NOVI MAX!

Kouassi: Znam reći hvala, dobar dan i dinamo!

Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'SPECIJAL MAX 12.02.2013., Split - Jean Evrard Kouassi, nogometas NK Hajduka iz Obale Bjelokosti. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Foto: ''
'max33_5x21mm'
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'SPECIJAL MAX 12.02.2013., Split - Jean Evrard Kouassi, nogometas NK Hajduka iz Obale Bjelokosti. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
25.02.2013.
u 10:15
Kad je Jean Evrard Kouassi (18) na poklon dobio loptu i počeo zabijati golove između drvenih vratnica u dvorištu iza trošne kuće u Grand-Bassanu, prvom glavnom gradu Bjelokosne Obale, nije sanjao da će završiti u Hajduku, u nekom Splitu
Pogledaj originalni članak

U novom broju sportskog tjednika Max pročitajte zanimljivu priču o Hajdukovu napadača iz Bjelokosne Obale Jeanu Kouassiju.

Nekako u isto vrijeme kad je petogodišnji Jean Evrard Kouassi počeo nabijati loptu, tada 20-godišnji Didier Drogba probijao se u prvu momčad Le Mansa. Obojica su vjerovali, Drogba da će napraviti karijeru, a maleni Jean da će nogomet biti njegov put iz siromaštva.

- U Bjelokosnoj Obali vlada veliko siromaštvo, svi naši igrači žele se na bilo koji način dočepati Europe, koja je naš spas. Bolji su uvjeti, pravi stadioni. U Grand-Bassanu ostala je moja obitelj, tamo su brat i dvije sestre, roditelji. Tata je u mirovini, mama se bavi trgovinom. A stariji brat, sada su mu 23, već je tri godine na Tajlandu, tamo igra nogomet. Nikada nije bio u Europi, ali čuli smo se. Sretan je zbog mene - priča nam nova Hajdukova nada, 18-godišnji Jean Kouassi.

Saltom slavim golove

Kada se spomene Bjelokosna Obala, onda je Drogba prva asocijacija.

- On je kod nas ikona, božanstvo. Svi žele biti poput Drogbe. Imamo mi još velikih igrača poput Yaya i Kolo Tourea, Kaloua, Eboua, Gervinha, ali Drogba je jedan jedini.

Zanimljivo, Hajdukov \"Žan\", tako ga svi u Poljudu zovu, ima drugog nogometnog idola.

- Više volim stil igre Cristiana Ronalda, svidio mi se još iz Manchestera, on je moj nogometni idol.

Kouassijev je put zanimljiv.

- Sa 16 godina otišao sam u Njemačku, od tada se nisam previše vraćao. Prošao sam na provjeri u Hoffenheimu, ali nisam mogao riješiti dokumente pa me menadžer odveo u Belgiju, na kraju sam mogao ostati u Monacu, ali pojavio se Hajduk.

Sam je rekao da se iz Bjelokosne Obale najteže domoći Europe.

- Puno je nogometnih škola, organizira se puno turnira koje prate razni menadžeri i tamo proberu najbolje igrače. Tako je bilo i sa mnom. Zbog nogometa sam odustao od škole, napustio sam školovanje u drugom razredu srednje škole.

I sada Hajduk. Otkud Hajduk, kako je došlo do te kombinacije?

- Mogu reći da me doveo Fredi Fiorentini, odnosno moj menadžer kontaktirao je Fiorentinija, koji je dogovorio da dođem na provjeru, da me vide. Vjerovao sam u sebe, mogao sam ostati u Monacu, ali želio sam u klub u kojem ću igrati. A da sam ostao u Monacu, tko zna što bi bilo. Kada mi je Hajduk spomenut, nisam ništa znao o klubu, o Hrvatskoj. Tek sam znao nešto o Mandžukiću, Modriću i Oliću. Ali, odmah sam krenuo na internet, vidio da je momčad mlada, vidio sam onaj spektakl protiv Barcelone. Vrlo brzo sam shvatio da idem u veliki klub, a sada sam se uvjerio da je Hajduk stvarno veliki klub.

Na pripremama se dokazao golovima, natjerao je Mišu Krstičevića da ga stavi u prvu postavu. A u generalki za nastavak prvenstva protiv Olimpije postao je ljubimac navijača.

Kouassi se polako navikava na Split, oduševljen je gradom.

- Igrači su mi na raspolaganju, posebno Sušić, koji zna francuski, s njim se najviše družim. Ma, svi mi pomažu, odveli su me u centar Splita. Grad je super, pravi turistički, oduševio sam se pješčanom plažom, kako se ono zove, Bačvice. Uh, najteža mi je stvar jezik, teško mi je zapamtiti imena.

Onda je počeo izgovarati na hrvatskom jeziku \"malo si se opustio, umoran, hvala, dobar dan\". Izgovorio je i riječ Dinamo.

- Znam da je to najveći derbi, svi govore o toj utakmici. Gledao sam na internetu dijelove prijašnjih utakmica. Kakva atmosfera, super je sve. Sanjam da zabijem gol Dinamu, pa da ga proslavim jednim saltom. Uh, kako bi navijači slavili. Ovi navijači su čudesni, pred njima ne možeš igrati slabo, moraš dati sve od sebe.

Hajduk nije imao previše Afrikanaca, najjače ime je Liberijac Mass Sarr, koji je devedesetih nosio dres bijelih.

- Imam ugovor na tri i pol godine, želim se dokazati u Hajduku, a koliko ću ostati, puno ovisi o klubu. Stigne li neka ponuda, ne znam kako će Hajduk reagirati, ali ne bih imao ništa protiv da ovdje ostanem tri sezone. Čekajte malo, tek sam stigao, nigdje mi se ne žuri.

U reprezentaciji Bjelokosne Obale nastupio je na Svjetskom prvenstvu U-17 u Meksiku. I igre koje je tamo prikazao bile su njegova jednosmjerna karta za Europu.

Ne očekujem rasizam

- Naravno da se vidim u reprezentaciji Obale. Igrama u dresu Hajduka želim izboriti dres reprezentacije, to je san svakog igrača. Zamislite, igrati za reprezentaciju u društvu Drogbe, zar ima nečeg boljeg od toga!

Čim je stigao u Split, Kouassi se susreo s prvim tračem. Negdje je napisano da će taj 18-godišnjak uskoro postati otac.

- Iznenadio sam se kad su me suigrači o tome pitali u svlačionici. Nemam pojma odakle ta informacija, ali to nije istina.

U Hajduku će zarađivati oko 4000 eura mjesečno. To mu je prvi ugovor, prvi novac koji će zaraditi. Istina, tko zna kad će plaća u Hajduku, ali \"Žan\" se ne stiže i s tim zamarati. Veći dio plaće odlazit će u Grand-Bassan.

- Još nisam zaradio nikakav novac od nogometa, a od ovih plaća u Hajduku dio ću slati obitelji. To će im biti velika pomoć.

Za kraj smo se osvrnuli i na rasizam. Još se nije našao u situaciji da čuje neprikladno navijanje s tribina.

- Ne znam kako bih reagirao, ovisi o situaciji. U svakom slučaju, ne bih bio sretan da se nađem u takvoj situaciji.

Cijelu priču o Hajdukovom napadaču Jeanu Kouassiju pročitajte u novom broju sportskog tjednika Max.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
18:33 25.02.2013.

On, kao i ostali stranci, je dokaz da se u Hrvatskoj ne radi na dovoljno dobar nacin sa mladim igracima.