EKSPRESNO DO VRHA

Kek: Močinića nitko nije ugurao u reprezentaciju

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Kek: Močinića nitko nije ugurao u reprezentaciju
02.06.2014.
u 14:15
- Močinićev odlazak u Brazil svakako je veliku čast za igrača, ali i za naš klub i mene kao trenera. Ujedno je to Močiniću i velika obveza – rekao nam je trener Rijeke Matjaž Kek.
Pogledaj originalni članak

Ivan Močinić (21) osvanuo je na popisu putnika u Brazil kao najveće iznenađenje. Prvo je bio iznenađen što je na popisu 30 igrača, a kada mu je izbornik rekao da putuje u Brazil, bio je šokiran. No Niko Kovač nema velik izbor igrača poput Močinića, defenzivni vezni igrači koji mogu davati ritam momčadi rijetki su na nogometnom tržištu.

Padovi ga nisu sputali

Bude li naša reprezentacija igrala s dvojicom defenzivnih veznih igrača ispred zadnje linije, partnera Luki Modriću izbornik Niko Kovač može birati između Vukojevića i Močinića...

- Močinićev odlazak u Brazil svakako je velika čast za igrača, ali i za naš klub i mene kao trenera. Ujedno je to Močiniću i velika obveza – rekao nam je trener Rijeke Matjaž Kek.

Kad ste primijetili da je reprezentativni materijal?

- Nisam razmišljao na taj način. Moj način rada svodi se na jednostavnu filozofiju: idemo utakmicu po utakmicu! Dajem šansu onome igraču koji je u tom trenutku najbolji, najspremniji i najprikladniji za naš način igre. A Močinić je zadnje sezone bio konstantno na visokoj razini, po igri i po ponašanju. I evo ga na popisu za Brazil, nitko ga nije ugurao, nego se svojim dobrim igrama izborio za reprezentativni dres. Istina, bilo je ozljeda nekih igrača, što je Močiniću otvorilo vrata, ali tako je to u nogometu – kad jednome smrkne, drugome svane – rekao je Kek.

Močinić se protekle sezone profilirao kao jedan od najboljih igrača Rijeke u Europskoj ligi. Jesenski dio sezone trkački i taktički odigrao je na visokoj europskoj razini, tako da je već tada zaslužio poziv u reprezentaciju. Međutim, poziv je dobio kad, objektivno gledajući, nije igrao najbolje. Početkom drugoga dijela sezone zbog pretumbacija u momčadi izgubio je samopouzdanje. Slično mu se dogodilo prošle godine kad je izgubio mjesto u momčadi pa nije igrao na SP-u igrača do 20 godina u Turskoj. Ali, nije posustao pa je igrama prošle sezone zaslužio kartu za Brazil.

Tri sezone trebale su krhkom Močiniću da stasa na poziciji koja je rezervirana za igrače čvrsta karaktera. Riječki nogometaši u završnicama velikih natjecanja nisu igrali kao igrači Rijeke.

Tata igrao u Austriji

Prvi je igrao Mladen Mladenović (EP 1996.), ali kao igrač Salzburga, Danijel Šarić jedini je igrao sve utakmice na jednom velikom natjecanju (SP 2002.), no kao igrač Panathinaikosa. Anas Sharbini bio je zadnji igrač Rijeke na širem popisu igrača za jedno veliko natjecanje (EP 2008), a Ivan Močinić u utorak putuje u Brazil kao prvi igrač Rijeke koji će sudjelovati na SP-u.

Inače, Ivan Močinić potječe iz nogometne obitelji. Otac Efrem nekad je bio vrsni veznjak, kojeg je Marinko Koljanin sredinom osamdesetih odveo u Austriju. Efrem još igra nogomet, u županijskoj ligi veterana nastupa za Orijent.

>>Močinić: Ostao sam bez riječi kada sam saznao da idem u Brazil

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.