SNIMKA Novi video zapis pokazao je kako je sudac Bebek ispravio dosudio jedanaesterac za Hajduk

Jedanaesterac je bio čist, Bebek prijavljuje Mamića

24.02.2009.
u 13:16
Pogledaj originalni članak

Ono što nije uspjelo snimiti čak osam kamera HTV-a, ulovio je snimatelj TV emisije Bili kutak Jere Gruić i rasvijetlio najsporniji trenutak splitskoga derbija, jedanaesterac za bijele u 45. minuti.

Snimka jasno daje za pravo sucu Ivanu Bebeku, jer se jasno vidi da je Argentinac Calello podignuo ruku i odbio loptu: jedanaesterac je, dakle, čist kao suza!

Maksimir zasad bez reakcije


Nakon što se na nekim internetskim portalima pojavio videozapis s utakmice Hajduk - Dinamo (snimka Hajdukove TV emisije Bili kutak) na kojem se jasno može vidjeti da je Calello ipak igrao rukom u svom šesnaestercu, u Dinamu nisu imali komentara:
- Nisam u utorak čitao novine, niti sam pregledavao internetske portale. Zasad nemam komentara - rekao je sportski direktor plavih Zoran Mamić. (pj)
Na snimci se vidi i kako Bebek istoga trenutka lijevom rukom odlučno pokazuje na bijelu točku, dakle, da nema nimalo dvojbe pri donošenju odluke.

- Nadao sam se da će se pojaviti bilo kakva snimka koja će dokazati ispravnost moje odluke. Ovime sam dobio zadovoljštinu - kazao je najbolji hrvatski nogometni sudac.

Ne želi polemiku
Dinamovci su ustvrdili kako vam je pomoćni sudac Grgec signalizirao korner?

- Nije mi signalizirao korner - uzvratio je Bebek.

Pitali smo i Grgeca, ali on se pozvao na kodeks po kojem o utakmici može razgovarati samo sa službenim osobama.

Na snimci se vidi i kako Bebek podiže desnu ruku i sprinta udesno. Rukom je pokazivao na krivca Calella, a potrčao je kako bi izbjegao izravno sučeljavanje s Dinamovim igračima koji su mu krenuli ususret.

Bebek nije želio komentirati Mamićeve uvrede, niti ulaziti u polemiku s Dinamovim izvršnim dopredsjednikom. Saznajemo tek da ga je prijavio Disciplinskoj komisiji HNS-a, što je bilo i očekivano. A Mamić možda ponovo završi na sudu, i to s komentatorom HTV-a Ivanom Blažičkom zbog upućene psovke.

Kad je u pitanju Dinamov zahtjev za Bebekovim izuzećem s njegovih utakmica, takav instrument ne postoji u Pravilniku o određivanju sudaca. No, Sudačka komisija ima diskrecijsko pravo sugerirati povjereniku za suđenje da Bebeka neko vrijeme poštedi velikoga derbija. Ovo mu je bio tek peti i izjednačio se sa Svilokosom i Kovačićem.

Ovo je bila druga Hajdukova pobjeda u Bebekovoj utakmici, dok ih Dinamo ima tri. Bebekov kontrolor u Splitu Željko Širić danas će objaviti ocjenu za njega i pomoćnike.

Beusan kritizira
A oglasio se i najkompetentniji i najutjecajniji sudački ekspert Mateo Beusan, HTV-ovo Oko sokolovo, koji će u nedjeljnoj emisiji “Volim nogomet” analizirati Bebekovu arbitražu.

- Ljudi me neprestano zovu i pitaju je li bio jedanaesterac, kao da je to bila jedina sporna situacija u derbiju. Toliko buke oko penala, koji na snimci još nisam vidio, a ja dolazim u emisiju nakrcan drugim pitanjima - kazao je Beusan i podcrtao tri detalja: Buljatov start na Mandžukiću u 1. minuti, Andrićevo “izuvanje” Roberta Kovača i naguravanje Lovrena i J. Buljata, za koje je sankcioniran samo Dinamov igrač.

- Primjena stegovnih mjera bila je katastrofalna - zaključio je Beusan.

Pogledajte na vecernji.hr