DINAMO-RIJEKA 4:0 Plavi su mogli, da je bilo više koncentracije najterati goste da još koji puta krenu s centra

Jurčić po Ćirinom receptu

03.05.2009.
u 18:31
Pogledaj originalni članak

Nova Dinamova nogmetna rapsodija, sjajna predstava maksimirskih nogometaša donijela je plavima uvjerljivu pobjedu nad Rijekom. Koja na kraju još i može biti zadovoljna s količinom primljenih pogodaka. Da su plavi iskoristili svaku drugu prigodu, Rijeka bi se provela mnogo gore nego Real protiv Barcelone. Apsolutno nadigrana, nemoćna.

Nemoćni Riječani
Nemoćna zahvaljujuća moćnom Dinamu koji je oduševio lijepo ispunjene tribine. Slijedeći uspješan nastup u Varaždinu, trener Dinama Krunoslav Jurčić odlučio je i u Maksimiru primjeniti isti recept. Naložio je svojim igračima da jurnu ka golu Rijeke, napravio je veliki pritisak od prve minute i to mu se itekako isplatilo.

Srećom, njegovi su igrači poslušali i doista opako krenuli. To je plavima donijelo niz prilika za pogotke, Rijeka nije mogla iznijeti loptu preko sredine igrališta. Kad bi kojim slučajem i uspjela, brzo se morala vraćai jer je kretao novi napad plavih i borba obrane Rijeke za goli život i čuvanje mreže.

Osim lijepe akcije kod pogotka (Ibanez, pa Sivonjić) i ekzekucije Badelja sa 16 metara, Plavi su mogli, da je bilo više koncentrcije, i trebali su još pokoji put natjerati goste da krenu s centra. No, ovacije Maksimira pozdravile su igru Dinama, htijenje i borbu, trku igrača. Kruno Jurčić našao je recept i sad ga se treba držati. Nešto slično je , doduše još bolje, 1982. godine radio Ćiro sa svojim bijelim šalom. Koliko god je Jurčić hvalio Anasa i Ahmada Sharbinija, Štroka, Fernandeza, Landeku, oni su bili nevidljivi. Jer, plavi su sve držali u svojim nogama. Moglo je tek biti upitno koliko snage za tako visoki ritam ima Dinamo, odgovor je stigao u nastavku.

Snage nije nedostajalo, čak je prije bez nje ostala Rijeka koja nije mogla pratiti plavi ritam.

A Jurčićevi igrači i u nastavak su ušli jurišnički, ali i razigano. S mnogo komabinatorike dolazili su u nove prilike. Svu bojazan da bi Rijeka ipak mogla nekako iznaditi, iako dotad nije imala niti jedan udarac prema vratima Zagrepčana, rasplinuo je novim pogotkom Milan Badelja. Malu glavometnu majstoriju odigrali su plavi, pa ekshibiciju preo glave.

Križmanova greda
Na kraju je Sammir vratio Badelju a ovaj zabio za 2:0. I onda je bilo samo upitno s koliko će komada Rijeka natrag na Kantridu. Sammir je pospremio Mandžukićevo dodavanje za treći, a Chago se upisao u popis strijelaca nakon što je Tomečakov udarac odbio Mance. Prvu opasnu situaciju za plave Rijeka je stvorila nakon pogreške Bišćana.

No, Križman je pogodio samo prečku pa je plava pobjeda ostala čista i uverljiva. Jer, bio je to jedan od dva (u 80. u 89.) udarac prema vratima Dinama. Koji je napadao i kod 4:0 kao da gubi, koji je bio strašno nadahnut.

Pogledajte na vecernji.hr