Odgovor HOO-a

'Jovanovićev ton nije uljudan, a optužbe su neutemeljene'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
'Jovanovićev ton nije uljudan, a optužbe su neutemeljene'
04.11.2013.
u 15:24
- Ministarstvo nam je uskratilo financijska sredstva, te je ugrožen rad nekih saveza, a zbog tog poteza neki natjecatelji ne mogu na natjecanja
Pogledaj originalni članak

Nakon sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora predsjednik HOO-a Zlatko Mateša odbacio je tvrdnje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Kluba olimpijaca da su sredstva trošena nenamjenski.

"Jovanovićeve optužbe su neutemeljene, a način i ton neprimjereni uljudnoj komunikaciji, stoji u priopćenju HOO-a te se dodaje:

"Sportska 2012. bila je najuspješnija otkad naši sportaši nastupaju pod hrvatskom zastavom. Osvojili su šest olimpijskih odličja, a na velikim međunarodnim natjecanjima 2012. godine 307 medalja. Svi oni bili su u razvojnim programima HOO-a. Sva proračunska sredstva, u 2012. godini ostvarena u iznosu od 114 milijuna kuna, korištena su namjenski i za potrebe sporta. Niti proračunski nadzor Ministarstva financija, ni Sportska inspekcija, kao niti komercijalna revizija nisu ustvrdili suprotno."

- Svaka zemlja ima neotuđivo pravo kontrolirati sav novac koji ide njezinom olimpijskom odboru. S druge strane, olimpijski odbori imaju vlastita sredstva i autonomiju te pravo da s njima raspolažu. Naša vlastita sredstva su od sponzora i Fonda olimpijske solidarnosti, to nisu javna sredstva i ne podliježu tom režimu. U našem slučaju radi se o oko 30 milijuna kuna koje dobijemo vam proračuna - rekao je Mateša.

Dopredsjednica Morana Paliković Gruden dodala je:

- Obaviješteni smo da novac nije stigao od Vlade, nismo dobili novac dva mjeseca, a to ugrožava rad naših saveza. U dopisu MZOS piše da traže od nas bolji i uređeniji sustav, a mi smatramo da se sredstva ne mogu uskratiti dok se na tome radi. Ovakav model uskraćivanja novca već je viđen kod Zagrebačkog sportskog saveza i doveo je do smjena u rukovodstvu i nadamo se da ovaj model tome nije namijenjen, jer na taj način ruši se naš međunarodni ugled. Molimo i upozoravamo da se ovakvim potezima ne ugrožava rad našim savezima.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DH
dalibor.hren
15:57 04.11.2013.

Tako je, Mateša! Sredstva ste trošili namjenski - za svoje plaće!

HR
hrabrosrce
15:59 04.11.2013.

uljudnost našeg ministra je proporcionalna broju i mjestu njegovih objavljenih znanstvenih radova, a obrnutoproporcionalna njegovoj ulozi ministra.

Avatar Idler 3
Idler 3
16:13 04.11.2013.

A kad je to Jovanovićev ton uljudan osim kad priča sa svojima i šalje im knjige na uvid !?