Johan Cruyff

Bio je izumitelj, najutjecajniji čovjek u povijesti nogometa

Foto: Reuters/PIXSELL
Johan Cruyff
Foto: Reuters
Cruyff
Foto: Reuters/PIXSELL
Johan Cruyff
Foto: DPA/Pixsell
Johan Cruyff
Foto: DPA/Pixsell
Johan Cruyff
Foto: Press Association/Pixsell
Johan Cruyff
27.03.2016.
u 19:55
'Johan je bez premca najutjecajniji čovjek u nogometnoj povijesti. Bio je magičan igrač, a potom i jednako magičan trener. Uvijek ispred svoga vremena.'
Pogledaj originalni članak

Vincent van Gogh, Rembrandt, Johan Cruyff. Ta tri genijalca najpoznatiji su Nizozemci u povijesti. Nažalost, od četvrtka više nema ni posljednjeg u nizu, ponajvećeg nogometaša, ali i trenera u povijesti – Johana Cruyffa. Legendarni nogometaš Barcelone i Ajaxa preminuo je u 69. godini u svom domu u Barceloni poslije borbe s rakom pluća. Cruyffovu veličinu najbolje je u samo jednoj rečenici opisao Rinus Michels, njegov mentor i prvi trener u Ajaxu te kasnije i u Barceloni.

Pohvalio Velimira Zajeca

– Johan je bez premca najutjecajniji čovjek u nogometnoj povijesti. Bio je magičan igrač, a potom i jednako magičan trener. Uvijek ispred svoga vremena – opisao ga je tvorac totalnog nogometa, također pokojni Rinus Michels.

Nogometna priča legendarnog Nizozemca počela je dok je bio desetogodišnjak, kada su na ulicama Amsterdama čelnici Ajaxa, u blizini čijeg je stadiona odrastao, vidjeli što umije s loptom. Već sa 17 bio je jedan od nositelja Ajaxa, u prvoj sezoni s 25 golova u 23 utakmice Cruyff je poveo Ajax do titule u Nizozemskoj. U Johanovo vrijeme Ajax je postao velikan, od 1964. do 1973. amsterdamski je klub osvojio tri naslova europskog prvaka, šest ligaških titula, četiri nacionalna Kupa. Koliko je bio značajan u Ajaxu, najbolje potvrđuje činjenica da su njegovom posljednjom utakmicom “umirovili” broj 14 koji je nosio.

Zbog savršeno preciznih šuteva i dodavanja te nestvarno dobre kontrole lopte zvali su ga „Pitagora u kopačkama”. Bio je mršav, ali izrazito žilav i brz. Govorio je na terenu, ali i izvan njega. Uvijek je imao stav pa je tako odbio nastupiti na SP-u u Argentini 1978. jer je u toj zemlji tada vladala diktatura. Nakon sjajnih devet godina u Ajaxu, zajedno s najdražim trenerom Michelsom stigao je u Barcelonu, kojoj je 1974. donio prvi naslov u Primeri poslije 14 godina.

Bio je predodređen i za trenera, a u taj poziv krenuo je spontano. Na jednoj utakmici bio je gledatelj, a njegov Ajax gubio je 1:3 od Twentea. Spustio se na klupu, preuzeo komandu od tadašnjeg trenera, a uslijedio je preokret i pobjeda Ajaxa 5:3! Trener Cruyff bio je tvorac tiki-take, na klupi Barcelone postavio je temelje i danas prepoznatljive igre katalonskog kluba.

U Barceloni je Cruyff bio trener i našem Robertu Prosinečkom.

– Osjetio sam knedlu u grlu kada sam čuo da je umro. Bio je prije svega veliki čovjek, posebnog karaktera. On je tvorac nogometne ideje kojom se i danas vodi Barcelona. Posjed i pas igra, na tome je inzistirao baš na svakom treningu. Bio sam počašćen što je inzistirao na mom dolasku u Barcelonu – prepričao je Prosinečki.

Velimir Zajec pak igrao je s Cruyffom za selekciju Europe u Istanbulu 1981.

– Nedvojbeno je bio veliki trener i igrač, ponajbolji uz Pelea i Maradonu, no meni je najviše ostao u sjećanju po tome što je ostao normalan, skroman, divnog karaktera. Taj dan 1981. pamtit ću zauvijek u životu jer Cruyff mi je predao pokal za najboljeg igrača utakmice te pohvalio moju igru – prisjetio se Zajec te utakmice Europe i svijeta.

I asteroid nazvali po njemu

Zanimljivo je da je Astronomska unija 2010. jednom asteroidu nadjenula ime Cruyff. S pravom, jer Nizozemac je bio poput rijetkih asteroida u nogometnom svemiru. Otac modernog nogometa, nenadmašan, silan, vizionar, izumitelj, igrač vrhunske inteligencije, uvijek gladan trijumfa… I zbog toga ga ljubitelji nogometa nikada neće zaboraviti.

>>Preminuo velikan svjetskog nogometa, Nizozemac Johan Cruyff

>>Amsterdamska Arena mijenja ime u Johan Cruyff Arena

>>Cruyff je branio u Samoboru, napao Mourinha zbog Modrića i izluđivao Prosinečkog

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar godfather
godfather
22:45 27.03.2016.

broj 1 svih vremena....!

CA
Catalonia
23:45 27.03.2016.

Stvoritelj modernog nogometa tj danasnje Barce.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:42 28.03.2016.

najbolji svih vremena. Pele ima prednost zbog naslova svjetskog prvaka, no osobno po meni Johan je najbolji. Da nije bio toliko principijelan i da je nastupio na SP 78 u Argentini, s Rensembrinkom usa strane osvojio bi i taj naslov.