Tradicija od 1925.

Legendarni Spa više nije u kalendaru F1, šire se u SAD, čak i u Afriku

Legendarni Spa više nije u kalendaru F1, šire se u SAD, čak i u Afriku
22.06.2022.
u 22:40
Na sastanku šefova momčadi F1 nakon utrke u Montrealu proteklog je vikenda zaključeno da će kalendar iduće godine imati samo osam europskih utrka od moguće 24.
Pogledaj originalni članak

Jedna od najpoznatijih trkaćih staza kultne formule 1, legendarna Spa-Francorchamps u belgijskom Stavelotu, od iduće sezone više neće biti dio kalendara tog natjecanja, bruje o tome stručnjaci, pratitelji i cijela F1 zajednica.

Na sastanku šefova momčadi F1 nakon utrke u Montrealu proteklog je vikenda zaključeno da će kalendar iduće godine imati samo osam europskih utrka od moguće 24. Planira se ekspanzija formule 1 na tržište SAD-a i Afrike, što je u velikom interesu predsjedniku Formule 1 Stefanu Domenicaliju.

Od tih osam europskih utrka koje će biti u kalendaru od 2023. godine nadalje, njih sedam ima ugovor za predstojeće sezone. To su Silverstone u Engleskoj, Hungaroring u Mađarskoj, Barcelona u Španjolskoj, Imola u San Marinu/Italiji, Monza u Italiji, Zandvoort u Nizozemskoj i Red Bull Ring u Austriji. Za potpis osmog ugovora favorit je, naravno, najglamuroznija i po mnogima najprestižnija F1 utrka godine, ona u Monacu, tako da Spa otpada iz svih računica, a računice su u formuli 1 nemilosrdne.

– Priča je jako jednostavna. Ako imaju novac, idemo tamo. Ako nemaju novac, ne idemo tamo – odgovorio je na pitanje o belgijskoj stazi Austrijanac Franz Tost, šef momčadi F1 Alpha Tauri.

Legendarna staza u belgijskom Stavelotu četvrta je u povijesti po broju održanih utrka F1 (54), iza Monze, Silverstonea i Monaca. A od 1985. tamo se utrke nisu održavale samo 2003. i 2006., dok se prva utrka F1 (prije godišnjeg formata) ondje održala 1925. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PO
posusak1
23:22 22.06.2022.

Eau Rouge kao najpoznatiji zavoj ovog sporta ode u povijest radi amerikenjčina.... sramota