Europska liga: Sevilla – Dinamo

Kopićev drugi veliki ispit: Dinamo mora 'poginuti' da bi puno toga dobio, evo kako stoje stvari

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sevilla: Trening GNK Dinamo uoči utakmice UEFA Europa lige protiv FC Sevilla
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sevilla: Trening GNK Dinamo uoči utakmice UEFA Europa lige protiv FC Sevilla
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sevilla: Trening GNK Dinamo uoči utakmice UEFA Europa lige protiv FC Sevilla
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sevilla: Trening GNK Dinamo uoči utakmice UEFA Europa lige protiv FC Sevilla
storyeditor/2021-12-13/PXL_REU_140921_34608841.jpg
storyeditor/2022-01-27/PXL_041121_90493305.jpg
17.02.2022.
u 06:55
Nije ni Sevilla bez problema, kod nje neće biti Jordana, Lamele, Montiela, Susa, no vraćaju se Jesus Navas i Ocampos pa će, zajedno s našim Rakitićem, biti veliki ispit. U kojem Dinamo može puno toga dobiti. Samo treba "poginuti" na terenu. A plavi su to nerijetko činili
Pogledaj originalni članak

Nitko ne može osporiti činjenicu da je nacionalno prvenstvo najvažnije. Dinamu je sigurno najvažnije jer samo preko njega ponovno može do velike europske scene. A plavi nikad u startu ne pucaju na Europsku ligu, još manje na novu Konferencijsku ligu, njih u svakom slučaju prvo zanimaju kvalifikacije za Ligu prvaka. To donosi veliki novac, u ozbiljnom postotku puni proračun plavima, a izlog Lige prvaka donosi više i kad budu prodavali svoje igrače.

Plavi – ozbiljna euromomčad

No, koliko god je osvajanje naslova prvaka zbog tih prednosti plavima prioritet, ne znači da su se unaprijed predali u Europskoj ligi u kojoj su ponovno izborili proljeće. Pred njima su dvije utakmice sa Sevillom, prva je na rasporedu već danas u Španjolskoj i plavi su otišli iz Zagreba odlučni pokazati da su s pravom u nokaut-fazi, a ne žele biti ni samo izletnici u lijepom španjolskom gradu iz kojeg ne vuku lijepe uspomene. Tamo su 2016. godine teško stradali, izgubili su s 0:4, a u Maksimiru s 0:1, bilo je to u skupini Lige prvaka.

Ne može se pobjeći od činjenice da je Sevilla favorit protiv Dinama u ove dvije utakmice iz kojih će samo jedan od njih otići u osminu finala. Isto tako je činjenica da je Dinamo pobjeđivao europske velikane u svojoj bližoj, a pokoji put i u daljoj prošlosti. Uvijek ćemo se iz te novije povijesti sjećati velikih pobjeda nad Atalantom, Tottenhamom, a posebno i nad West Hamom. Naime, plavi su tom pobjedom osigurali novo europsko proljeće, k tome to je bila, za razliku od Tottenhama i Atalante, pobjeda u gostima.

Dakle, plavi su pokazali da mogu, da znaju i da se s pravom imaju čemu nadati na ovom gostovanju. Odavno nisu "topovska hrana", momčad na kojoj će suparnici nabijati svoju europsku statistiku. Dinamo je već nekoliko godina ozbiljna europska momčad koja se može nositi sa svima.

Utakmicu s West Hamom izdvojili smo ne samo zbog toga što je ostvarena u gostima već i zbog toga što je to bila prva europska utakmica Željka Kopića na klupi Dinama. I nije došla u baš dobrom trenutku ni za Dinamo ni za Kopića. Tjedan dana prije toga plavi su izgubili kod kuće od Rijeke i ispali iz kupa, trenersku klupu napustio je Damir Krznar. Na nju je sjeo, kao privremeno rješenje, Željko Kopić i odmah "stradao" u maksimirskom derbiju od Hajduka (0:2).

Nakon toga došao je taj West Ham i pogodak Mislava Oršića već u četvrtoj minuti susreta. Do kraja je Dinamo odigrao pametnu utakmicu, upisao veliku pobjedu i onda krenuo u veliku seriju. Dinamo nakon toga ima samo pobjede, kako u domaćem prvenstvu tako i u manje važnim pripremnim utakmicama. Vratio se na prvo mjesto u nacionalnom prvenstvu, pa se na tom vrhu bodovno i malo odvojio i sad s pravom ima na puno optimizma pred današnji susret.

Optimizam nudi i atmosfera u momčadi, u posljednjem susretu plavi su dugo imali 1:1 protiv Gorice, gubitak dva boda bio bi veliki minus, a onda je Oršić zabio pred sam kraj. I tada se vidjelo koliko ti igrači žele uspjeh, slavili su taj pogodak kao da su njime već osigurali naslov prvaka. I ne samo oni, slavila je klupa, treneri, slavili su navijači, njih tek nešto više od dvije tisuće, ali i oni su zdušno živjeli s plavima i još dugo nakon utakmice ovacijama pozdravljali igrače.

– Jeste li vidjeli to slavlje, to veselje zbog pobjede, to mi je bilo jako važno vidjeti, to govori koliko je ovim dečkima stalo – kazao je Željko Kopić.

Falit će Mišić

I on je s pravom bio nasmiješen, kao što je i sada nasmiješen otišao u Sevillu. Ako mu je West Ham bio najveća utakmica koju je vodio u svojoj trenerskoj karijeri, onda je to i sad ova sa Sevillom, i sam je potvrdio da je tako. Kopić s ovom utakmicom može jako puno dobiti. Koliko god je to opasna utakmica zbog snage suparnika, ona može donijeti novi zamah plavima za nastavak sezone, a i Kopiću kao treneru. Jer, svaka utakmica je dokazivanje i momčadi i trenera. Dosad je pokazao da je s pravom skinuo oznaku vršitelja dužnosti i postao stalni trener.

Sad će ponovno morati pokazati mudrost, fali mu važna karika. Josip Mišić nije možda najatraktivniji igrač, ali je Dinamu strašno vrijedan. Zbog kartona neće ga biti večeras, na njegovo mjesto će kapetan Ademi. No ostaje upitno tko će onda na Ademijevo mjesto. Mogao bi Franjić u vezu, ali onda se otvara pitanje stopera, a tu nema ozlijeđenog Perića, Lauritsen je nekako pao u drugi plan pa bi bilo opasno mijenjati zadnju liniju.

Nije ni Sevilla bez problema, kod nje neće biti Jordana, Lamele, Montiela, Susa, no vraćaju se Jesus Navas i Ocampos pa će, zajedno s našim Rakitićem, biti veliki ispit. U kojem Dinamo može puno toga dobiti. Samo treba "poginuti" na terenu. A plavi su to nerijetko činili.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KA
karlodrago
08:28 17.02.2022.

Kopiću Dinamo je jaki tim i prvak ali bi te molio da Hajduku svakako pustite jer su jadni u nerealnom deliriju.

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
07:00 17.02.2022.

Kopićev drugi veliki ispit: Dinamo mora 'lažirati' da bi gazda Zdravko u Hercegovini puno toga dobio, evo kako stoje stvari rukovodstvo se može bojati da neki igrači direktno posle utakmice u Sevilli slijede domače, poznate i nepoznate i pobjegnu u spašenje za Irsku.

ZI
zinegoid
08:43 17.02.2022.

ma ke popustiti, gaziti do kraja, svim mogućim metodama. morate osvetlati obraz partije....