cure kreću!

Košarkašice odmah idu na Amerikanke od pet milijuna eura

Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
Košarkašice odmah idu na Amerikanke od pet milijuna eura
28.07.2012.
u 12:07
Dvanaest košarkašica SAD-a zarađuje 36 milijuna kuna, deset puta više nego Hrvatice. Najveće su favoritkinje na OI u svim sportovima, nedavno su nas dobile sa 54 razlike... Jedna Amerikanka zarađuje više od svih naših djevojaka!
Pogledaj originalni članak

Košarkašice Hrvatske otvorit će danas (17.45 po srednjoeuropskom vremenu) olimpijski turnir utakmicom protiv Amerikanki. A baš su košarkašice SAD-a najizgledniji kandidati za zlato u svim sportovima na OI! Izabranice Stipe Bralića suprotstavit će se sastavu koji vrijedi 36 milijuna kuna, deset puta više od našeg. Najskuplja američka košarkašica Diana Taurasi, koju će usput ove sezone moći vidjeti gledatelji u Zagrebu na utakmici Lige prvakinja, vrijedi više od cijelog našeg sastava. Jasno, Amerikanke u WNBA ligi zarađuju deset puta manje od svojih muških kolega. No, na OI su najplaćenije nakon tenisačica.

– Možemo samo reći da ćemo pružiti što dostojni otpor. Pokušat ćemo izgubiti manje nego nedavno na turniru u Turskoj, gdje su nas pobijedile sa 54 koševa razlike. Amerikanke su svijet za sebe i mi iz te utakmice možemo samo puno naučiti – rekao je Bralić.

Amerikanke su od 1976. osvojile šest zlatnih medalja. Nepobjedive su na OI od 1996. godine, a medalju nisu osvojile samo 1980. u Moskvi kad SAD zbog bojkota nije sudjelovao. Bird, Catching i Taurasi love svoje treće uzastopno zlato, a Augustus i Fowles drugo. U posljednja tri finala bile su bolje od Australki koje ih jedine ovdje mogu pokušati iznenaditi. No, njihova najbolja igračica Lauren Jackson nije više mlada (31) i još se dodatno umorila noseći australsku zastavu na otvaranju. Amerikanke su prve na Fibinoj svjetskoj rang listi, a Hrvatska je na 31. mjestu. Mi smo reprezentacija koja je napravila najveći skok na rang ljestvici, od 23. mjesta. Amerikanke u prosjeku imaju 28, a mi 26 godina. Sandra Mandir će sa 34 godine biti najstarija igračica na današnjoj utakmici, a Marija Vrsaljko sa 22 godine najmlađa.

– Dobro je da smo s njima igrali na turniru u Turskoj i sada znamo što nas čeka u toj prvoj utakmici. Sve naše igračice igrale su pojedinačno protiv njihovih u europskim utakmicama, ali tek u Turskoj osjetile smo kako su fizički nadmoćne kao ekipa i našim centrima neće biti lako – rekla je Anđa Jelavić, naša najiskusnija organizatorica igre.

Sandra Mandir ne boji se utakmice.

– Znamo da ih ne možemo pobijediti i možemo odigrati potpuno rasterećeno. Pa nisu one izvanzemaljke da ih se treba bojati – hrabrila je naše cure kapetanica. Marija Vrsaljko, naš prvi centar, nije igrala u Turskoj jer je taj vikend bilo njezino vjenčanje.

– Luca i Iva pričale su mi kako su njihovi centri kao stijene. Baš se radujem što ću vidjeti kako će to izgledati – rekla je Zadranka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

UN
unbekant
19:06 28.07.2012.

prati live tjek utakmice,i nase su sigrno dobre kosarkasice,dobro pariraju ovim amerikankama,samo fali malo vise samopouzdanja,jacesu fizicki nego ove amerikanke,napred cure,drzite se.