olimpijske igre

Lada: Ja sam prva Hrvatica koja će na OI biti nogometna sutkinja

Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
'13.04.2012., Velika Gorica - Lada Rojc nogometni sudac i profesor geografije u velikogorickoj osnovnoj skoli Eugen Kumicic. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
'13.04.2012., Velika Gorica - Lada Rojc nogometni sudac i profesor geografije u velikogorickoj osnovnoj skoli Eugen Kumicic. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
'13.04.2012., Velika Gorica - Lada Rojc nogometni sudac i profesor geografije u velikogorickoj osnovnoj skoli Eugen Kumicic. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
14.04.2012.
u 09:34
Navijat ću da se u London plasiraju odbojkašice, onda bih se mogla družiti sa firmanom kumom Sennom Ušić - kaže Lada Rojc
Pogledaj originalni članak

Prije tri godine Lada Rojc (38) bila je pomoćna sutkinja u finalu europskog prvenstva za nogometašice u Finskoj. Poslije povratka u Zagreb izjavila je:

– Ovo je vrhunac moje sudačke karijere.

No, prevarila se jer je ovih dana dobila poziv da bude pomoćna sutkinja na Olimpijskim igrama u Londonu.

– Da mi je netko prije desetak godina rekao da ću \"mahati\" na Olimpijskim igrama, rekla bih mu da je lud. Je li me poziv iznenadio? I je i nije. Prošle godine na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj dobila sam neke naznake da bi se to moglo dogoditi – rekla je Lada.

U djetinjstvu se bavila košarkom i rukometom. Ništa ozbiljno. Onako u školi, za zabavu. Nogomet je igrala s dečkima u kvartu.

Osječanke kao Tatari

– Jedan dan su me nazvale moje prijateljice i pitale me želim li igrati nogomet. Osnovale su Radnik. S obzirom na to da živim u Velikoj Gorici to mi je bilo zgodno jer mi je stadion blizu. I tako sam došla i aktivno igrala od 1999. do 2002. godine. Igrala sam na mjestu stopera, a najveći uspjeh bilo mi je igranje u finalu Hrvatskog kupa. Suparnice su bile Osječanke, a izgubile smo 0:7. Sjećam se da su Osječanke od prve minute napale kao Tatari. Činilo mi se da svaku minutu vadimo loptu iz naše mreže – rekla je Lada.

A onda je odlučila prijeći među sutkinje.

– S obzirom na to da sam igrala Prvu ligu odmah sam mogla polagati za saveznog suca. Bila sam glavna sutkinja tri godine i uglavnom sam fućkala na utakmicama Jedinstvene županijske lige. U te tri godine na nekoliko utakmica imala sam tek neugodnih povika iz gledališta, ali nikad nisam bila u situaciji da bi me netko napao. S obzirom na to da kod nas ženske sutkinje ne mogu doći čak ni do Druge lige, prihvatila sam savjet da polažem za B listu Svjetskog nogometnog saveza. Bio mi je to odličan potez jer sam već dvije godine poslije, 2007. godine, bila pomoćni sudac na Svjetskom prvenstvu u Čileu za igračice do 19 godina. Potom sam svake godine bila pomoćni sudac na svim velikim natjecanjima u ženskom nogometu – rekla je Lada.

Trenutačno je pomoćni sudac na Trećoj HNL, a do Lige prvakinja ne može.

– Nažalost, od tri naše sutkinje, Mihaele Gurdon, Marije Damjanović i Vesne Budimir, nijedna nije u elitnom razredu. A ja mogu mahati samo ako me pozove glavna sutkinja. Prošle godine zvala me Šveđanka jer se njezina kolegica razboljela pa se mogu pohvaliti da sam bila pomoćna u četvrtfinalu Lige prvaka – rekla je Lada.

Na Olimpijskim igrama jedna je od 24 pomoćne sutkinje. Bit će u paru s Norvežankama Christinom Pedersen i Hege Steinlund.

– S njima sam već surađivala lani na SP-u u Njemačkoj – rekla je Lada.

Nada se da će na igrama biti pomoćnik na najmanje dvije utakmice.

Željela bih gledati Balića

– Nikad nisam bila na engleskim stadionima. Želim mahati na Old Traffordu ili Wembleyu – rekla je Lada, koja se kod Španjolki raspitivala kako je bilo u Pekingu.

– Bit ćemo na svečanom otvaranju, ali nam još nisu rekli hoće li svi suci u mimohod ili ćemo biti na tribini. Bit će vremena i da pogledamo druge sportove. Željela bih gledati rukometaše, posebice Balića. On mi je zakon – rekla je Lada

PRIPREME

Svaki dan odradim trčanje i teretanu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BU
budisvoj
10:52 14.04.2012.

Bravo Lada,bravo Niva...

MI
milton
20:27 14.04.2012.

Ma dajte molim vas.