Kolumna

Kockasti, o vama ovisi hoće li napaćeni narod biti sretan ili tužan

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Kockasti, o vama ovisi hoće li napaćeni narod biti sretan ili tužan
02.06.2014.
u 15:45
Vjerujem da će Kovač znati uozbiljiti momčad i uvjeriti je da narod očekuje stopostotni učinak. To je odgovornost ali i privilegija kada o vama ovisi hoće li ovaj naš napaćeni narod biti tužan ili sretan.
Pogledaj originalni članak

Još nisam svjestan svega što sam realizirao sa svojom Slobodom iz Tuzle. Moram vam priznati, u jednom mi se trenutku to uistinu učinilo nemogućim. A ovo što sam doživio u gradu i okolici, to se rijetko viđa, takva euforija i emocije. Još sabirem dojmove i postavljam si onu legendarnu Delićevu: ''Pa je li to moguće?''. Raja je uvjerena da sam ja bio presudan za plasman Slobode u elitni nogometni razred. A ono o čemu sada razmišljam jest odmor. Ne, nemojte misliti da sam star, jer nisam. Nemam nikakve simptome starosti. Jer, cijelo vrijeme živio sam u iščekivanju promocije i to me umorilo. A baš se veselim opet povratku u Zagreb i Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Sretan sam zbog Sammira

Znate, jako se ponosim Lukom Modrićem. On kaže: ''Mi bismo mogli ponoviti uspjeh iz 1998. godine.'' Eto, to je razmišljanje pravog sportaša. On zna da ne možete do rezultata ako sami sebe podcjenjujete. Ali slažem se s Lukom, jer je koncentrat talenta u našoj reprezentaciji tako velik da je taj skromni dečko i veliki igrač rekao istinu. Optimističan sam i zbog Nike Kovača koji ništa nije prepustio slučaju. Čujem kako pričaju da ćemo morati improvizirati u obrani. Ma nema tu improvizacije, takvo razmišljanje je deplasirano i zaostalo. Jer, nogometna je evolucija otišla u drugom smjeru. Ona je kompromitirala sistem, transformacija igrača je kompromitirala sistem.

Danas se traže kompletni igrači koji se moraju snaći u svakoj fazi igre, u obrani ili završnici. Uzmite tog Mandžukića, pa on oduzme više puta loptu od stopera. Što hoću reći, svaki igrač mora biti beskrupulozni branič kad protivnik napada. Nemamo lijevog bočnog? Prije je taj bek imao samo jednu zadaću. Da zaustavi protivničko krilo. A danas on mora zaustaviti protivnika, otići u sredinu, otići u završnicu ili na centralnu poziciju kada centralni branič zaustavlja protivničkog igrača na drugoj strani. To je odlika elitnog igrača. Onda možete očekivati rezultat. Za nas je najvažnije da Kovač izvede igrače koji će prodati vic, originalnost, duhovitost... I zato je dobro što u veznom redu imamo veliku koncentraciju kvalitete. Sretan sam što je Sammir unutra, a Kovačić – Modrić – Rakitić najbolji su vezni red na svijetu. Vidim da Kovač preferira sustav igre s igračima kakav je, primjerice, Vukojević.

Bit će velikih iznenađenja

Neću reći da je pogriješio, no ja bih napravio drukčije. Vjerujem da će Kovač znati uozbiljiti momčad i uvjeriti je da narod očekuje stopostotni učinak. To je odgovornost, ali i privilegija, da o vama ovisi hoće li ovaj naš napaćeni narod biti tužan ili sretan. A siguran sam da mi nećemo imati kompleks ni pred velikim Brazilom. Naravno, psihološki faktor bit će presudan. I budite sigurni da nitko od favorita ovaj put neće osvojiti naslov.

Koncentracija kvalitete u našoj momčadi je takva da ne trebamo imati kompleks ni prema kome, pa ni prema Brazilcima.

>>Može li Hrvatska biti najbolja kada je najpotrebnije - protiv Kameruna i Meksika?

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
16:03 02.06.2014.

Permanentna transformacija i sveopća galvanizacija. Natoči.

SA
samodinamo
16:15 02.06.2014.

A Francuska? Natoči.

DO
dostatoga
16:16 02.06.2014.

nepotreban pritisak na igrace, hrpa rekla -kazala teza, mogucnosti i mogucih scenarija. ciro, ne njajke