2. pobjeda Cedevite

Ljutiti Ivković u nogu udario svog pomoćnika

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Dušan Ivković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Cedevita - Anadolu Efes
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Cedevita - Anadolu Efes
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Cedevita - Anadolu Efes
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Cedevita - Anadolu Efes
22.01.2016.
u 10:08
Cedevita je imala i malo sreće i više nego domaćinsko suđenje. No, to nije glavni razlog našeg poraza - istaknuo je Dario Šarić.
Pogledaj originalni članak

Čini se da je Cedevita pronašla recept za pobjede protiv puno jačih euroligaša. Ključ je, izgleda, u porazima protiv Zadra i Budućnosti. Baš kao i u listopadu, i ovaj put se dogodilo da su cedevitaši pobijedili moćni Anadolu Efes (84:80) nakon frustrirajućih regionalnih poraza od Budućnosti i Zadra. A druga pobjeda Cedevite u Top 16 (2-2) poprilično je iznenadila Darija Šarića, sa 17 koševa i 4 asistencije, jednog od boljih efesovaca.

Nakon sjajnog otvaranja i devet koševa u prvoj četvrtini, Šarić je u nastavku preuzeo odgovornost na sebe, pa je čak i doveo svoju momčad u prvo vodstvo (69:67) no u samoj završnici ipak nije uspio kao i prije mjesec i pol, na istom parketu, nakon čega je rekao: 

- Nismo ovo očekivali. Mi smo ipak jedna od skupljih momčadi u Europi, no cedevitaši su pokazali veliko zajedništvo, a imali su i malo sreće i više nego domaćinsko suđenje no to nije glavni razlog našeg poraza. Mi nismo igrali dobru obranu. 

Odlični Miro Bilan

Takvo što posebice se odnosi na njihove leteće centre Dunstona i Tyusa koji su slabo branili reket i pored kojih se sa svojih 16 koševa u prvom poluvremenu proslavio Miro Bilan. A u njegovoj smo izvedbi vidjeli i centarske finte kakve je koristio Olajuwon (tzv. dream shake) koje je dva puta 'prodao' Dunstonu.

- Nakon 47:47 u prvom dijelu, ključno je bilo što smo pojačali obranu i u nastavku primili 33 koša. U nastavku su oni promijenili koncept obrane na meni, nisu mi više dopuštali da igram jedan na jednoga jer su znali da bi to bio koš - samouvjereno će Bilan predajući riječ sinoć iznimno raspoloženom Marku Arapoviću.

A on je, premda je propustio nekoliko treninga zbog viroze, zračio energijom koja je donijela 16 koševa i tri skoka u napadu. 

- Nakon nekoliko loših utakmica odnekud smo izvukli energiju i odigrali jako dobro timski. U napadu smo šutirali iz logičnih situacija i nismo carinili loptu. 

Carinio ju je jedino Pullen, no pokazalo se da i uz njegov skroman šuterski učinak (4-13) i samo 11 koševa, Cedevita može dobiti veliku utakmicu ako svoj doprinos daju ostali pa je trener Veljko Mršić ustvrdio: 

 - Bitno je da imamo barem jednog igrača koji u početku unosi sigurnost, a ovaj put je to bio Bilan. No, ne zaboravite da je Pulen pogodio jedan od najvažnijih šuteva, devet sekundi prije kraja preko Šarića za četiri razlike.

A sinoć su veliki doprinos dali i braniči Babić (čak 10 skokova) i šuter Pilepić koji je pogodio silno važnu tricu za 77:75, a potom i presudna bacanja za 84:80. Uostalom, Pile ove sezone nije još promašio niti jedno bacanje u Euroligi:

- Znano je da sam ja dobar izvođač bacanja. Recept je ponavljati istu rutinu i isključiti se od utjecaja publike. 

Vidjevši da se ne mogu nametnuti domaćinu, gosti su bili poprilično nervozni pa je tako i njihov trener Dušan Ivković u jednom trenutku svog grčkog asistenta Angeloua udario nogom u cjevanicu, jer je ovaj davao neke savjete neuvjerljivom Grangeru.

Svatko ima svoju ulogu

- Cedevita je više željela i manje griješila. Mi u prvom dijelu nismo imali nikakvih rješenja za držanje Bilana. Cedevita je dobro vođena i svaki igrač ima prepoznatljivu ulogu - kazao je Ivković.

>>Sjajna Cedevita pobijedila Šarićev Anadolu Efes

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.