TOČKA NA i

Klubu poreznih obveznika želimo proljeće u Europi!

Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
Klubu poreznih obveznika želimo proljeće u Europi!
13.12.2010.
u 08:03
Ako na kraju i ne pobijedi, Zdravko Mamić ipak će nekako preživjeti. Jer još nije prodao sve pokretnine
Pogledaj originalni članak

Dinamo će u 2011. godini imati jedan od najljepših kalendara u svojoj povijesti. Neki će reći 100-godišnjoj, iako bi najpravednije bilo napisati da će Dinamo sljedeće godine proslaviti 66. rođendan. Ekskluzivan izgled, gotovo svi najveći igrači, doista izgleda moćno. U mjesecu kolovozu pronašli smo i siluetu Zorana Mamića. Bio je jedan sasvim pristojan nogometaš, bilo je boljih Dinamovih igrača koji nisu pronašli svoje mjesto u kalendaru, ali opet, i to je stvar ukusa. No, nažalost, obitelj Mamić, koja uz pomoć zagrebačkog gradonačelnika, eto, već osam godina vodi Dinamo kao da je privatni klub, a ne udruga građana – baš i ne zna što znači riječ skromnost.

Privatno s državnim

I to je samo jedan detalj koji će zapravo reći sve o Zdravkovoj skromnosti, potvrda da kao apsolutni autokrat vlada Maksimirskom 128. Osam godina u plavi se sef slijeva novac prezaduženih poreznih obveznika, donedavno su najveće zagrebačke tvrtke političkim reketom punile proračun, ostalo je prihod od prodaje nogometaša. Za to je vrijeme Mamić prodao neke svoje igrače s kojima je sklopio ugovor prije no što je ušao u klub kao dužnosnik (Modrić, Eduardo, Leko, Lovren...), danas pak njegov sin kontrolira uglavnom najbolje modre nogometaše koji već imaju kvalitetne ponude (Sammir, Vrsaljko). Svih tih godina novac je vezao i moć, Zdravko je pod svoj nadzor uzeo ZNS, naoko nevažan gradski nogometni savez. U međuvremenu je postao najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa koji, eto, danas ulazi u veliki tjedan svoje karijere. U srijedu će Dinamo igrati već tko zna koju povijesnu, veliku i najvažniju utakmicu koja jamči proljeće u Europi, dva dana poslije doznat će se pak hoće li nominalno Vlatko Marković, a zapravo Zdravko Mamić i službeno opstati na čelnom mjestu hrvatskog nogometa. I dok je pobjeda u petak sve izvjesnija, za onu u srijedu zapravo je nemoguće jamčiti. Jer tamo će 22 nogometaša igrati 90 minuta i, koliko se god netko trudio i pokušavao do cilja stići "ak' nikak' drukčije, onda pošteno", na kraju će odlučivati nogometna vještina.

Dinamov puk, naravno, drhti, sanja i vjeruje da i tom prokletstvu napokon dolazi kraj. Dinamovi su navijači danas i podijeljeni. Dio je uz Mamića, drugi dio nalazi se u inicijativi "Zajedno za Dinamo". Ti profesori, dirigenti, filozofi... samo traže da Dinamo bude Barcelona. Kažu da ni Mamić nije problem, iako je 'crvena krpa', samo žele da svaki član skupštine odlučuje tko će biti predsjednik, zauzimaju se i za to da Dinamo ne bude privatiziran. No, svi žele da njihova vječna ljubav napokon barem jednom pred Božić bude vesela i sretna. Prije nekoliko dana u redakciji sam sreo srednjoškolskog prijatelja koji se kao privatnik bavi grafičkim poslom. Bori se za svaku kunu, država ga guli, no na usnama je samo Dinamo. Bio je u Bergamu 1990., godinama prije u Beogradu, Sarajevu, Mostaru, u Auxerreu, Milanu. Vidio je sve Dinamove pokušaje u posljednjih 30 godina. I danas drhti, jednako kao i uvijek.

– Samo da Dinamo već jednom prođe, da napravi taj korak koji čekaju generacije. No, znaš, sreća na kraju neće biti potpuna zbog čovjeka koji nam vodi klub – rekao mi je Vlado.

Dinamo zaslužio prolaz

Dovođenje Vahida Halilhodžića najbolji je Mamićev potez, šteta što to nije učinio prije nekoliko godina te s novcem i igračima koje je imao stvorio i veću europsku momčad. Vaha je opet Dinamu dao europski štih. Istina je da modri nogometno ne izgledaju bitno bolje no u prošlosti, ali utakmice s Villarrealom i Bruggeom u Belgiji te ukupan dojam, gledajući sve suparnike u skupini, daju nam za pravo reći kako su ove sezone zaslužili prolaz. To iskreno i želimo Dinamu, klubu poreznih obveznika, klubu jedne napaćene i odane vojske navijača. I pritom nam nije nikakav problem napisati da će moguća pobjeda protiv PAOK-a biti Mamićevo remek-djelo za sva vremena.

No, kako god završile dvije napete i kompleksne priče za Zdravka Mamića, ništa se bitno u njegovu životu neće promijeniti. U 51. godini života on svoju ćud više ne može mijenjati, a sve eventualne tuge i frustracije nekako će preživjeti. Jer ostalo je još nešto pokretnina koje uvijek može prodati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

ED
europski dinamo
11:59 13.12.2010.

Naslov je obična laž.Dinamo nije klub poreznih obveznika,a vi mu ne želite prolaz. ZZD Zdravko za Dinamo

Avatar PTB
PTB
21:56 13.12.2010.

Gmazovic Ne treba svakom građanu (iako, ne vidim ni u tome ništa loše), dovoljno bi bilo svakom članu Dinama. :) ------------------------------------------ beli, kakvi srbi, jesi ti normalan? :)

Avatar roy_keane
roy_keane
11:57 13.12.2010.

şta ste se uzje**** svi DINAMO JE KLUB POREZNIH OBVEZNIKA dobiva lovu od grada,grad mu dao stadion i u cemu je problem je**vjetri?