potraga za trenerom

Kakav stranac! Dinamu su najveće uspjehe donijeli hrvatski treneri

Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
Kakav stranac! Dinamu su najveće uspjehe donijeli hrvatski treneri
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Ante Buškulić
29.08.2013.
u 12:00
Hrvatska, uvjereni smo, ima trenere dostojne Dinama. Ima i trenera u Ligi prvaka – Nenada Bjelicu...
Pogledaj originalni članak

Hrvatski treneri nemaju pojma o nogometu! Prerasli smo hrvatske i balkanske okvire – rekao je Zdravko Mamić, očito imajući stranog aduta u rukavu.

"I bit će to bomba, kapitalac!" tako se govorilo jučer o treneru s kojim Dinamo pregovara. No, vratimo se malo na Mamićeve riječi. Da, uvrijedit će se svi hrvatski stručnjaci, mnogi će retorički odgovoriti: "A jesi li ti pravi predsjednik za Ligu prvaka?" No, kad takvo što kaže čovjek koji se nauživao desetina trenera, to ima težinu. Ili, pak, problem leži negdje drugdje...

Ardilesova plaća i vina

Hrvatska, uvjereni smo, ima trenere dostojne Dinama. Ima i trenera u Ligi prvaka – Nenada Bjelicu... A i povijest je pokazala da su plavi najveće uspjehe postizali s domaćim, neafirmiranim stručnjacima. Kup velesajamskih gradova donio je (iako je finale vodio Ivica Horvat) Branko Zebec, kojem je Dinamo bio prvi posao, a Juventus i Eintracht rušio je kad mu je bilo 38 godina. Ćiro je došao do naslova prvaka 1982. (bilo mu je 47 godina), a trenerski je nešto značio samo u Švicarskoj (Sion, Lausanne, dvije utakmice vodio je i reprezentaciju). Marijan Vlak potpisnik je povijesne pobjede nad Partizanom i posljednji je u kup-sustavu s Dinamom igrao u Europi do zime (3. kolo Kupa Uefe), a imao je 42 godine i bio mu je to prvi ozbiljni angažman. Cico Kranjčar kad su mu bile 42 godine i s iskustvom Klagenfurta, Segeste, dvostruke krune u Dinamu, Linza, Slavena Belupa i Samobora uveo je plave prvi put u Ligu prvaka. U toj je dobi i s podjednakim pedigreom LP izborio i Kruno Jurčić, a nakon njega i Ante Čačić, s prilično više godina (58) i nešto skromnijim CV-om... Stranci? Karla Mütscha ne pamtimo ni po čemu, iako je Austrijanac s Dinamom bio prvak SFRJ 1948. Osvaldo Ardiles uveo je plave u LP, ali podjednako se prepričava remi na Old Traffordu s Manchesterom (0:0) kao i 42.000 dolara tjedne zarade i postavljanje Prosinečkog na klupu. A najviše za njim žale ekskluzivni zagrebački vinari... I Vahu Halilhodžića pamtimo po gaži od 900.000 eura i uzrečici "kažem ja". Ne po rezultatu.

Uspio je u Građanskom

Posljednji stranac koji je uspio u Zagrebu bio je Mađar Marton Bukovi. Kroničari pišu da je uveo brz, moderan, ofenzivan nogomet i s Građanskim je bio prvak 1937., '40. i '43. godine. Čim je klub postao Dinamo, ni isti taj Bukovi, u drugom mandatu 1960. nije uspio ništa napraviti. Dakle, i povijest je, ne samo Dinamova (sjetite se Balakovljeve plaće i bijega u Hajduku), pokazala da stranci nisu pravo rješenje. Koji će to stranac jamčiti više nego, recimo, Damir Krznar? Najbolji učenik generacije u Akademiji, veliki radnik, mudar... Trenera ima, samo im treba dati priliku. Dobro, možda ne baš tri puta...

>>Mamić nije kriv samo zbog trenera već i Sammira

>>Mamić: Hrvatski treneri nemaju pojma, novi trener bit će stranac!

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.