništa loše. Odnosi su više nego dobri. Mislim da su me dobro prihvatile.

Iva, inače, radi kao vanjska suradnica na Kineziološkom fakultetu, smjer košarka.

>>Hrvatske košarkašice svladale Veliku Britaniju i prošle u drugi krug

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CI
Cicko123
14:34 17.06.2015.

Nazalost, ceo zenski sport je veoma zapostavljen, kako u regionu, tako i u svetu.