NORIAKI KASAI

Kad je 'djedica' osvojio prvu medalju na OI, suparnici skakali s tobogana u pijesak

Foto: Reuters (Ilustracija)
Kad je 'djedica' osvojio prvu medalju na OI, suparnici skakali s tobogana u pijesak
17.02.2014.
u 08:05
– Netko mojih godina trebao bi početi razmišljati o povlačenju, no ja volim skakati i nisam spreman prestati. Na sljedećim igrama imao bih 45 godina, pa se nadam da mogu još tehnički napredovati – kaže Kasai.
Pogledaj originalni članak

Premda je Poljak Kamil Stoch osvojio oba pojedinačna zlata, najveća priča natjecanja u skijaškim skokovima jest Noriaki Kasai. Jer, on je osvojio srebro na velikoj skakaonici sa 41 godinom i 258 dana što ga čini najstarijim medaljašem u povijesti ovog sporta. Na svoju olimpijsku odiseju krenuo je 1992. u Albertvilleu, a jedinu medalju dosad osvojio je 1994. u Lillehameru (također srebro), ali u momčadskom dijelu.

– Netko mojih godina trebao bi početi razmišljati o povlačenju, no ja volim skakati i nisam spreman prestati. Na sljedećim igrama imao bih 45 godina, pa se nadam da mogu još tehnički napredovati kako bih se dobro pripremio i za Igre u Južnoj Koreji.

To je kazao “djedica” Kasai, japanski skakački “evergreen”, koji je osvojio svoju prvu medalju (momčadsko srebro u Lillehammeru 1994.) kada se neki od konkurenata nisu ni rodili, a većina ih je skakala s tobogana u pješčanik. Krhki Japanac (177 cm, 62 kg) rekorder je po broju sezona (23), ali i broju nastupa i u Svjetskom kupu (490), a u siječnju je postao i najstariji pobjednik jednog natjecanja u Svjetskom kupu. Ovo su mu bile sedme Zimske olimpijske igre, koliko ih je skupio još jedino ruski sanjkaš Albert Demčenko. Imao je Kasai i teških trenutaka u karijeri. Recimo, kada je bio 49. na ZOI u Salt Lake Cityju ili kada je pao na 51. mjesto na svjetskoj rang listi, no uvijek je bio pojam sportaša sposobnog prilagoditi se. Kasaijem su fascinirani i njegovi suparnici, poput mladog Slovenca Petera Preveca.

– Stoch je za sve nas bio nepobjediv, a kod Kasaija sam osjetio da sprema nešto veliko.

A velik posao napravio je i on – srebro na maloj i bronca na velikoj skakaonici. Koju je bilo teže osvojiti.

– Doći do bilo koje medalje uvijek je iznimno teško, no kako su mene svi stalno “upozoravali” da u Sočiju moram osvojiti medalju, jasno je da je teže bilo osvojiti onu prvu, srebrnu – ističe mladi Slovenac (21).

>> Kasai i Büchel predvode rekordere

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

A4
alfa 4c
09:15 17.02.2014.

Najdrazi i najpozitivniji skakac!Uvijek vedar...Uz Haradu i Funakija najbolji japanski!posebno mi je drago zbog njega!

JO
JORGOVAN
09:52 17.02.2014.

Jedna od ljepših zimskih zabava su mi skijaški skokovi, pogotovo letovi. Imal sam prilike biti ko klinac na Planici i pogledati dolje s vrha "velikanke". Svaka čast svakome ko se bavi ovim sportom. Legenda ostaje legenda. Poseban pozdrav Slovencima. Dragi susjedi, svaka čast na pet medalja osvojenih do sada. U skokovima ekipno vam se isto smiješi medalja.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
10:37 17.02.2014.

Noriaki Kasai je istinsko sportsko i ljudsko čudo za svakoga koji zna nešto o tehničkoj i atletskoj složenosti skijaških skokova i opasnosti koje taj sport donosi. Kamil Stoch je sjajan ali bilo bi pravedno da Noriaki osvoji zlatu medalju i vjerujem da su svi čestiti navijači navijali za tog fantastičnog Noriakija.