ISPLIVAO SKANDAL

Je li Vučić ovo htio prešutjeti? Srbi grade projekt od 250 milijuna eura na nepostojećim parcelama

Foto: CAITLIN OCHS/REUTERS
World leaders attend United Nations "Summit of the Future", in New York
Foto: Ministarstvo financija Srbije
Stadion
Foto: Ministarstvo financija Srbije
Stadion
Foto: Ministarstvo financija Srbije
Foto: Ministarstvo financija Srbije
02.10.2024.
u 18:05
Zahtjev za građevinsku dozvolu podnesen je radi dobivanja odobrenja za gradnju pet prometnica u sklopu kompleksa Expo 2027. te izgradnju hidrotehničkih, elektroenergetskih, telekomunikacijskih, signalnih i strojarskih instalacija, piše Forbes
Pogledaj originalni članak

Pomalo nevjerojatna, a svakako bizarna stvar isplivala je u javnost u vezi novog nacionalnog stadiona kojeg Srbija gradi u Surčinu nedaleko Beograda. Naime, zbog vremenskog tjesnaca s rokovima i sporosti administrativnog aparata, država se zanijela pa s građevinskim strojevima ušla na privatna zemljišta u želji da se projekt što prije završi. Također, uz stadion, trebaju se ondje graditi i objekti za Expo 2027. godine, otkrio je Forbes Srbija.

Privatne parcele koje su u pitanju država uopće nije otkupila od njihovih trenutnih vlasnika, a da stvar bude još bizarnija, gradi se i na tzv. nepostojećim parcelama, onima koje još nisu zavedene u katastru. Baš je zato Ministarstvo graditeljstva Srbije odbilo izdati građevinsku dozvolu za sve projekte.

Zahtjev za građevinsku dozvolu podnesen je radi dobivanja odobrenja za gradnju pet prometnica u sklopu kompleksa Expo 2027. te izgradnju hidrotehničkih, elektroenergetskih, telekomunikacijskih, signalnih i strojarskih instalacija, piše Forbes.

Naime, iako je većina od 170 parcela na kojima će se graditi uistinu u vlasništvu Republike Srbije, neke nisu. Točnije, šest parcela je u vlasništvu Grada Beograda, na jednu pravo korištenja ima Općina Surčin, a čak osam parcela je ili potpuno ili djelomično u privatnom vlasništvu i država ih tek treba otkupiti. Njih četiri su tzv. "nepostojeće", odnosno u katastru nema podataka o njima. 

Prema najavama, stadion je trebao biti gotov 2026. godine, ali kako je krenulo, taj će se projekt itekako oduljiti. Gradnja je blokirana na ukupno pet hektara zemljišta, a otkriveni su i drugi nedostaci poput nedostatka ugovora s Elektrodistribucijom Srbije i slično. Novi stadion trebao bi imati kapacitet 52.000 sjedećih mjesta, a na njemu bi se trebalo igrati finale Europske lige 2028. godine.

Cijeli projekt sigurno će koštati preko 250 milijuna eura, a u sklopu projekta bit će i trgovački centar, nogometna Akademija i muzej Nogometnog saveza Srbije. Nije jasno što je sa svime htio postići srpski predsjednik, Aleksandar Vučić. U Srbiji se nižu reakcije na ovaj skandal.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ZA
Zaracpo
18:52 02.10.2024.

Sram vas bilo!

JA
Jasmina1412
18:49 02.10.2024.

Nikada ništa Vučić nije prećutao i tačno se zna gde se šta gradi i gde će se šta graditi.

ZA
Zaracpo
18:51 02.10.2024.

Samo ste ljubomorni na Vučića! Puna vam usta, gledajte malo svoje dvorište!