IO HNS-a burno u Rusanovoj: Kraj odlascima u Sloveniju, a Mamić napustio sjednicu

Kockasti se možda više neće pripremati u Čatežu!

19.12.2008.
u 17:52
Pogledaj originalni članak

Hrvatska nogometna reprezentacija odlazi iz Čateža i Brežica, neće se više pripremati u Sloveniji. Dalo se to iščitati iz onoga što je rečeno nakon sjednice Izvršnoga odbora Hrvatskoga nogometnog saveza.

Kada su iscrpljene sve tekuće teme i kada se činilo da je sve lijepo završeno, na pitanje hoće li se Hrvatska, s obzirom na političke odnose sa Slovenijom, i dalje pripremati u Čatežu, dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković dao je zanimljiv odgovor:

– Politika se ne smije miješati u sport, kao ni sport u politiku. HNS se drži toga. No, mi u Izvršnome odboru ne možemo ignorirati senzibilitet naše javnosti nakon blokade ulaska Hrvatske u Europsku uniju. I bez obzira na politiku našem boravku u Čatežu dolazi kraj. S kampom u Tuhelju stvari se dobro razvijaju, sav novac za gradnju je spreman. K tomu, ni igralište u Brežicama više ne zadovoljava potrebe reprezentacije, a prelaziti granicu uoči utakmice i izlaziti iz autobusa u takvoj psihozi nije dobro. Koliko sam shvatio, ni igrači nisu zadovoljni terenom, a ni prelaženjem granice, čini se da je došlo do zasićenja.

Ostajete li u Čatežu dok se ne sagradi kamp u Tuhlju, godinu, dvije, tri?

– Nisam to rekao, razmotrit ćemo to – kratko, ali znakovito rekao je Brleković.

Kasnije nam je još jednom objasnio da sve to nema veze s politikom, ali kako nema smisla da se reprezentacija priprema u drugoj zemlji. No, problem je to što u Hrvatskoj nema pravoga kampa za pripreme, hotel u Tuhlju nije odgovarajući, tereni na kojima trenira mlada reprezentacija loši su i pitanje je mogu li se srediti, a Bilić ne želi pripreme u gradu, što je posve razumljivo.

– Ako je tako, možemo novac i dalje trošiti u Čatežu – komentirao je Brleković.

To je zasad ipak manje vjerojatno, izvor blizak vrhu Saveza kaže da je Hrvatska na 60:40, da će se odseliti iz Slovenije. Čatež će tako ostati uskraćen za više od stotinu tisuća eura, koliko Savez i igrači godišnje ondje potroše. I tako je HNS ipak ponudio “bombu”, iako je u početku sve izgledalo lijepo, mirno i idilično, čak i svečano na sjednici Izvršnoga odbora HNS-a.

Naime, Vlatko Marković proslavio je deset godina predsjednikovanja Savezom, dobio je šah od članova Izvršnog odbora s figurama hrvatskih povijesnih velikana. Glavni dio sjednice trebala su biti izvješća izbornika Slavena Bilića i Dražena Ladića.

Njihova su izvješća jednoglasno prihvaćena, a Dražen Ladić dobio je novi dvogodišnji mandat za vođenje mlade reprezentacije.

– Svjesni smo da je imao otežane uvjete i stručna komisija Saveza koju će voditi predsjednik Marković s predstavnicima klubova uskoro će pokušati riješiti sve te probleme s odazivanjem igrača – izvijestio je dopredsjednik Saveza Ivan Brleković.

I Bilićev je izvještaj prihvaćen.

- Za Hrvatsku bi bila katastrofa da ne izbori SP. No, složili smo se da deset godina Markovićeva rada proslavimo na SP-u, izbornik se složio pa tako na određeni način imamo jamstva da ćemo biti ondje – dodao je Brleković.

Usto, doznali smo i to da je dopredsjednik HNS-a Zdravko Makić ljutit napustio sjednicu nezadovoljan raspravom o gradnji novog Maksimira. Tražio je konsenzus o obnovi stadiona, no u raspravi se počelo politizirati i “puknuo je”, kazao je jedan član Izvršnog odbora.

– Želja je ista, i mi želimo da Maksimir bude pravi stadion, ali znate kakav je Zdravko, kako reagira. No, važno je da su ciljevi isti – komentirao je Zorislav Srebrić.

Pogledajte na vecernji.hr