Neuništivi Japanac

Legendarni Kasai skače i u 46. godini

Foto: AFP
Legendarni Kasai skače i u 46. godini
14.12.2018.
u 14:35
Veteran će ovaj vikend skakati u Engelbergu u Švicarskoj i nada se da će biti među prvih 30
Pogledaj originalni članak

Vodeći u skijaškim skokovima u Svjetskom kupu Japanac Ryoyu Kobayashi bio je osam godina daleko od rođenja kada je njegov sunarodnjak Noriaki Kasai debitirao u istom tom Svjetskom kupu u prosincu 1988.

Svijet se od tada dramatično promijenio, ali vječiti Kasai i dalje skače u 46. godini, trideset godina od svog prvog nastupa u Svjetskom kupu u Sapporu. Ovaj vikend veteran će skakati u Engelbergu u Švicarskoj i nada se da će biti među prvih 30. 

Kasai se natjecao protiv skakačkih zvijezda poput Mattija Nykanena, Jannea Ahonena, Dietera Thome i Jensa Weissfloga i prošao je tranziciju od paralelnog do v-stila, kao i ostale brojne tehničke promjene u ovom sportu.

- Ono što me pokreće je vrlo jednostavno, ja volim skijaške skokove - rekao je jednom Kasai.

Kasai je postao kultna figura sporta i također je idol mnogim drugim skakačima. - On je moj junak, pokušavam učiti od njega - izjavio je svjetski prvak Norvežanin Daniel Andre Tande na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u veljači.

Naslov svjetskog prvaka iz 1992. je najveći uspjeh za Kasaija koji također ima četiri srebrne medalje i šest brončanih s olimpijskih i svjetskih prvenstava, uključujući srebro i ekipnu bronca sa ZOI 2014. u Sočiju kada je imao 42. godine.

On je u razdoblju od ožujka 1992. do studenog 2014. ostvario 17 pobjeda u Svjetskom kupu. Zadnji je put slavio u Kuusamou u Finskoj (29. studenoga 2014.) i to ga je učinilo najstarijim pobjednikom s 42 godine. Također, treće mjesto na Planici u ožujku 2017. značilo je da je sa 44 godine najstariji skakač koji je završio s plasmanom na postolju.

- Probio je barijeru s pobjedom u Svjetskom kupu iznad 40. To je kao penjanje na Mount Everest bez kisika - rekao je o Kasaiju njemački trener Werner Schuster.

Kasai smatra da je proveo dosta vremena u zraku tijekom svojih skokova u 550 natjecanja Svjetskog kupa (od čega 105 na turneji četiri skakaonice) i različitih prvenstava diljem cijelog svijeta. Napisao je knjigu o skokovima u dobi iznad 40. i zasluge za svoju dugovječnost pridaje jakom srcu i japanskoj prehrani.

- Osjećam se kao da imam 20. Treniram isto kao i mladi skakači, nisam promijenio svoje treninge od vremena kada sam počeo - kazao je jednom Kasai koji je nosio japansku zastavu na ZOI u Pjongčangu 2018.

U potrazi za nedostižnim zlatom govorio je da će se natjecati do 2026. ako njegov rodni grad Sapporo dobije domaćinstvo ZOI te godine. No, Sapporo je povukao svoju kandidaturu i razmišlja eventualno o kandidaturi za ZOI 2030. Kasai će tada imati gotovo 58. godina.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LA
lajh1985
05:31 15.12.2018.

necu zaboravit kad je osvojio skoro zlato na olim[pijskim igrama sa 42 godine,a drugi skakaci nisu imali ni toliko godina koliko on vec dugo skace...ali je zanimljivo da i u tim godinama uspijeva bit medu 30 najboljih u svijetu

DU
Deleted user
15:57 14.12.2018.

Samouvjerenje i disciplina je nesto sto krasi japance opcenito, pa onda nije niti cudno sto je Kasai dugo "traje".

DH
dalibor.hren
15:01 14.12.2018.

Puuuuuuno riža!!!