IVAN KLASNIĆ

Legendarni vatreni borio se s bolešću i ostao bez kose: Ne mogu bez nogometa

Foto: NordPhoto/PIXSELL
Ivan Klasnić
Foto: Sanjin Strukic/24sata
Be?: Euro 2008., ?etvrfinalna utakmica izme?u hrvatske i turske reprezentacije
Foto: Pixsell
Ivan Klasnić
Ivan Klasnić
Foto: instagram.com/ivanklasnic17
Ivan Klasnić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
KATAR 2022 - Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Klasnić ispred hotela Hilton Doha
04.04.2023.
u 08:31
Zdravstveni problemi Klasniću su se pojavili u najboljim igračkim godinama, bio je postao najskuplji hrvatski nogometaš, kovali su se veliki planovi... Na kraju je nastupio na Euru 2008., zabio je u onoj nezaboravnoj utakmici protiv Turske.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je za hrvatsku reprezentaciju prestao igrati Dado Pršo, koji je u svega tri godine ostavio neizbrisiv trag među navijačima, vatrenima je trebao novi prvi napadač. Kao logično rješenje nametao se Ivan Klasnić, prethodno dokazan u Werder Bremenu u tandemu s Miroslavom Kloseom. Čovjek rođen u Hamburgu, nadimka Killer, bio je tada najskuplji hrvatski igrač, jer vrijednost na tržištu procijenjivala mu se na 12 milijuna eura.

No, početkom 2007. dijagnosticirani su mu zdravstveni problemi. Komplikacije na bubrezima zahtijevale su hitnu transpantaciju i kroz operaciju mu je implantiran majčin bubreg. Tijelo ga je, međutim, odbacilo, donor je potom bio otac, a Klasnić se oporavio i nastupio na Europskom prvenstvu godinu dana kasnije, gdje je u 119. minuti u onoj nezaboravnoj utakmici zabio pogodak Turcima, samo da bismo ispali nakon izvođenja jedanaesteraca.

U rujnu 2016. otkazao je i drugi bubreg - brat mu nije mogao donirati svoj jer su se već stvorila antitijela na članove obitelji. 

- Moram se boriti za svoju kćer i svoju familiju. To mi sigurno pomaže puno i zato želim i dalje živjeti - rekao je Klasnić tom prilikom.

Treći je dobio u listopadu 2017., transplantiran mu je u zagrebačkoj bolnici, a donor nije poznat.

Foto: Sanjin Strukic/24sata
Be?: Euro 2008., ?etvrfinalna utakmica izme?u hrvatske i turske reprezentacije

- Majčin bubreg mi je organizam odbacio jako brzo, očev je radio devet i pol godina, a sad imam bubreg jedne preminule žene. Ne znam tko je ona, samo znam da je bila dvije godine starija od mene - rekao je tada.

Ipak, Klasnićevim zdravstvenim tegobama nije bio kraj. Izgubio je kosu...

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
KATAR 2022 - Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Klasnić ispred hotela Hilton Doha

- Uzimam tablete svako jutro i večer. Pokupio sam i neki virus, pa mi je otpala kosa, ali liječnici kažu da će se možda vratiti. Najvažnije je da bubreg radi dobro. U to teško vrijeme snagu sam pronalazio u vjeri i obitelji. Te 2006. godine rodila mi se prva kći i to mi je puno značilo. Kroz sve te dane bolesti razmišljao sam što je važno, a što nije u životu. Život može proći tako da izađeš na ulicu i ostaneš bez njega - zaključio je. 

Za Hrvatsku je u 41 nastupu postigao 12 pogodaka, dok je u Werderu zabio 49 golova. Karijeru je nakon epizoda u Nantesu i Bolton Wanderersima završio u njemačkom Mainzu 2013. godine. Ali nogomet nikad neće prestati voljeti. Naime na svojem je Instagramu objavio novu fotografiju s terena u hrvatskom dresu noseći svoj broj 17, uz jednostavan opis:

Foto: Instagram

- Ne mogu bez nogometa. 

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BL
blekpanther
15:47 05.04.2023.

Mješavinom zagorske i hercegovački krvi stvorio se neuništivi gen, Puno sreće Ivane i svakako dobro zdravlje!

T2
Tomo_20
11:16 04.04.2023.

Legendo zelim ti dug zivot!!