TRAJE SUŠA...

Kramarić bez gola za vatrene godinu dana. Za Hoffenheim je istovremeno zabio njih 20!

Kramarić bez gola za vatrene godinu dana. Za Hoffenheim je istovremeno zabio njih 20!
07.10.2021.
u 21:00
Izraziti gol-igrač i dokazani velemajstor egzekucije živi od pogodaka. I malotko će se sjećati da je Andrej primjerice protiv Slovenije u Splitu u igri bio maestralan, jer nije bilo krune u obliku pogotka.
Pogledaj originalni članak

Zašutio je Andrej Kramarić (30), doslovno i taktički mudro, već neko vrijeme za medije, a zašutio je, u prenesenom značenju, i na terenu, barem kad su u pitanju pogoci za hrvatsku reprezentaciju.

Naime, približava se 11. listopada, Andreju važan datum iz prošle godine, jer tada je posljednji put bio strijelac za vatrene, protiv Švedske u Ligi nacija. Podsjetit ćemo vas: Kramarić je u toj utakmici ušao u igru u 75. minuti umjesto Melnjaka, a devet minuta poslije hladnokrvno kapitalizirao Perišićevu asistenciju za pobjedu Hrvatske 2:1.

I od tada – šutnja. Koja ovoga puta nije zlato, nego patnja, jer napadač poput Kramarića, izraziti gol-igrač i dokazani velemajstor egzekucije živi od pogodaka. I malotko će se sjećati da je Andrej primjerice protiv Slovenije u Splitu u igri bio maestralan, jer nije bilo krune u obliku pogotka.

Andrejeve brojke tako uoči Cipra i Slovačke izgledaju ovako: ukupno 61 nastup za Hrvatsku, 14 pogodaka (nijedan iz jedanaesterca), od posljednjega pogotka nanizao je 12 nastupa, na terenu proveo 638 minuta, a samo jednom, protiv Armenije u prijateljskoj utakmici, igrao je svih 90 minuta.

Jedan gol pokreće lavinu

I još nešto, nimalo nevažno: Andrej je u gotovo godinu dana bez gola za Hrvatsku istodobno bio izrazito produktivan postigavši čak 20 pogodaka u Hoffenheimu!

Nekadašnji reprezentativac Goran Vlaović (49), igrač čiji su pogoci rušili Turke na EP-u i Nijemce na SP-u, za Hrvatsku je postigao 15 pogodaka u 51 nastupu. Jedan više od Kramarića.

– Nisam znao za te brojke. Baš sam iznenađen da me Kramarić već nije nadmašio, a uvjeren sam da će se to vrlo brzo dogoditi – kazao nam je Vlaović, osvrnuvši se pritom na Andrejev golgeterski post.

– Ne mislim da je Kramarić u krizi. Što uopće znači dulji period bez pogotka? Najprije, to nije baš tako dugačak niz utakmica, a pritom treba gledati širu sliku pa vidjeti da je u tom razdoblju Andrej imao vrlo dobrih nastupa. Osim toga, ako je u tako jakom natjecanju kao što je Bundesliga postigao toliko pogodaka, kako uopće možemo govoriti o krizi?

>>> Andrej Kramarić golgeter je kakav se rijetko viđa

Je li uzrok Kramarićeva posta nestalnost njegove pozicije u reprezentaciji; čas je špica, čas polušpica?

- O tome ne mogu i ne želim govoriti. Mogu samo reći da mu svaka utakmica, bez obzira na kojoj poziciji igrao, nudi priliku da se upiše u strijelce. A izbornik ima najbolji uvid tko mu na kojoj poziciji može najviše dati – dodaje Vlaović.

Biste li Andreja postavili u prvih 11 protiv Cipra? Suparnik je idealan za prekid posta.

– Ja bih uvijek u sastav stavio najbolje, a to opet zna izbornik. I svatko od nas bi vjerojatno drukčije reagirao na njegovu mjestu. Naime, u kratkom vremenu su dvije utakmice, treba balansirati momčad i dozirati minutažu igračima kako bi se doveli u optimalno stanje da obje utakmice dobijemo – zaključio je Vlaović.

Kramarićeva golgeterska kriza naravno nije rijetka pojava kod napadača i obično samo jedan pogodak kojim se prekida post zna pokrenuti lavinu. Na primjer, Ivan Perišić u cijeloj kalendarskoj 2020. godini nije postigao pogodak za vatrene ili u deset nastupa zaredom. No zato je u ovoj godini naš najefikasniji igrač s četiri pogotka, od toga dva na Europskom prvenstvu, protiv Češke i Škotske.

Ima još sličnih primjera. Trenutačno prvi napadač reprezentacije Marko Livaja svoj je prvi pogodak za vatrene čekao do sedmog nastupa, Mislavu Oršiću trebalo je deset nastupa za prvijenac, Josipu Brekalu 13, a Mateu Kovačiću čak 20. Usto, Mateu su za sljedeći pogodak trebala čak 42 nastupa ili više od pet godina, od lipnja 2015. do studenoga 2021. godine.

Pršo zabio u debiju

Inače, 16-orica naših nogometaša mogu se pohvaliti da su se u strijelce upisali u debitantskom nastupu za Hrvatsku. Nijedan od njih nije u ovome sazivu reprezentacije, ali to je, da ga prije koji mjesec nije malo ‘prebacilo’, mogao biti Ante Rebić. On je svoj prvijenac postigao 2013. godine u prijateljskoj utakmici s Lihtenštajnom.

Međutim, samo je jedan reprezentativac postigao svoj prvi pogodak u prvoj službenoj i natjecateljskoj utakmici; legendarni Dado Pršo protiv Belgije u ožujku 2003. kada je Hrvatska slavila 4:0.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BU
Bubalamala
16:04 08.10.2021.

Činjenica je da su gol igrači osjetljivi na kritike,oni moraju osjećati podršku publike kako bi opušteno zabijali a baš to ima Kramarić u Hofenheimu.

VK
vječni krojf
11:10 08.10.2021.

U Hoffenheimu mu trener zna na kojem mjestu Kramarić igra,a Dalić to nikada neće otkriti.Izbornici moraju imati trenerska vrijednosti,to Dalić nema,on je samo veliki šminker.

RO
roland
10:21 08.10.2021.

Kramarić je u 3 godine zabio 2 gola. Pogledajte statistiku. Malo bolji od Rebića i Petkovića, ali ne puno.